Τα οφέλη ενός roof garden στην ταράτσα σου

Musee du Quai Branly, Παρίσι, από τον Patrick Βlanc, τον “εφευρέτη” του πράσινου “ζωντανού” τοίχου

Musee du Quai Branly, Παρίσι, από τον Patrick Βlanc, τον “εφευρέτη” του πράσινου “ζωντανού” τοίχου

Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση πράσινης στέγης είναι κυρίως η στατική ικανότητα του κτιρίου να συγκρατήσει το βάρος της κατασκευής

Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση πράσινης στέγης είναι κυρίως η στατική ικανότητα του κτιρίου να συγκρατήσει το βάρος της κατασκευής

Patrick Blanc, Astralia - Cité de lΆEspace, Τουλούζ

Patrick Blanc, Astralia - Cité de lΆEspace, Τουλούζ

  • Τα οφέλη ενός roof garden στην ταράτσα σου
  • Musee du Quai Branly, Παρίσι, από τον Patrick Βlanc, τον “εφευρέτη” του πράσινου “ζωντανού” τοίχου
  • Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση πράσινης στέγης είναι κυρίως η στατική ικανότητα του κτιρίου να συγκρατήσει το βάρος της κατασκευής
  • Patrick Blanc, Astralia - Cité de lΆEspace, Τουλούζ

Τα οφέλη ενός roof garden στην ταράτσα σου

14.271 επισκέψεις στο άρθρο

Πράσινες ταράτσες και τοίχοι που σε γλιτώνουν από τον κλιματισμό του καλοκαιριού, μειώνουν την θερμοκρασία της επιφάνειας μέχρι και 50 βαθμούς Κελσίου, δίνουν ζωή στην θερμομόνωση αλλά και σε εσένα με το οξυγόνο!

KNAUF
ΦΙΜΠΡΑΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Α.Ε.

Οι μελέτες και οι αριθμοί που αφορούν στα οικολογικά και οικονομικά οφέλη που μας προσφέρουν οι πράσινες ταράτσες και οι «ζωντανοί» τοίχοι, πληθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς.

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »


Με την φυτεμένη ταράτσα καταφέρνεις να μειώσεις την θερμοκρασία της επιφάνειας της μέχρι και 50 βαθμούς Κελσίου συν ότι θα χεις και δικό σου κήπο να χαλαρώνεις
Με την εγκατάσταση πράσινης ταράτσας επιτυγχάνεται η μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της στέγης έως 45-50 βαθμούς και η αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου. 
Διακρίνονται δύο ειδών εφαρμογές: οι πράσινες προσόψεις και οι «ζωντανοί» τοίχοι. Οι πράσινες προσόψεις αποτελούνται κυρίως από αναρριχώμενα φυτά, τα οποία μεγαλώνουν απευθείας πάνω στο κτίριο ή σε ειδικές κατασκευές, μια εικόνα που συναντάται συχνά στην Ελλάδα. Οι «ζωντανοί» τοίχοι είναι μια κατασκευή που αποτελείται από σειρές κυψελών, μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα φυτά και είναι κατάλληλες, τόσο για εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους. Ο αριθμός των κυψελών εξαρτάται από το μέγεθός τους και την επιφάνεια που καλύπτουν, ενώ αλλάζονται όταν φθείρονται ή όταν έχουν καλύψει το μέγιστο του χρόνου ζωής τους. Συνήθως χρησιμοποιούνται κυψέλες διαστάσεων μήκους 1m, πλάτους 0.5m, βάθους 0.12m. και βάρους 88kg/ m², οι οποίες στηρίζονται σε ειδικό πλαίσιο και μέσα τους τοποθετούνται σειρές διαφόρων φυτών. 

Θα μειώσεις την ανάγκη για κλιματισμό το καλοκαίρι από 50-90%
Η πράσινη ταράτσα, μειώνει τις ανάγκες για κλιματισμό ενός κτιρίου τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, από 50 έως 90%.
Επομένως σχεδόν μηδέν έξοδα για ψύξη.
Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της στέγης ενός κτιρίου με πράσινη στέγη δεν ξεπερνά τους 25-30 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και το καλοκαίρι, ενώ η αντίστοιχη ενός συμβατικού κτιρίου, μπορεί να φτάσει τους 75 βαθμούς.

Θα διπλασιάσεις την διάρκεια ζωής την θερμομόνωσης
Το φυτεμένο δώμα αποτελείται από πολλά στρώματα εξειδικευμένων υλικών, τα οποία είναι σε γενικές γραμμές, η βάση της εγκατάστασης, το δίκτυο αποστράγγισης, το υπόστρωμα και η βλάστηση. Το γεγονός αυτό κάνει τον ταρατσόκηπο να προσφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη όπως ο διπλασιασμός της διάρκειας ζωής της θερμομόνωσης της στέγης από τα 30 χρόνια, με συμβατική μόνωση, στα 60 χρόνια .

Μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο φυτεμένης στέγης παράγει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε καθαρό αέρα! Τα οικολογικά οφέλη της οικοστέγης είναι πολλά:
- Αύξηση του ποσοστού της βλάστησης στο αστικό τοπίο και δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για την αστική χλωρίδα και πανίδα 
- Μείωση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας 
- Βελτίωση της ποιότητας του αέρα, μέσω της απορρόφησης των αιωρούμενων σωματιδίων 
- Εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με οξυγόνο, μέσω της φωτοσύνθεσης 
- Κατάργηση του φαινομένου των «θερμικών νησίδων» 
- Προστασία από την υπερχείλιση των υδάτων στις καταιγίδες 
- Προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία 
- Πυροπροστασία 
- Ηχομόνωση 
- Μείωση της ποσότητας των υδάτων που απορρέει στο σύστημα των αποχετευτικών αγωγών 
 
Ξέρεις ότι…
Στο Λονδίνο και τη Σαγκάη, μέσα σε ένα μόνο έτος, φυτεύτηκαν 100.000m² πράσινων στεγών. Στη Γαλλία, φυτεύονται κάθε χρόνο 1.000.000m² ετησίως, ενώ στη Γερμανία 11.000.000! Οι αριθμοί καταδεικνύουν εμφανώς τις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται πλέον στην πράσινη ανάπτυξη και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Θα ήθελες να έχεις δικό σου κήπο στην ταράτσα;
Πως σου φαίνονται τα οφέλη που προσφέρουν;
Δεν θα ήταν τέλειο να είχαν όλες οι ταράτσες και τοίχοι βλάστηση;

MAPEI HELLAS S.A.