Φανταστείτε χονδρικά ότι μια λάμπα πυρακτώσεως 40watt, έχει περίπου την ίδια απόδοση φωτός με έναν λαμπτήρα φθορισμού περίπου 11watt και την ίδια απόδοση με μία λάμπα led περίπου 4 watt.

Λάμπες LED Vs οικονομίας

Διαβάστηκε από 18651 αναγνώστες -

Ποιες λάμπες με συμφέρει να διαλέξω; Αρκεί μόνο το ότι μία λάμπα πυρακτώσεως, ξοδεύει το 90% της ενέργειας -ρεύμα- για παραγωγή ζέστης και μόνο το 10% για παραγωγή φωτός.

 
Ας κάνουμε μία σύγκριση μεταξύ των λαμπών LED και φθορισμού (οι λεγόμενες λάμπες οικονομίας).

Ποιές είναι οι καλύτερες και γιατί;
Πάνω κάτω, πλέον, όλοι μας ξέρουμε ότι οι λάμπες led είναι καλύτερες, αν και σε πολλούς από εμάς, προς το παρόν, μας περνάνε ελαφρώς αδιάφορες και προτιμάμε τις λάμπες οικονομίας -φθορισμού.

Αυτό κυρίως λόγω της φωτεινότητας, πολλές λάμπες led που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν αρκετά πιο ασθενή φωτισμό σε σχέση με τις άλλες, σε συνδυασμό και με τη διαφορά τιμής.

Οπότε για να μην πάνε τα λεφτά μας χαμένα, θα πρέπει να προσέξουμε τι λάμπες led να πάρουμε.


Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!
 • Για να "μετρήσουμε" τη φωτεινότητα μιας λάμπας ή γενικά του φωτός, χρησιμοποιούμε μία μονάδα μέτρησης που ονομάζεται lumen.
 • Όσο περισσότερα τα lumens ανά watt, τόσο μεγαλύτερη η φωτεινότητα.
 • Αντίστοιχα, όσο περισσότερα τα watt, τόσο μεγαλύτερη η φωτεινότητα, αλλά και η κατανάλωση ρεύματος
Μία λάμπα πυρακτώσεως, ξοδεύει το 90% περίπου της ενέργειας -ρεύμα- για παραγωγή ζέστης και μόνο το 10% περίπου για παραγωγή φωτός, παράγει μόνο 14 lumens / watt.

Οι λάμπες οικονομίας -φθορίου, φθορισμου- παράγουν περίπου 70 lumens / watt και οι λάμπες led ακόμα περισσότερα.

Οπότε, για να το κάνουμε πιο κατανοητό, φανταστείτε χονδρικά ότι μία λάμπα πυρακτώσεως 40 watt, έχει περίπου την ίδια απόδοση φωτός με έναν λαμπτήρα φθορισμού 11 περίπου watt και την ίδια απόδοση με μία λάμπα led 4 περίπου watt.
 
Ας συγκρίνουμε, λοιπόν, τις δύο τελευταίες λάμπες εν τάχει, ώστε να δούμε τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει η κάθε μία.
 

Οι λάμπες led:

1) είναι πιο οικονομικές σε κατανάλωση ρεύματος, αν συγκριθούν με μία φθορισμού ίδιας φωτεινότητας

2) έχουν 5-10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

3) άμεση maximum φωτεινότητα με το που την ανάβουμε (ενώ στις φθορισμού μερικές φορές στην αρχή αργεί να πιάσει τη maximum φωτεινότητα)

4) δεν ζεσταίνονται καθόλου

5) δεν είναι ευαίσθητες σε κραδασμούς - χτυπήματα - καταπονήσεις

6) δεν τρεμοπαίζουν ποτέ

7) είναι πιο ακριβές, αλλά θα κάνετε απόσβεση σταδιακά λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος

8) μπορούμε να τις λειτουργήσουμε με dimmer (ροοστάτη) ενώ τους λαμπτήρες φθορισμού όχι

9) δεν περιέχουν μέσα τους διάφορες τοξικές και επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες (φυσικά και οι λαμπτήρες φθορισμού μόνο αν σπάσουν είναι επικίνδυνες)

Έτσι γιατί να αγοράσετε λαμπτήρες φθορισμού και να μην αγοράσετε απευθείας λάμπες led να ξενοιάσετε μια για πάντα;

Ύστερα από αυτά που μάθαμε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης ή προβληματισμού στο τι να προτιμήσουμε...

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 • Dimitris

  Τελικά πόσο ασφαλές ειναι το μπλε φως που παράγουν οι λυχνίες led κυρίως για τα μικρά παιδιά γιατί υπάρχουν μελέτες που το ενοχοποιούν για σοβαρές αλλοιώσεις στους οφθαλμούς απο την μακροχρόνια χρήση τους.

    1
  • 4green

   Απάντηση: Δημήτρη κάθε φορά που βγαίνει νέα τεχνολογία υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας. Το σίγουρο είναι ότι δεν περιέχουν υδράργυρο όπως παλιότερου τύπου λάμπες που διαχέεται στον αέρα όταν σπάνε και είναι βλαβερές όταν εισπνέονται. Παρ όλα αυτά γίνονται έρευνες και αυτήν την περίοδο αν χρειάζεται τελικά να αναπτυχθούν φίλτρα που θα λύσουν το όποιο πρόβλημα υπάρχει με το led φωτισμό

     2

προτασεισ αγορασ: LED ΦΩΤΙΣΜΟΣ

 • Μετά τον ήλιο η BIGSOLAR!

  Tα προϊόντα BIGLED της BIGSOLAR Α.Ε. υποστηρίζονται από μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων και ένα υπερσύγχρονο φωτομετρικό εργαστήριο και προσφέρουν την πιο κατάλληλη, την πιο αξιόπιστη και την πιο συμφέρουσα λύση σε κάθε ανάγκη φωτισμού.
   210 5509090 Περισσότερα