Κλιματιστικά: Tips δροσιάς!

5.743 επισκέψεις στο άρθρο

Ρίξε τη θερμοκρασία στο σπίτι εύκολα και οικονομικά. Δώσε βάση στην ισχύ του κλιματιστικού, στα φίλτρα και την ενεργειακή ετικέτα. Ακολούθα απλές συμβουλές για να έχεις την επιθυμητή θερμοκρασία με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση.

INVENTOR
ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
Ρίξτε τη θερμοκρασία στο σπίτι εύκολα και οικονομικά. Το καλοκαίρι είναι η δυσκολότερη εποχή για όσους μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν μπορείς να βγεις έξω, αλλά και στο σπίτι να μείνεις θα πρέπει να ανάψεις air condition προκειμένου να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού σαν άνθρωπος.

Αυτό όμως πλέον αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των περισσότερων, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να παίρνουν την ανιούσα κάθε που… μπαίνει ο μήνας.
Υπάρχουν κάποια απλά μυστικά που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα κλιματιστικά. 
  • Δώσε βάση στην ισχύ του κλιματιστικού.  Ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ή μικρότερης ισχύος από αυτή που είναι κατάλληλη για τον  χώρο που θες έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος λειτουργίας
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στην ισχύ του κλιματιστικού,  καθώς ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ή μικρότερης ισχύος από αυτή που είναι κατάλληλη για τον κάθε χώρο έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος λειτουργίας. Το εμβαδό αποτελεί ένα κριτήριο για την σωστή επιλογή της συσκευής, δεν είναι όμως και το μοναδικό. Αν, για παράδειγμα, ο χώρος δεν είναι καλά μονωμένος ή έχει μεγάλα ανοίγματα, θα πρέπει να επιλέξετε ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος.
Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται μοντέλα Inverter (μεταβλητών στροφών), τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο και την επιθυμητή κατάσταση, έτσι ώστε να πετυχαίνουν τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση. 
 
  • Τα φίλτρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού
Το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνει κάθε κλιματιστικό είναι σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή του απόδοση και άρα την εξοικονόμηση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων, με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα να είναι τα συμβατικά φίλτρα σκόνης, οι ιονιστές, τα βιολογικά φίλτρα (IAQ), αλλά και τα φίλτρα άνθρακα. Η τελευταία τεχνολογία φίλτρων είναι τα τύπου HEPA. Πρόκειται για φίλτρα υψηλής απόδοσης που έχουν παρόμοια κατασκευή με τα συμβατικά, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός. 
Ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του φίλτρου κυμαίνονται και οι τιμές, ωστόσο ένα ακριβότερο αλλά πιο εξελιγμένο τεχνολογικά φίλτρο μπορεί να κάνει απόσβεση χρημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας που μπορούν να παράσχουν. 
Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, όμως, τόσο για την ενεργειακή εξοικονόμηση όσο και για την υγεία μας είναι ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων στην συνιστώμενη από τον κατασκευαστή συχνότητα. 
 
  • Μερικές απλές και θαυματουργές συμβουλές για την σωστή χρήση των κλιματιστικών που θα  «ρίξουν» την θερμοκρασία στο σπίτι εύκολα και οικονομικά
- Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του στους 26-27 βαθμούς κελσίου. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το κλιματιστικό καταναλώνει πολλή ενέργεια για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδίως όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή.
- Ρυθμίζουμε την κατεύθυνση του αέρα προς το κάτω. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω.
- Ο ήλιος δεν πρέπει να χτυπάει την εξωτερική μονάδα, γιατί έτσι το κλιματιστικό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
- Τα κλιματιστικά νέας γενιάς διαθέτουν το σύστημα “ελέγχου παρουσίας”. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αντιλαμβάνεται την κίνηση μέσα στο δωμάτιο. Αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν παρατηρηθεί κίνηση, τότε μειώνεται δραστικά η ισχύς του κλιματιστικού, άρα και η κατανάλωση ενέργειας.
- Ένδειξη κατανάλωσης: Πολλά νέα κλιματιστικά με ιδιαίτερα αυξημένο συντελεστή απόδοσης περιλαμβάνουν και μετρητή ενέργειας, έτσι ώστε να καταγράφουν και να ενημερώνουν τον χρήστη για την ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί.
- «Έξυπνα» προγράμματα: Κλιματιστικά που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τη θερμοκρασία του χώρου, πριν την έναρξη της λειτουργίας τους ή και τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο.
 
  • Το πιο σημαντικό, πρόσεξε κατά την αγορά ενός κλιματιστικού την ενεργειακή του ετικέτα, έτσι διαλέγεις το  κατάλληλο για τις ανάγκες σου
Το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι η ενεργειακή του ετικέτα, καθώς είναι εκείνη που μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για να κρίνουμε αν το συγκεκριμένο κλιματιστικό είναι κατάλληλο για τις ανάγκες μας.  Μεταξύ άλλων, αναγράφει πληροφορίες για την ετήσια κατανάλωση, την ισχύ, την απόδοση, τα επίπεδα θορύβου της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας, τον SEER (εποχικός βαθμός απόδοσης στην ψύξη) και τον SCOP (εποχικός βαθμός απόδοσης στη θέρμανση).

Αναγράφεται επίσης η κλιματική ζώνη, η οποία καθορίζει και το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο το κλιματιστικό δεν καταναλώνει περίσσεια ενέργεια. Επιπλέον, η ενεργειακή ετικέτα ταξινομεί τις συσκευές σε μια από τις 7 κατηγορίες ενεργειακής κλάσης (από Α+++ μέχρι G) ανάλογα με την αποδοτικότητά τους. Οι συσκευές Α+++ είναι οι πιο αποδοτικές, άρα και οι πλέον οικονομικές καθώς καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Για να θεωρηθεί οικονομικό ένα κλιματιστικό πρέπει απαραίτητα να ανήκει σε ενεργειακή κλάση ίση ή μεγαλύτερη από Α. 

Μπορείτε, μάλιστα, να υπολογίσετε το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, βασιζόμενοι στις πληροφορίες της ενεργειακής ετικέτας. Αρκεί ένας πολλαπλασιασμός της ημερήσιας κατανάλωσης με την τιμή της κιλοβατώρας, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Εσύ έχεις καθαρίσει ποτέ τα φίλτρα του air condition;
Πόσο ρεύμα καταναλώνεις του καλοκαιρινούς μήνες για το air condition;

ΟΛΕΦΙΝΗ Α.Ε.Β.Ε.
ECOFER - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