Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ως εκ τούτου αποτελεί βαρόμετρο για τον περιορισμό των εξόδων για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μιας κατοικίας.

Οι ενεργειακές απώλειες αποτελούν τον εχθρό κάθε νοικοκυριού, καθώς ένα σπίτι που δεν είναι καλά οχυρωμένο μειώνει την ποιότητα ζωής και αυξάνει τα έξοδα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κουφωμάτων που αφορούν αφενός στον τρόπο που ανοίγουν και αφετέρου στο υλικό κατασκευής τους.

Η χρήση τουλάχιστον διπλών τζαμιών είναι απαραίτητη για τη σωστή θερμομόνωση.

Ακόμη και η απλή μόνωση των σωλήνων, μπορεί να σας γλιτώσει από περίπου 80 ευρώ το χρόνο.

Η ορθή διαστασιολόγηση των σκιάστρων είναι πολύ σημαντική, για την μεγιστοποίηση της απόδοσής τους και το καλοκαίρι και το χειμώνα.

Με τα κατάλληλα δομικά υλικά μειώνονται σημαντικά οι ενεργειακές απώλειες ενός κτιρίου.

Τα ενεργειακά χρώματα δεν είναι μόνο τρόπος εξοικονόμησης αλλά βοηθούν και το περιβάλλον.

Η ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας «περνάει» λοιπόν και από το βάψιμό της, με τις νέες τεχνολογίες στα θερμομονωτικά και τα οικολογικά χρώματα να περιορίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση.

Τέρμα στη σπατάλη

19.133 επισκέψεις στο άρθρο

Είτε μιλάμε για χειμώνα είτε για καλοκαίρι, οι ενεργειακές απώλειες είναι σημαντικές σε ένα σπίτι που δεν είναι καλά μονωμένο. Σε αυτή την περίπτωση, τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης δεν κατορθώνουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο έπακρο και είναι αναγκαία μία πιο δραστική αλλά και έξυπνη λύση

REHAU
Η λύση μπορεί να βρεθεί στις εφαρμογές της θερμομόνωσης κελύφους, τα κουφώματα, τα ενεργειακά χρώματα και τα τζάμια, που όλα μαζί θωρακίζουν το σπίτι και δεν επιτρέπουν καμία θερμική απώλεια. Οι παρεμβάσεις για την  ενεργειακή ασφάλεια του σπιτιού αποτελούν το Α και το Ω για την μέγιστη εξοικονόμηση, που ξεκινούν από έξω (θερμοπρόσοψη) και καταλήγουν στον μέσα χώρο (ενεργειακά εσωτερικά χρώματα). Επομένως, για να είμαστε σίγουροι ότι το σπίτι μας δεν θα σπαταλά την ενέργεια που θέλουμε, πρέπει να το μονώσουμε με κάθε τρόπο.
 
Θερμομόνωση: το Α και το Ω
Η θερμομόνωση του κελύφους ενός κτιρίου προσφέρει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατΆ επέκταση των δαπανών θέρμανσης και ψύξης για κάθε νοικοκυριό. Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ως εκ τούτου αποτελεί βαρόμετρο για τον περιορισμό των εξόδων για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μιας κατοικίας, ή οποιουδήποτε άλλου κτιρίου. Παράλληλα δε, η ορθή θερμομόνωση έχει ως αποτέλεσμα και τη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» του εκάστοτε κτιρίου, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελάττωση της σχετικής μόλυνσης.  Θερμομονώνοντας  τους εξωτερικούς τοίχους , απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να θερμανθεί η κατοικία και μπορείτε να επιτύχετε μείωση στην δαπάνη θέρμανσης έως 700 ¤ ετησίως. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας χειμώνα-καλοκαίρι. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του συστήματος θερμομόνωσης που θα επιλέξετε είναι τα εξής:
- Προστατεύει τις επιφάνειες των τοίχων από υγρασίες, διότι δεν δημιουργούνται συνθήκες υγροποίησης υδρατμών στο εσωτερικό του κτιρίου ή μέσα στον τοίχο.
- Επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου και δε μειώνει το εμβαδόν του, δεδομένου ότι επιτρέπει την τοποθέτηση της θερμοπρόσοψης εκτός του εμβαδού της επιτρεπόμενης προς ανέγερση επιφάνειας.
- Μειώνει το κόστος συντήρησης του κτιρίου, και προστατεύει το μπετόν του κτιρίου από ρηγματώσεις.

