Η ισχύς του κλιματιστικού πρέπει να είναι η καταλληλότερη για το χώρο που επιθυμούμε να ζεστάνουμε. Διαφορετικά, το κόστος ανεβαίνει.

Κλιματιστικό στο κρύο!

Διαβάστηκε από 45175 αναγνώστες -

Τα κλιματιστικά αποδεικνύονται όχι μόνο αποδοτικά, αλλά και οικονομικά, ακόμα και στην περίπτωση θέρμανσης χώρων του σπιτιού. Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας όμως απαιτείται προσοχή κατά την επιλογή του.

 
Με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, πλέον μια πολύ ελκυστική και αποδοτική τόσο ενεργειακά όσο και οικονομικά λύση είναι η χρήση κλιματιστικών για την θέρμανση χώρων ενός σπιτιού. 
Ανάλογα με τον τύπο κλιματιστικού, την ενεργειακή του κατάταξη και τις ώρες και συνθήκες λειτουργίας του μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη οικονομία και σε γρήγορη απόσβεση του κόστους απόκτησης τους. Επιπλέον, βασικό ρόλο παίζει και η σωστή διαστασιολόγηση του συστήματος, δηλαδή, η ισχύς του σε συνάρτηση με τις διαστάσεις που καλείται να θερμάνει ή να ψύξει. 
 
Τύποι κλιματιστικών και εξοικονόμηση ενέργειας
Τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις μονάδες σταθερών στροφών και αυτές μεταβλητού ρυθμού, γνωστές και ως inverter.
Οι μονάδες σταθερών στροφών είναι μονάδες σταθερής απόδοσης που λειτουργούν ή παύουν τη λειτουργία τους,  ανάλογα με την θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου. Διαθέτουν θερμοστάτες υψηλής ακρίβειας για την ελαχιστοποίηση της διακύμανσης της θερμοκρασίας στον κλιματιζόμενο χώρο. 
Παρόλα αυτά, λόγω της συνεχόμενης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης  της συσκευής, έχουν αυξημένη κατανάλωση.
Στην δεύτερη κατηγορία, στην οποία μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση ενός κλιματιστικού ανήκουν τα κλιματιστικά που λειτουργούν με την τεχνολογία inverter. Σε αυτή τη περίπτωση, τα κλιματιστικά μεταβάλουν το ρυθμό λειτουργίας τους, και κατά συνέπεια την κατανάλωση τους , ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.
Η επιλογή μιας κλιματιστικής μονάδας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Inverter μπορεί να εξασφαλίσει τόσο τη θερμική άνεση του χρήστη όσο και οικονομία κατά τη  λειτουργία της. 
Αντίθετα, το κόστος λειτουργίας μιας συσκευής σταθερών στροφών είναι σαφώς μεγαλύτερο και δεν πρέπει να προτιμούνται, αν ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. 
 
Ενεργειακή κατάταξη
Η ενεργειακή κατάταξη κάθε κλιματιστικού αναγράφεται σε μια ετικέτα, μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία και στην κατανάλωση του κλιματιστικού. 
Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν την ετήσια κατανάλωση, την ισχύ, την απόδοση, αλλά και τα επίπεδα θορύβου τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας. 
Η ενεργειακή κατάταξη κυμαίνεται από Α+++ μέχρι F και οι συσκευές κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την ισχύ και την κατανάλωσή τους. Οι συσκευές κατηγορίας Α+++ είναι οι πιο αποδοτικές συσκευές και κατά συνέπεια οι πιο οικονομικές στη χρήση τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να περιλαμβάνουν και επιπλέον λειτουργίες, καθώς συνήθως είναι και πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες. 
 
