Ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στον ήλιο, σε εμάς και στα σπίτια μας.

Θερμογράφιμα που αποτυπώνει τις απώλειες θερμότητας του κτιρίου. Όσο πιο κόκκινο ή λευκό χρώμα, τόσο μεγαλύτερη η απώλεια.

Η λογική της κατασκευής νέων ρυπογόνων και ακριβών μονάδων για να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες λίγων ημερών μας οδήγησε στην κρίση.

infographic της GREENPEACE με τα προσδοκώμενα οφέλη από την εφαρμογή του δεκαετούς προγράμματος για 1 εκατομμύρια κτίρια

Κρυάκι έξω, αλλά και μέσα!

Διαβάστηκε από 2773 αναγνώστες -

Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια κτίρια στη χώρα μας δεν έχουν κατάλληλη θερμομόνωση.

 
Ποια είναι η πραγματική ενεργειακή κρίση;
Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο ενεργοβόρος κτιριακός τομέας της χώρας.

Όταν 7 στα 10 νοικοκυριά ζουν σε «τρύπια» κτίρια, δεν υπάρχει ανεπάρκεια ισχύος, αλλά ανεπάρκεια ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, καθώς και πολίτικης βούλησης. 
Περίπου 4.600.000 κατοικίες διαθέτουν ανεπαρκή ή καθόλου θερμομόνωση στην Ελλάδα,  γιΆ αυτό και εκατομμύρια οικογένειες που μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια καταφεύγουν σε ανορθόδοξες και μη αποδοτικές μεθόδους θέρμανσης, σπαταλώντας ενέργεια για να θερμάνουν τρύπια σπίτια και με σοβαρές επιπτώσεις στο ενεργειακό σύστημα και την ποιότητα του αέρα.

Αυτή η λογική το μόνο που θα πετύχει είναι να βουλιάξει τη χώρα ακόμα περισσότερο και όχι να λύσει το πραγματικό πρόβλημα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων της ΔΕΗ, ο κόσμος παγώνει και θα εξακολουθεί να παγώνει στα σπίτια του. Φέτος, για άλλη μία χρονιά, ζήσαμε την έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας για τα προβλήματα του ενεργειακού τομέα και την απουσία στρατηγικής για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Aκόμα και αν κατασκευάζονταν όλες οι λιγνιτικές μονάδες του κόσμου στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά δεν θα ζεσταίνονταν περισσότερο. 

Η ουσιαστική λύση της ενεργειακής κρίσης ξεκινά από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί αποφασιστικά σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και να σταματήσει να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας την ίδια λογική που το δημιούργησε. Χρειαζόμαστε ένα μαζικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού μας τομέα, το οποίο θα χρησιμοποιεί τους ήδη υπάρχοντες πόρους για την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Προηγούμενες σχετικές προσπάθειες περιορίστηκαν σε ημίμετρα ή μέτρα αποσπασματικού χαρακτήρα, όπως το Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον (με στόχο μόλις 30.000 νοικοκυριά).
Επίσης, η ΔΕΗ πρέπει να επενδύσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στην εξοικονόμηση ενέργειας, με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, και να εγκαταλείψει οριστικά όλα τα σχέδια για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων.

Ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στον ήλιο, σε εμάς και στα σπίτια μας.

Δείτε στις φωτογραφίες την καμπάνια της Greenpeace αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