 Μόνωση και στη ταράτσα
Θερμομονώστε την οροφή (ταράτσα ή σκεπή) της κατοικίας. Θερμομονώνοντας την οροφή σας μπορείτε να επιτύχετε μείωση στην δαπάνη θέρμανσης έως 250 ¤ ετησίως. Η θερμομόνωση της οροφής και εν γένει της ταράτσας αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο. Λόγω καθημερινής καταπόνησης από τις καιρικές συνθήκες, το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτίριο. Υπάρχουν σήμερα εξαιρετικές λύσεις θερμομόνωσης των δωμάτων που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Το δώμα πρέπει να θερμομονώνεται και για έναν πρόσθετο λόγο, αυτόν της προστασίας της πλάκας από τη διάβρωση και τις καιρικές μεταβολές που σταδιακά την διαυρώνουν. Με την θερμομόνωση της πλάκας της ταράτσας επιτυγχάνεται παράλληλα και η υγρομόνωσή της, το αντίστροφο όμως δεν ισχύει.
 
Ενεργειακά οφέλη από κουφώματα-τζάμια
Η νέα γενιά κουφωμάτων μειώνει τις ενεργειακές απώλειες και αυξάνει την ενεργειακή εξοικονόμηση, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της αντικατάστασης κουφωμάτων έχει αναχθεί σε μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει. Έρευνες δείχνουν πως το 35% των ενεργειακών απωλειών ενός διαμερίσματος, προέρχονται από τα παλιά κουφώματα. Εκτός από την υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία φτάνει έως και 65% σε σύγκριση με τα κουφώματα παλαιού τύπου (ξύλινο πλαίσιο - μονό τζάμι), τα κουφώματα νέας γενιάς προσφέρουν επιπλέον μεγαλύτερη ασφάλεια, ηχομόνωση, αντοχή και ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες. Τα σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου έχουν υψηλές προδιαγραφές και αρκετά πλεονεκτήματα ώστε να καλύπτουν πλήθος σχεδιαστικών απαιτήσεων για μικρά η μεγάλα οικοδομικά ανοίγματα σε διάφορα σχήματα, δίνοντας μια ευελιξία στους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες, λόγω της στιβαρότητας των προφίλ αλουμινίου από τα οποία κατασκευάζονται και της δυνατότητας πολλών αξιόπιστων χρωματικών επιλογών , ακόμη και διχρωμίας (εξωτερική-εσωτερική πλευρά). Το αλουμίνιο είναι ένα φιλικό υλικό προς το περιβάλλον, ένα οικολογικό προϊόν, το οποίο όπως ήδη αναφέραμε, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν εκπέμπει επικίνδυνα αέρια. Αυτό το καθιστά άκαυστο για τους κανονισμούς αντοχής στην φωτιά και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό λόγο για τον οποίο τα κουφώματα αλουμινίου είναι πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών. Τα τελευταία έτη η εξέλιξη στα αρχιτεκτονικά προφίλ αλουμινίου είναι σημαντική όσον αφορά τον τομέα της βελτίωσης των θερμομονωτικών τους ιδιοτήτων. Με τον όρο θερμοδιακοπή στα κουφώματα, εννοούμε τη διακοπή της θερμογέφυρας (μεταφορά της θερμότητας) που επιτυγχάνεται, με το διαχωρισμό του προφίλ σε δύο μέρη και ενώσεις αυτών μέσω της χρήσης μονωτικών υλικών, που απομονώνουν την εσωτερική με την εξωτερική επιφάνειά του. Αυτό επιτρέπει τη σημαντική μείωση της μεταφοράς της θερμότητας (ή ψύξης) που περνά από το εσωτερικό στο εξωτερικό περιβάλλον (ή και αντίστροφα). Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα προφίλ με θερμοδιακοπή προσφέρουν τιμές θερμοπερατότητας μειωμένες μέχρι και 85% συγκριτικά με τα προφίλ χωρίς θερμοδιακοπή.
 
