Παθητικό Σπίτι και ... ούτε ευρώ για κλιματισμό!

29.158 επισκέψεις στο άρθρο

Ένα Παθητικό Κτίριο κρατά τη ζέστη μέσα το χειμώνα και έξω το καλοκαίρι, συντηρείται στους 20οC-25oC χωρίς θέρμανση ή ψύξη και καίει ελάχιστα για φωτισμό. Δες τώρα την τεχνολογία του σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτιρίου.

ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.
Γίνεται να έχεις μηδέν έξοδα για κλιματισμό και θέρμανση; Η απάντηση είναι το παθητικό σπίτι. Ήρθε επιτέλους η εποχή που μπορούμε να φτιάξουμε έτσι το σπίτι μας ώστε να μην χρειάζεται επιπλέον έξοδα και εγκαταστάσεις (λέβητες-καυστήρες, κλιματιστικά) για να κρατιέται σε νορμάλ θερμοκρασίες. Αυτά τα σπίτια ξεκίνησαν να χτίζονται στην Ευρώπη πολλά χρόνια τώρα.
  • Ακουσες για το παθητικό σπίτι
Ένα Παθητικό Κτίριο ακολουθεί 5 βασικές αρχές:
Υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης (κρατά τη ζέστη μέσα το χειμώνα και έξω το καλοκαίρι)
Σωστά σχεδιασμένα, μονωμένα και τοποθετημένα κουφώματα (επίσης μεγάλα ανοίγματα προς το νότο, ώστε να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια το χειμώνα και ταυτόχρονα να υπάρχει αποτελεσματική σκίαση των ανοιγμάτων, ώστε να προστατεύονται από την υπερθέρμανση το καλοκαίρι) 
Σχεδιασμός χωρίς θερμογέφυρες (ο προσεκτικός σχεδιασμός ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας από ακμές και συνδέσεις του κτιριακού κελύφους)
Αεροστεγανότητα κτιριακού κελύφους (προσεκτικός σχεδιασμός και εφαρμογή ελαχιστοποιούν ρεύματα αέρα και δομικές φθορές λόγω χαραμάδων)
Σύστημα αερισμού με μέγιστη απόδοση στην ανάκτηση ενέργειας (παρέχει καθαρό, φιλτραρισμένο αέρα 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να γίνεται αντιληπτό).
 
  • Σπίτι στους 20οC-25oC χωρίς θέρμανση ή ψύξη
Το παθητικό σπίτι είναι φτιαγμένο με υλικά που δεν αφήνουν την υγρασία να  μπει στο εσωτερικό του και με θερμομονωτικά υλικά που ότι καιρό και να κάνει έξω η θερμοκρασία του κρατιέται σταθερή χωρίς να ξοδεύουμε ούτε σεντ για θέρμανση ή για κλιματισμό.
  • High tech σύστημα εξαερισμού δίνει καθαρό αέρα και σταθερή θερμοκρασία
Το μόνο που χρειάζεται το παθητικό σπίτι είναι ένα σύστημα εξαερισμού το οποίο παίρνει το εξωτερικό αέρα και τον φέρνει μέσα στο σπίτι, αφού χρειάζεται ανανέωση ο αέρας, και ταυτόχρονα μας δροσίζει το καλοκαίρι και κρατάει σε ψηλά επίπεδα την θερμοκρασία τον χειμώνα χωρίς να καίει όσο ρεύμα θα έκαιγε ένα σύστημα κλιματισμού.
  • Αλλάζουμε το φωτισμό με led και καίμε ελάχιστα
Με την ίδια χρηματοδότηση κάνουμε και την μετατροπή όλου του φωτισμού με λάμπες led. Οι λάμπες led καίνε 90% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με της απλές και ζουν 50 φορές περισσότερο δηλαδή ξεχνάς να τις αντικαταστήσεις.

Κάνοντας αυτές τις μετατροπές έχουμε μια κατοικία που δεν μας χρεώνει τίποτα για να ζεσταθούμε το χειμώνα ή να δροσιστούμε το καλοκαίρι και σπαταλάμε ελάχιστο ρεύμα για φωτισμό και ζεστό νερό.

Θα κάνατε την αναβάθμιση του σπιτιού σας σε παθητικό;
Κατά τη γνώμη σας γιατί έχει αργήσει αυτή η τεχνολογία στην Ελλάδα;