ZEB Pilot House

Pop-Up House

Blooming Bamboo

Fall House

Illawarra Flame

P.A.T.H.

Slip House

S House

Waste House

Tighthouse

Σπίτι σε 4 μόνο μέρες με ένα κατσαβίδι!

Διαβάστηκε από 19048 αναγνώστες -

Δείτε τώρα τα 10 καλύτερα βιώσιμα σπίτια! Αλλο από φοίνικες, άλλο από απόβλητα και άλλο κατασκευάστηκε σε 4 μέρες μόνο με ένα κατσαβίδι!

 
Το κόστος ενός σπιτιού μπορεί να μετρηθεί σε χρήματα, αλλά η κατασκευή και η λειτουργία ενός σπιτιού σε σχέση με το περιβάλλον μπορούν να έχουν κόστος που δύσκολα μετριέται.
 
 • Τα 10 πιο αξιοσημείωτα σπίτια του κόσμου, με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργεια, εξοπλισμένα με βιώσιμη τεχνολογία.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και την οικονομική δαπάνη, εξοπλίζοντας τα σπίτια τους με τη βιώσιμη τεχνολογία, με αποτέλεσμα η άνθιση της βιώσιμη ανάπτυξη να αποτελεί πλέον κινητήρια δύναμη στα νέα επίπεδα της αρχιτεκτονικής καινοτομίας. Με βάση αυτό το Gizmag καταλήγει σε δέκα αξιοσημείωτα βιώσιμα σπίτια.

Ο όρος «βιωσιμότητα» είναι περιορισμένος στις μέρες μας, υπάρχει όμως κάτι παραπάνω από την προσθήκη ορισμένων ηλιακών συλλεκτών στη στέγη ενός μη βιώσιμου κτιρίου. Η αληθινή βιωσιμότητα αποτελείται από πολλές πλευρές: από οικοδομικά υλικά κατασκευασμένα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που διεκδικούν τα πρωτεία στην αποτελεσματικότητα και την αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Πιστεύουμε ότι στις παρακάτω επιλογές συναντιούνται πολλά από τα κριτήρια αυτά.
 
 • To Waste House: χτισμένο σχεδόν αποκλειστικά από απόβλητα, το Slip House: αποτελείται από 3 ορθογώνια & το Pop-Up House: χτίστηκε σε 4 μέρες με ένα κατσαβίδι!
Waste House
Το Waste House είναι ένα βιώσιμο σχέδιο κατασκευής εγκατεστημμένο στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το πρωτότυπο αυτό σπίτι είναι χτισμένο σχεδόν αποκλειστικά από απόβλητα. Περίπου το 90% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Waste House προέρχονται από απόβλητα νοικοκυριών και άλλων κατασκευών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 20.000 οδοντόβουρτσες, 4.000 θήκες DVD, 2.000 δισκέτες, και 2.000 μεταχειρισμένα χαλιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να «ντύσουν» την πρόσοψη του σπιτιού. Παρόλο που κανείς δεν ζει πραγματικά σε αυτό προς το παρόν, το κτίριο είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα και αποδεικνύει την φιλοσοφία του διοργανωτή ότι "δεν υπάρχουν απόβλητα, αλλά πράγματα σε λάθος μέρος".

Slip House
Το Slip House, από τον αρχιτέκτονα Carl Turner, αποτελεί πρότυπο για οικονομικά προσιτά, βιώσιμα οικογενειακά σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατασκευασμένο μεταξύ μιας σειράς από μεζονέτες στο Λονδίνο, η κατοικία βρίσκεται σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς. Η ασυνήθιστη μορφή του αποτελείται από τρία ορθογώνια σχήματα. Το Slip House διαθέτει μια δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού, ηλιακά πάνελ, μηχανικό εξαερισμό, τριπλά τζάμια και ένα υψηλό επίπεδο μόνωσης - τα οποία εξοικονομούν έως και 1.092,73 κιλά CO2 ανά έτος, σύμφωνα με τους σχεδιαστές. Ο Carl Turner χρησιμοποιεί το σπίτι ως πρότυπο για τις έρευνές του, ελπίζοντας ότι θα βελτιώσει τις ιδέες του για την παραγωγή προσιτών και βιώσιμων οικογενειακών σπιτιών.