Θερμομόνωση υπογείου
Στα υπόγεια, η μόνωση πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Σε περίπτωση που δεν έχει μονωθεί ο υπόγειος χώρος, μπορεί να μονωθεί εσωτερικά στη συνέχεια, ώστε να μειωθούν οι απώλειες όσο είναι δυνατόν. Η μόνωση είναι απαραίτητη, ειδικά εάν ο χώρος είναι κατοικήσιμος. Τα μονωτικά υλικά μπορούν να έχουν και πρόσθετες ιδιότητες πέρα από την παροχή θερμικής άνεσης.
Μπορούμε να επιλέξουμε υλικά τα οποία θα μας παρέχουν ηχομόνωση, θα είναι αδιάβροχα και θα προστατεύουν από τη φωτιά. Ανάλογα με τις ανάγκες του κτιρίου επιλέγουμε και το αντίστοιχο υλικό, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας για την επιλογή υλικού μόνωσης είναι και ο οικολογικός χαρακτήρας του υλικού.
 
Θερμομόνωση πυλωτής
Η πυλωτή είναι επίσης ένας χώρος του σπιτιού που πρέπει να θερμομονώνεται εφόσον υπάρχει. Συγκεκριμένα στις πυλωτές πρέπει να μονώνεται η επίπεδη επιφάνεια, τα δοκάρια και μέχρι κάποιο σημείο και οι κολώνες, ώστε να μην δημιουργούνται θερμογέφυρες.
 
Διπλά τζάμια: ενεργειακός συνοδός των κουφωμάτων
Τα βασικά οφέλη της τοποθέτησης κατάλληλων διπλών τζαμιών είναι η αποτελεσματική μόνωση, η μείωση στη σπατάλη ενέργειας και, κατΆ επέκταση, το οικονομικό όφελος. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα να περιορίσουμε τη δαπάνη για την θέρμανση τον χειμώνα και την ψύξη το καλοκαίρι, που σημαίνει οικονομικό όφελος στο εισόδημα μας. Η χρήση ενεργειακών διπλών τζαμιών στο κούφωμα είναι ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για να βελτιώσει κανείς την ενεργειακή απόδοση οποιασδήποτε οικίας.
 
Μην ξεχάσετε τους σωλήνες
Τέλος, μην ξεχάσετε να μονώστε όλες τους σωλήνες θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης. Αρχικά ελέγξτε του όλους και στην κεντρική θέρμανση και κατόπιν, μονώστε όπου δεν υπάρχει μόνωση, ή αντικαταστήστε οποιαδήποτε έχει ενδεχομένως φθαρεί. Ακόμη και με αυτή την απλούστατη παρέμβαση, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσετε έως και 80 ¤ ετησίως.
 
Η σκιά σώζει… ενέργεια
Υπάρχουν πολυποίκιλα ήδη σκιάστρων όπως τα εξωτερικά (π.χ. περσίδες, στέγαστρα, τέντες, πατζούρια κ.α.) ή τα εσωτερικά (π.χ. περσίδες, κουρτίνες, rollers κ.α.), τα κινητά ή/και τα σταθερά, τα διάτρητα ή τα συμπαγή. Τα εξωτερικά σκίαστρα τοποθετούνται για προστασία περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες σε προσανατολισμούς (νότιους, νοτιοανατολικούς και νοτιοδυτικούς) με μεγάλη θερμική επιβάρυνση λόγω ηλιασμού. Πιο συνηθισμένη μορφή σκιάστρων είναι οι τέντες, οι οποίες τοποθετούνται πλέον χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό με γνώμονα τον περιορισμό «προσβασιμότητας» και ελέγχου του ιδιωτικού χώρου των ενοίκων. Η ορθή διαστασιολόγηση των σκιάστρων είναι πολύ σημαντική προκειμένου να προστατεύουν την κατοικία από την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι, αλλά παράλληλα να επιτρέπουν την είσοδό της στο κτίριο το χειμώνα. Επίσης, θα πρέπει να εξετάζεται και το θέμα του φυσικού φωτισμού ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια και προστασία από θάμβωση.
 