Διαστασιολόγηση του συστήματος 
Κατά την επιλογή του κλιματιστικού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, ώστε να επιλεγεί μια μονάδα κατάλληλης δυναμικότητας/ισχύος. 
Ο συγκεκριμένος τομέας παίζει τεράστιο ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού ένα κλιματιστικό μικρότερης ή μεγαλύτερης ισχύος από αυτή που είναι η καταλληλότερη για το χώρο έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος λειτουργίας. 
Ένα σύστημα μικρότερης δυναμικότητας από αυτή που είναι καταλληλότερη για το χώρο αναγκάζεται να λειτουργεί σε πλήρες φορτίο σε όλη τη διάρκεια χρήσης και κατά συνέπεια έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας. 
Αντίθετα, αν το κλιματιστικό είναι πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας από την απαιτούμενη, τότε υπολειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της χρήσης του, με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ ο συντελεστής απόδοσης του και να είναι πιο ενεργοβόρο από ότι ένα μικρότερης ισχύος. 
Για τη σωστή επιλογή, λοιπόν, υπάρχει ένας εμπειρικός κανόνας, ο οποίος μας προτείνει  μια διαφορετική ισχύ για χώρους διαφορετικού εμβαδού. Τις προτεινόμενες αυτές τιμές μπορείτε να δείτε στο σχετικό πίνακα. 
Το εμβαδό, ωστόσο, δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες ή ιδιομορφίες του χώρου. 
Για παράδειγμα, αν ο χώρος δεν είναι καλά μονωμένος ή έχει μεγάλα ανοίγματα τότε πρέπει να αγοράσετε κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος. 
 
Συνθήκες λειτουργίας
Πολύ βασικό ρόλο κατά τη θέρμανση χώρων παίζουν οι συνθήκες λειτουργίας. Για την επίτευξη θερμικής άνεσης στους κλιματιζόμενους χώρους και την ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας κρίνεται απαραίτητη η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20-21οC. Υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτή όχι μόνο δεν αυξάνουν την άνεση του χρήστη, αλλά μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού, καθώς θέτουν ως στόχο θερμοκρασίες που δεν μπορούν να επιτευχθούν εύκολα, με αποτέλεσμα το κλιματιστικό να λειτουργεί συνέχεια στη μέγιστη ισχύ.
Ιδιαίτερη σημασία στον αποδοτικό κλιματισμό κάποιου χώρου έχουν και τα κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά. Οι χώροι με μικρές απώλειες μπορούν να προσφέρουν πιο εύκολα θερμική άνεση στο χρήστη, ενώ προφανώς είναι και σαφώς πιο οικονομικοί στη θέρμανση τους. Οι απώλειες ενός χώρου ορίζονται από το μέγεθος των ανοιγμάτων που διαθέτουν (πόρτες, παράθυρα κ.τ.λ.), την θερμομόνωση του χώρου, τα κουφώματα που χρησιμοποιούνται, αλλά και τον προσανατολισμό του.
Επιπλέον,  πολύ βασικό ρόλο έχει και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος , μικρότερες των 0oC, μειώνεται η απόδοση των συσκευών, καθώς μπορούν να αντλήσουν λιγότερη θερμότητα από το περιβάλλον.Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποδοτικές και οικονομικές. Οι ώρες για τις οποίες λειτουργούν είναι ένας επιπλέον παράγοντας για οικονομική βιωσιμότητα της χρήσης των κλιματιστικών ως βασική μέθοδο θέρμανσης. Όταν δεν απαιτείται η θέρμανση του χώρου, πρέπει να απενεργοποιούνται, όπως για παράδειγμα τις ώρες ύπνου ή τις ώρες που ο χώρος είναι άδειος. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν και νέες τεχνολογίες που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό στα κλιματιστικά, τα οποία χρησιμοποιούν αισθητήρες για τον έλεγχο παρουσίας ατόμων στο χώρο ή όχι, αλλά και τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης για τον απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής.
 
Κατανάλωση
Τα κλιματιστικά είναι ιδιαίτερα αποδοτικές συσκευές με συντελεστή απόδοσης μεγαλύτερο από 1. Τα κλιματιστικά σταθερών στροφών έχουν συνήθως συντελεστή απόδοσης που κυμαίνεται από 1,5-2, ενώ στην περίπτωση των κλιματιστικών τύπου inverter ο συντελεστής απόδοσης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 5. Για την κατάταξη των κλιματιστικών στην ενεργειακή κλάση που αντιστοιχούν λαμβάνεται υπόψη ο εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση (Seasonal Coefficient Of  Performance-SCOP). O δείκτης αυτός υπολογίζεται από το κλάσμα της θέρμανσης που παρέχεται προς την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται. Κατά συνέπεια, με χρήση αυτού του δείκτη μπορεί να υπολογιστεί και το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού για την περίοδο θέρμανσης.
 