Pop-Up House
Ανεξάρτητα από το είδος του σπιτιού που ζείτε, οι πιθανότητες, η κατασκευή του να διήρκησε περισσότερο από ότι για να χτιστεί το Pop-Up House από το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Multipod, και μια ομάδα των κατασκευαστών σε μόλις τέσσερις ημέρες με εργαλεία μόλις ένα κατσαβίδι, είναι ελάχιστες. Η εταιρεία παρομοιάζει τη διαδικασία κατασκευής για την οικοδόμηση με Lego. Το Pop-Up House είναι ένα πρωτότυπο προκατασκευασμένο σπίτι που η Multipod έχει ως στόχο να φέρει στην αγορά για περίπου ¤ 30.000. Χάρη στην εξαιρετική μόνωση και στη σχεδόν αεροστεγή κατασκευή, δεν απαιτείται θέρμανση για το σπίτι της νότιας Γαλλίας που συναντά το πολύ ενεργειακό πρότυπο του παθητικού κτιρίου.
 
 • Το S House: από φύλλα φοίνικα και μπαμπού, το Fall House: το «πράσινο» σπίτι & το Blooming Bamboo: πρωτότυπο σπίτι που πωλείται σε άτομα χαμηλού εισοδήματος στο Βιετνάμ και προστατεύει από πλημμύρες
 
S House
Οι βιετναμέζοι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia έχουν κάνει κάποια βήματα μπροστά στο θέμα της παροχής πρακτικών, βιώσιμων, και το σημαντικότερο, φθηνών σπιτιών. Το αποτέλεσμα είναι το S House, μια κατοικία 4.000 δολαρίων που κατασκευάστηκε με τη χρήση τοπικών, εύκολων στη συγκέντρωση υλικών, όπως φύλλα φοίνικα και μπαμπού. Το εσωτερικό του S House είναι υποτυπώδες και μετρά μόλις 30 τ.μ., με ένα μεγάλο εσωτερικό χώρο. Το κτίριο είναι προκατασκευασμένο και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε πολλά μικρά κομμάτια για εύκολη μεταφορά από τους ντόπιους τεχνίτες. Οι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia εξακολουθούν να εργάζονται για το σχεδιασμό του S House αλλά το τελικό σχέδιο είναι να τον εντάξουν στην μεγάλη αγορά.

Fall House
Η αρχιτεκτονική εταιρεία Fougeron του Σαν Φρανσίσκο πρόσφατα σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ιδιαίτερα όμορφο σπίτι πολυτελείας που εγγυάται ότι θα κάνει τους γείτονες να σκεφτούν «πράσινα». Βρίσκεται στην ακτή Big Sur της Καλιφόρνιας, και έχει χάλκινη πρόσοψη που θα αφομοιωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς έρχεται σε επαφή με τον αέρα της θάλασσας. Ο χαλκός έχει επίσης σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα βαθμό πυροπροστασίας. Εκτός από την αξιοζήλευτη εμφάνιση και τη θέα του, το διώροφο Fall House διαθέτει ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα και ανοικτό σχεδιασμό που ενθαρρύνει τον φυσικό εξαερισμό, αφού με το άνοιγμα των παραθύρων αυτόματα μειώνεται η ανάγκη για κλιματισμό. Ένα σύστημα ανακύκλωσης του γκρι νερού είναι επίσης εγκατεστημένο.