Σύγχρονα δομικά υλικά
Δομικά υλικά ονομάζονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην ανέγερση κτισμάτων. Τέτοια υλικά είναι τα παραδοσιακά, αυτά που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος μέχρι τον 19ο αιώνα όπως η πέτρα, το ξύλο, τα τούβλα ή το γυαλί, ενώ σήμερα υπάρχει και μια μεγάλη ποικιλία νεώτερων υλικών όπως ο χάλυβας, τα μονωτικά υλικά, το αλουμίνιο και το τσιμέντο, το οποίο σε συνδυασμό με αδρανή υλικά, νερό και πρόσθετες ουσίες αποτελούν το μπετόν, ένα από τα πλέον χρήσιμα δομικά υλικά. Στην κατηγορία των δομικών υλικών συμ περιλαμβάνονται τόσο τα κονιάματα (σοβάδες) όσο και τα χρώματα, επειδή είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ενός τεχνικού έργου, παρόλο που δεν μετέχουν στη διαδικασία του «χτισίματος» με τη στενή σημασία του όρου. Τα δομικά υλικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου (κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου). Η συνήθης τοποθέτηση του μονωτικού υλικού στο κέλυφος του κτιρίου είναι στην εξωτερική πλευρά της τοιχοποιίας. Με αυτόν τον τρόπο το κτίριο «θωρακίζεται» από τις εξωτερικές συνθήκες ενώ παράλληλα μειώνονται και οι πιθανότητες να βγει μούχλα μέσα στο σπίτι.
 
Τι δομικά υλικά επιλέγω
Ανάλογα με το είδος της κατασκευής πρέπει να γίνεται και η κατάλληλη επιλογή δομικών υλικών και αυτό προϋποθέτει καλή γνώση των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς τους καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται η κατασκευή. Ειδικότερα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εξωτερικοί παράγοντες που επιδρούν στην κατασκευή, ο τρόπος συμπεριφοράς των δομικών υλικών στις εξωτερικές επιδράσεις, οικονομικοί παράγοντες, όπως το κόστος των υλικών σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα τους, το κόστος συντήρησής τους, η φιλικότητα προς το περιβάλλον, που περιλαμβάνει τις ενεργειακές ιδιότητες τους και κατΆ επέκταση το κόστος που επιβαρύνει τον χρήστη ως ένοικο της εκάστοτε κατασκευής.
Παράγοντες που επιδρούν στα δομικά υλικά είναι
- Οι κλιματολογικές συνθήκες
- Η υγρασία
- Η θερμοκρασία
- Ο άνεμος
- Το νερό
- Η έκθεση σε ειδικές συνθήκες, οξέα, άλατα, χημικές ουσίες
- Η ύπαρξη βλάστησης.
Φυσικά αυτά δεν είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών να τα γνωρίζουν, αλλά των μηχανικών που μελετούν και υλοποιούν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου. Οι μηχανικοί, μάλιστα, είναι κι εκείνοι που θα πρέπει να επιλέξουν τα κατάλληλα υλικά για τη συγκράτηση της θερμότητας, τη θερμομόνωση, τη θερμοχωρητικότητα, την ηχομόνωση, την αντισεισμικότητα, τη πυροπροστασία, τον περιορισμό της ακτινοβολίας, κ.α. ανάλογα με τις προδιαγραφές του κτιρίου, έτσι ώστε να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή των υλικών, όσον αφορά την θερμομόνωση και την θερμοπρόσοψη πρώτα και κύρια είναι οι θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Μετά είναι ο τρόπος χρήσης τους και η αντοχή στο χρόνο.
 