Υπολογισμός κατανάλωσης
Για να θεωρηθεί ένα κλιματιστικό οικονομική λύση ως βασική μέθοδος θέρμανσης ενός χώρου θα πρέπει η κατηγορία του να είναι μεγαλύτερη ή ίση με Α. Για αυτές τις κατηγορίες, η θερμική απόδοση και η κατανάλωση φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Στην ενεργειακή ετικέτα κάθε κλιματιστικού αναγράφονται πληροφορίες τόσο για τη θερμική απόδοση της συσκευής σε πλήρες φορτίο, όσο και για την αναμενόμενη ετήσια κατανάλωση. Έτσι η ημερήσια αναμενόμενη κατανάλωση δίνεται με τον πολλαπλασιασμό της θερμικής απόδοση (ισχύς) με τον αριθμό των ωρών για τον οποίο λειτουργεί το κλιματιστικό. Τέλος, μπορεί να υπολογιστεί και το ημερήσιο κόστος λειτουργίας για κάθε κατηγορία κλιματιστικού πολλαπλασιάζοντας την ημερήσια κατανάλωση με την τιμή της κιλοβατώρας. Τους παραπάνω υπολογισμούς μπορείτε να πραγματοποιήσετε κι εσείς οι ίδιοι με κλιματιστικά διαφορετικής ισχύος, συμβουλευόμενοι την ενεργειακή ετικέτα. 
Ας δούμε, λοιπόν, ένα παράδειγμα. Για  να μεταφραστεί η απόδοση των διαφόρων κατηγοριών σε κόστος λειτουργίας, θεωρούμε ένα χώρο 40m2, ο οποίος είναι καλά μονωμένος και έχει μικρά ανοίγματα. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνεται η χρήση ενός κλιματιστικού 18000BTU. 
Επιπλέον θεωρούμε ότι το κλιματιστικό θα λειτουργεί περίπου 7 ώρες την ημέρα (2 ώρες το πρωί και 5 το απόγευμα/βράδυ και τιμή 1kwh=0,20¤). Σύμφωνα με το παράδειγμά μας, λοιπόν, το ημερήσιο κόστος λειτουργίας για κάθε κατηγορία κλιματιστικού φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Για να έχει την παραπάνω λειτουργία το κάθε κλιματιστικό, πρέπει ο θερμοστάτης να ρυθμίζεται κατάλληλα (γύρω στους 21οC για τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να επιτυγχάνεται και η μέγιστη εξοικονόμηση κατανάλωσης), έτσι ώστε να αποδίδει μέγιστα η τεχνολογία inverter. 
Αν αυξηθεί η θερμοκρασία του θερμοστάτη ή αν αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας το κόστος μεγαλώνει, ενώ επιπλέον οφέλη μπορούν να προκύψουν από τη χρήση νυχτερινού τιμολογίου. Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και αναφέρονται σε τυπικές/ ιδανικές συνθήκες και διαφέρουν από τη τελική κατανάλωση, παρόλα αυτά μπορούν να δώσουν μια αίσθηση για την τάξη μεγέθους του κόστους. 
Με λίγα λόγια, όπως προκύπτει και από το παραπάνω παράδειγμα, η θέρμανση με χρήση κλιματιστικών είναι μια βιώσιμη οικονομικά λύση για την αυτόνομη θέρμανση χώρων του σπιτιού, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το κόστος θέρμανσης με χρήση πετρελαίου. 
Ωστόσο, η επιλογή του καταλληλότερου κλιματιστικού αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί υπολογισμούς και προσοχή, προκειμένου να συνδυαστούν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα με το χαμηλό κόστος. 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