Blooming Bamboo
Όπως οι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia, η βιετναμέζικη εταιρεία H & P Architects επίσης παρήγαγε ένα πρωτότυπο σπίτι που τελικά θα μπει στη μαζική παραγωγή και θα πωλείται σε άτομα χαμηλού εισοδήματος στο Βιετνάμ. Ωστόσο, αυτό το συγκεκριμένο σπίτι είναι επίσης προστατευμένο και από τις πλημμύρες. Το σπίτι Blooming Bamboo στέκεται σε ξυλοπόδαρα και είναι σχεδιασμένο ώστε να αντέχει τις πλημμύρες έως 1,5 m σε βάθος, αν και οι αρχιτέκτονες της H & P ελπίζουν να αυξήσουν αυτό το βάθος σε 3 m. Το 44 τ.μ. σπίτι είναι χτισμένο γύρω από ένα κεντρικό πλαίσιο κατασκευασμένο από μπαμπού, επενδυμένο με τοπικά υλικά, όπως μπαμπού, ινοσανίδες και φύλλα καρύδας. Τα σπίτια αυτά αναμένεται να κατασκευάζονται με κόστος μόλις 2.500 δολάρια.
 • Το ZEB Pilot House: παράγει σχεδόν τρεις φορές το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί, το Tighthouse: το πρώτο πιστοποιημένα παθητικό σπίτι της Νέας Υόρκης, το P.A.T.H.: ένα σπίτι γεμάτο με βιώσιμη τεχνολογία & Το Illawarra Flame:  σπίτι με  μηδενική ανάγκη ενέργειας
ZEB Pilot House
Το ZEB Pilot House, της διεθνούς αρχιτεκτονικής μάρκας Snøhetta είναι ένα αξιόλογο πειραματικό σπίτι που λέγεται ότι μπορεί να κάνει το εξής αξιοσημείωτο: χάρη στην απίστευτη απόδοση και στους άφθονους ηλιακούς συλλέκτες, λέγεται ότι μπορεί να παράγει σχεδόν τρεις φορές το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται - αφήνοντας αρκετό πλεόνασμα και για τη φόρτιση ενός EV, για παράδειγμα. Για να επιτύχει την απόδοση αυτή, το Zeb Pilot House διαθέτει τον παροιμιώδη νεροχύτη κουζίνας βιώσιμης τεχνολογίας, μια μεγάλη φωτοβολταϊκή συστοιχία, σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, ηλιακούς συλλέκτες, καθώς και ένα αποτελεσματικό εναλλάκτη θερμότητας. Δεν είναι κακό ότι το σπίτι είναι επίσης πολύ όμορφο. Οι επιδόσεις του ZEB Pilot House είναι επί του παρόντος υπό παρακολούθηση για να διαπιστωθεί ότι οι ισχυρισμοί της ενεργειακής απόδοσης είναι δικαιολογημένοι.

Tighthouse
Φέρεται να είναι το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στη Νέα Υόρκη και το Tighthouse αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση ενός υπάρχοντος σπιτιού πάνω από εκατό ετών. Το αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδιασμού Fabrica718 πρόσθεσε μια νέα πρόσοψη, μια βεράντα στον τελευταίο όροφο, και ένα στούντιο τέχνης για το σπίτι. Έχει εγκατασταθεί βιώσιμη τεχνολογία που περιλαμβάνει δύο ηλιακούς συλλέκτες για ζεστό νερό χρήσης, και φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία μειώνουν τις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σχεδόν αεροστεγές, ένα εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας (HRV) παρέχει πάντα άφθονο φρέσκο αέρα.

P.A.T.H.
Ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής και αρχιτέκτονας Philippe Starck πρόσφατα συνεργάστηκε με την σλοβενική εταιρεία προκατασκευασμένων σπιτιών Riko για να αναδείξει μια νέα γραμμή των high-end προκατασκευασμένων σπίτια που ονομάζεται Prefabricated Accessible Technological Homes (P.A.T.H.). Εκτός από τις πολλές μορφές και μεγέθη, τα σπίτια PATH μπορούν να υποστηρίξουν ένα εξωτερικό κέλυφος από γυαλί, συνδυασμό ξύλου και γυαλιού, ή ένα πλήρως ξύλινο κέλυφος. Η προαιρετική βιώσιμη τεχνολογία περιλαμβάνει μια στέγη που βασίζεται σε ηλιακές συστοιχίες, οροφή με ανεμογεννήτρια, καθώς και ένα σύστημα συλλογής και διήθησης βρόχινου νερού.