«Πράσινα» χρώματα
Το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης ή ψύξης σε ένα κτίριο χάνεται μέσα από τους τοίχους και το ταβάνι. Αυτό συνεπάγεται συνεχή σπατάλη ενέργειας και κόστους. Τα λεγόμενα ενεργειακά χρώματα, το χειμώνα περιορίζουν την απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του κτιρίου προς το περιβάλλον ενώ το καλοκαίρι εμποδίζουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών μέσα σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, εξοικονομούμε ενέργεια και απολαμβάνουμε μια θερμικά άνετη ατμόσφαιρα μέσα στο κτίριο, χειμώνα-καλοκαίρι.  Η ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας «περνάει» λοιπόν και από το βάψιμό της, με τις νέες τεχνολογίες στα θερμομονωτικά και τα οικολογικά χρώματα να περιορίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση, προσφέροντας μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και αποφυγή από τα περιττά έξοδα στη θέρμανση ενός σπιτιού. Πιο συγκεκριμένα, Τα θερμομονωτικά χρώματα είναι μια νέα τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και μπορούν να πετύχουν μείωση της θερμικής απώλειας του κτιρίου. Σκοπός τους είναι η ανάκλαση του μεγαλύτερου μέρους της ακτινοβολίας που πέφτει επάνω στο κτίριο και κατά συνέπεια η αποφυγή αυξημένης θέρμανσης των τοίχων. Με αυτό τον τρόπο, η θερμότητα μένει έξω από το σπίτι και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, μπορούν να προσφέρουν μείωση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 2 με
4 Cο, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Σε περιπτώσεις παλαιότερων κτισμάτων που δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση, τα εν λόγω χρώματα είναι μια οικονομική και αποτελεσματική λύση.
 
Το κέρδος από τα ενεργειακά χρώματα
Η καινοτομία στα χρώματα, τα έχει μετατρέψει πια σε πολύ σημαντικό παράγοντα για την τεχνική αναβάθμιση των τοίχων σε ένα κτίριο.. Τα καινοτόμα ενεργειακά χρώματα λοιπόν, συμβάλουν πλέον:
- Στην υγιεινή ατμόσφαιρα, αντιμετωπίζοντας όλες τις προβληματικές καταστάσεις και δημιουργώντας μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα μέσα στο χώρο που ζούμε ή εργαζόμαστε. Χαρα-κτηριστικό παράδειγμα είναι τα χρώματα με φωτοκαταλυτικές ιδιότητες. Με τη βοήθεια του φωτός (φυσικού ή ακόμη και τεχνητού), το χρώμα στην επιφάνεια του τοίχου ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις οι οποίες καταστρέφουν επικίνδυνους ρύπους και καυσαέρια.
- Στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το χρώμα, με το οποίο έχουν βαφεί οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού μας, έχει πια τη δυνατότητα να βοηθά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
- Στη μείωση των εξόδων για θέρμανση και ψύξη. Το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης ή ψύξης σε ένα κτίριο χάνεται μέσα από τους τοίχους και το ταβάνι, γεγονός που συνεπάγεται συνεχή σπατάλη ενέργειας και κόστους. Τα λεγόμενα ενεργειακά χρώματα όμως, το χειμώνα περιορίζουν την απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του κτιρίου προς το περιβάλλον, ενώ το καλοκαίρι εμποδίζουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών μέσα σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, εξοικονομούμε ενέργεια και απολαμβάνουμε μια θερμικά άνετη ατμόσφαιρα μέσα στο κτίριο,χειμώνα-καλοκαίρι, περιορίζοντας σε βάθος χρόνου και τα πάγια έξοδα του νοικοκυριού για την ψύξη και τη θέρμανση. Το κόστος της νέας γενιάς χρωμάτων άλλωστε, είναι πια εξαιρετικά χαμηλό, αφού ενδεικτικά, μπορεί κάποιος να υπολογίσει 5 με 7 ευρώ ανά λίτρο χρώματος, τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά.
- Στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα ενεργειακά χρώματα και κυρίως τα οικολογικά, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες θερ μικής άνεσης στο εξωτερικό περιβάλλον, συμβάλλοντας και στη μείωση του φαινομένου της «Αστικής Θερμικής Νησίδας». Επιπλέον, έχουν ελάχιστο «αποτύπωμα» στο περιβάλλον, αφού περιορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές CO2, λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών και μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη.