Κλιματισμός high tech: Τι να κοιτάξεις για max απόδοση
13.809 επισκέψεις στο άρθρο (26/08/2024)
- Το σωστό κλιματιστικό κλειδί για την απόδοση
- Κοίταξε τη δυναμικότητά του
- Ακολούθησε σωστά τις οδηγίες για τα φίλτρα
- Μην αμελείς τη συντήρηση
Η αντικατάσταση ενός κλιματιστικού παλαιότερης τεχνολογίας σε δωμάτιο με υψηλές ενεργειακές ανάγκες, με ένα κλιματιστικό νέας γενιάς, με την ταυτόχρονη επανατοποθέτηση κάποιου παλαιού κλιματιστικού σε χώρο με μικρότερες απαιτήσεις για κλιματισμό, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στον κλιματιζόμενοι χώρο, όσο και να μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας.
Οι νέες τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στα κλιματιστικά μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και μπορούν να προέλθουν τόσο από την σωστή αγορά κλιματιστικού όσο και από τον τρόπο χρήσης τους.
Το σωστό κλιματιστικό κλειδί για την απόδοση
Για την σωστή και οικονομική επιλογή κλιματιστικού πρέπει να ελεγχθεί πριν την αγορά η ενεργειακή τους ετικέτα. Η ενεργειακή ετικέτα είναι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανίζεται σε όλα τα ηλεκτρικά προϊόντα και αναγράφει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή επιλογή συσκευής, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή. Πιο συγκεκριμένα δίνουν πληροφορίες για την κατανάλωση κάτω από διάφορες συνθήκες, τις λειτουργίες του κλιματιστικού (ψύξη/θέρμανση, μεταβλητών στροφών ή όχι), αλλά και για τη δυναμικότητα του. Με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει την αναμενόμενη κατανάλωση, αλλά και να συγκρίνει μεταξύ τους διάφορα μοντέλα.
Για την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται τα μοντέλα μεταβλητών στροφών, γνωστά και ως Inverter, τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο και την επιθυμητή κατάσταση, έτσι ώστε να πετυχαίνουν την μικρότερη δυνατή κατανάλωση.
Δείτε επίσης: Κλιματιστικό «τσέπης»: Πάει παντού & συμφέρει! (video)
Κοίταξε τη δυναμικότητά του
Επιπλέον για την σωστή και οικονομική λειτουργία του συστήματος, πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ο χώρος που κλιματίζεται. Η δυναμικότητα του συστήματος πρέπει να είναι η κατάλληλη για το μέγεθος, αλλά και για τα χαρακτηριστικά του χώρου, όπως η ύπαρξη ή όχι μόνωσης, ο προσανατολισμός, το μέγεθος και ο αριθμός των ανοιγμάτων, ο αριθμός των ατόμων και η ισχύς πιθανών μηχανημάτων στο χώρο.
Η λειτουργία ενός κλιματιστικού μεγαλύτερης ή μικρότερης από την απαιτούμενη δυναμικότητας είναι αντιοικονομική. Μία συσκευή μεγάλης δυναμικότητας, αναγκάζεται να λειτουργεί πάντα με πολύ μικρό φορτίο για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας, ενώ μια συσκευή με μικρή ισχύ θα λειτουργεί πάντα στο μέγιστο φορτίο.
Ακολούθησε σωστά τις οδηγίες για τα φίλτρα
Μια τελευταία παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά φίλτρα από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αλλά και τεχνολογικά ανεπτυγμένα φίλτρα είναι τα εξής:
Συμβατικά φίλτρα σκόνης: Υπάρχουν σε κάθε κλιματιστικό και σκοπό τους έχουν τόσο την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον κλιματιζόμενο χώρο, όσο και την προστασία του μηχανολογικού εξοπλισμού από την σκόνη. Μπορούν να συγκρατήσουν σχετικά μεγάλου μεγέθους σωματίδια σκόνης, καπνού ή άλλων βλαβερών ουσιών.
Ιονιστής: Είναι γνωστός και ως φίλτρο πλάσματος ή και με άλλες εμπορικές ονομασίες, ανάλογα με την εταιρία που το χρησιμοποιεί. Είναι από τις αποτελεσματικές μεθόδους φίλτρανσης του αέρα. Σε αυτή τη περίπτωση η φίλτρανση γίνεται σε 2 στάδια. Στο πρώτο χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό πεδίο, που σκοπό του έχει να φορτίσει αρνητικά τα αιωρούμενα σωματίδια. Στη συνέχεια τα σωματίδια αυτά προσκολλούνται στην επιφάνεια ενός συλλέκτη. Εκτός των άλλων τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα που τελικά απελευθερώνονται στο ρεύμα αέρα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
Βιολογικά φίλτρα (IAQ): Πρόκειται για βιολογικά αντιβακτηριδιακά φίλτρα, τα οποία αποτελούν λωρίδες φυσικών ουσιών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενάντια σε βακτήρια και ιούς.
Φίλτρα άνθρακα: Λειτουργούν επικουρικά με τα συμβατικά φίλτρα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την απομάκρυνση βακτηρίων και οσμών.
Φίλτρα τύπου HEPA (υψηλής απόδοσης): Αποτελούνται από πυκνούς ιστούς με στρώσεις από κυτταρίνη, συνθετικές ίνες ή υαλοβάμβακα. Έχουν κατασκευή παραπλήσια με τα συμβατικά φίλτρα, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός. Μερικά φίλτρα διαθέτουν ιστό με έως 1.000 στρώσεις. Κατά τον καθαρισμό, ο αέρας διατρέχει αυτές τις στρώσεις. Τα ανεπιθύμητα σωματίδια παραμένουν στο φίλτρο και δεν εξέρχονται μέσω της ροής αέρα από αυτό. Απομακρύνουν αιωρούμενα στερεά, και ανάλογα με την απόδοση τους και βακτήρια.