Illawarra Flame
Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Wollongong της Αυστραλίας πήραν ένα τυπικό αυστραλιανό σπίτι «fibro» και το μετασκεύασαν σε πίτι με βιώσιμη τεχνολογία για να μετατρέψει το διάσημο ενεργοβόρο σπίτι σε ένα σπίτι μηδενικών αναγκών ενέργειας. Το έργο «Illawarra Flame» περιλαμβάνει μια μακρά διαδικασία ανακαίνισης, όπως η μετατροπή ενός υπνοδωματίου σε σαλόνι, καθώς και εγκατάσταση προκατασκευασμένων λοβό που περιέχουν ανέσεις, όπως πλυντήριο και μπάνιο. Οι βιώσιμες προσθήκες περιλαμβάνουν ένα σύστημα στέγης 9,4-KW με βάση το ηλιακό πάνελ, συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων και ανακύκλωσης γκρίζου νερού, ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό LED, ένα σύστημα διαχείρισης του κτιρίου που προσφέρει πολύ καλό έλεγχο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και την αποθηκευμένη ενέργεια.


Εσύ σε ποιο από τα 10 θα ήθελες να μένεις;
Mπορείς να φτιάξεις σπίτι μόνο με ένα κατσαβίδι;!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

 • Κατασκευάζουν τα όνειρά σας

  Η ΜΕΤ.ΚΑΤ στοχεύει στο έμπειρο τεχνικό προσωπικό και στους εξειδικευμένους συνεργάτες που είναι πάντα δίπλα σας, με τις γνώσεις και την εμπειρία που είναι απαραίτητες, για να λύσουν κάθε σας απορία και να σας βοηθήσουν να βρείτε την καταλληλότερη λύση.
   27610 72512 Περισσότερα
 • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

  Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακές επιθεωρήσεις κτηρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση Φ/Β (net metering), υβριδικών συστημάτων ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων.
   210 6446330 Περισσότερα
 • Ενεργειακές κατοικίες εξοικονόμησης ενέργειας

  Η εταιρεία Κοφινάς καινοτομεί χωρίς να επαναπαύεται. Συνεχώς εισάγει νέα στοιχεία στην κατασκευή κατοικιών, που αναγνωρίζονται και “πιστοποιούνται“, τόσο από τους εκατοντάδες ικανοποιημένους πελάτες τους όσο και από διεθνείς οργανισμούς.
   210 6081307 Περισσότερα
 • Η ιδανική επιλογή!

  Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους.
   210 6199391 Περισσότερα
 • Εξοικονομούμε ενέργεια και χρήμα!

  ΜΥΡΙΝΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.: Υπεργολαβία Δημοσίων Έργων και Εμπορική Προώθηση και Πώληση ειδικού Εξοπλισμού κατοικιών. Αναλαμβάνει την ένταξή σας στο «Εξοικονομώ Kατ΄ οίκον».
   22990 22932 Περισσότερα
 • Τροχήλατες Οικολογικές Κατοικίες

  Οι τροχήλατες οικολογικές κατοικίες της Caheeba αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, με καθημερινές συνήθειες που σέβονται το φυσικό περιβάλλον ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο για τις επόμενες γενεές.   
   210 51 51 364 Περισσότερα
 • Καινοτομία στην ενεργειακή αναβάθμιση

  Η εταιρία Maxen δραστηριοποιείται από το 1997 με εξειδίκευση στη διαχείριση έργων και στην προώθηση δομικών προϊόντων των μεγαλύτερων οίκων παραγωγής.  Κύριος  γνώμονάς της είναι  η προώθηση συστημάτων ξηράς δόμησης, κουφωμάτων, μονώσεων και  χρωμάτων.
   210 8971995 Περισσότερα