Αν ισχύσουν οι αλλαγές, οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος θα μπορούν να αποκτήσουν αυτόνομη παροχή αερίου, χωρίς τη συμφωνία των υπολοίπων της πολυκατοικίας.

Εγκατάσταση αυτόvoμης παροχής φυσικού αερίου

Οι τάσεις δείχνουν πως σχεδόν οι μισές πολυκα-τοικίες δε σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την κεντρική θέρμανση πετρελαίου, φέτος το χειμώνα.

Το φυσικό αέριο μπορεί να προσφέρει και ζεστό νερό ανά πάσα στιγμή.

Διευκολύνσεις στην αυτόνομη παροχή φυσικού αερίου

Διαβάστηκε από 6869 αναγνώστες -

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Σαχίνης, αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκτούν αυτόνομη παροχή φυσικού αερίου.

 
Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται υπό συζήτηση με την κυβέρνηση, προκειμένου οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να αποκοπούν από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης να διευκολύνονται περαιτέρω, χωρίς το βάρος ορισμένων προϋποθέσεων. Ήδη το ΥΠΕΚΑ προωθεί τέτοιου είδους αλλαγές στη σχετική πρόταση νόμου, αλλαγές που όχι μόνο βρίσκουν σύμφωνους του εμπλεκόμενους φορείς, αλλά έχουν αποτελέσει δικές τους προτάσεις στο παρελθόν. 

Τι ισχύει σήμερα; 
O νόμος σήμερα προβλέπει ότι, προκειμένου μια ολόκληρη πολυκατοικία να αντικαταστήσει την υπάρχουσα κεντρική της θέρμανση με παροχή αερίου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών διαμερισμάτων (50% συν μία ψήφος). Η ίδια προϋπόθεση, ωστόσο, ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος από τους ιδιοκτήτες επιθυμεί να συνδεθεί σε αυτόνομη παροχή φυσικού αερίου. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε αποκλειστικά για το δικό του διαμέρισμα, χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της πολυκατοικίας (ξανά 50% συν μία ψήφος). Αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών, δε μπορεί να προχωρήσει σε αυτονομία. 

Ποιες αλλαγές προωθούνται;
Tο μόνο που γνωρίζουμε σήμερα για τη συγκεκριμένη πρόταση, αφορά ακριβώς σε αυτό το τελευταίο στοιχείο: τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, ακόμη κι όταν πρόκειται για την αυτόνομη παροχή ενός και μόνο διαμερίσματος. 
Αναλυτικότερα, αυτό που προωθεί το υπουργείο και ζητούν εδώ και καιρό οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι να καταργηθεί η αναγκαιότητα της πλειοψηφίας στην περίπτωση της αυτόνομης θέρμανσης. Συγκεκριμένα, δρομολογείται η κατάργηση της εν λόγω προϋπόθεσης. 
Η πρόταση, λοιπόν, αναφέρει πως, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας έχουν αποφασίσει να μην ανάψουν τον κεντρικό λέβητα του πετρελαίου, ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί αυτόνομη παροχή στο δίκτυο φυσικού αερίου δε χρειάζεται πια τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας. Μια τέτοια αλλαγή, αν τελικά κατατεθεί και ψηφιστεί, θα επιτρέψει σε δεκάδες νοικοκυριά να αποκτήσουν ευκολότερα αυτόνομη παροχή φυσικού αερίου, για τις ανάγκες της θέρμανσης και όχι μόνο. 

Το παράδειγμα της Β. Ελλάδας
Kάτι τέτοιο, βέβαια, ισχύει από την πρώτη στιγμή στη Β. Ελλάδα. Φυσικά, δεν ισχύουν διαφορετικοί νόμοι εκεί – απλά είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Αναλυτικότερα, σε πόλεις της Β. Ελλάδας (και ειδικά στη Θεσσαλονίκη), η κεντρική θέρμανση στις πολυκατοικίες αποτελεί φαινόμενο σπανιότερο, σε σχέση με πόλεις της υπόλοιπης χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαμερισμάτων, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πολυκατοικίας, διαθέτει ήδη αυτόνομη θέρμανση, πετρελαίου ή άλλου τύπου. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, δεν είναι απαραίτητη η συνέλευση της πολυκατοικίας για μια τέτοια αλλαγή. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, το οποίο είναι ούτως ή άλλως αυτονομημένο στον τομέα της θέρμανσης, μπορεί να επιλέξει τη σύνδεσή του με το δίκτυο του φυσικού αερίου, χωρίς να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ιδιοκτητών. 

Διαδικασία εγκατάστασης αυτόvoμης παροχής φυσικού αερίου
Η εγκατάσταση παροχής φυσικού αερίου είναι μια απλή διαδικασία, ακόμη και στην περίπτωση της αυτονομίας. Αντί για αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα, η ΕΠΑ τοποθετεί έναν ατομικό λέβητα στο διαμέρισμα, τον οποίο συνδέει με τον μετρητή. 
Αναλυτικότερα, μπορεί να τοποθετηθεί ο ατομικός λέβητας με τον ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου εντός ή εκτός του διαμερίσματος. Η συσκευή τοποθετείται στον τοίχο και έχει πολύ μικρές διαστάσεις. Η παροχή του φυσικού αερίου στο διαμέρισμα γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα και δεν απαιτείται κάποια αλλαγή στις σωληνώσεις νερού και στα σώματα του καλοριφέρ. Ωστόσο, στις παλιές κυρίως πολυκατοικίες, ίσως χρειαστεί επέμβαση στις σωληνώσεις νερού, οι οποίες συνδέονται με τον ιδιωτικό ατομικό λέβητα του διαμερίσματος. 

Η αξία μιας τέτοιας αλλαγής
Η αλλαγή που προτείνεται θα λύσει τα χέρια σε δεκάδες νοικοκυριά, τα οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν την κεντρική θέρμανση πετρελαίου μιας πολυκατοικίας με αυτόνομη παροχή φυσικού αερίου. Ήδη, η καθημερινότητα μας δείχνει ότι οι καυστήρες πετρελαίου χρησιμοποιούνται ολοένα και λιγότερο, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος κεντρικής θέρμανσης. 
Το φετινό χειμώνα, περίπου οι μισές πολυκατοικίες που διαθέτουν κεντρική θέρμανση πετρελαίου δε λειτούργησαν την εγκατάστασή τους, το οποίο σημαίνει πως ιδιοκτήτες και ένοικοι θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Ανάμεσα σε αυτούς, το φυσικό αέριο προσφέρει αποδοτικότητα, αυτονόμηση και οικονομία (καθώς προσφέρει εξοικονόμηση 44%, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης). 
Στην περίπτωση, λοιπόν, που ισχύσει μια τέτοια αλλαγή, η διαδικασία που απαιτείται, προκειμένου ένα διαμέρισμα να αποκτήσει τη δική του αυτόνομη παροχή φυσικού αερίου, θα απλοποιηθεί και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν αποτελεσματική και οικονομική θέρμανση. 

Εφαρμογές και χρήσεις αυτόνομης παροχής φυσικού αερίου
- Θέρμανση: Συνδεδεμένος με το κύκλωμα νερού του διαμερίσματος, ο ατομικός λέβητας εξασφαλίζει τη θέρμανση του διαμερίσματος, καταναλώνοντας το φθηνότερο από το πετρέλαιο φυσικό αέριο.
- Ζεστό νερό: Στην περίπτωση της παροχής φυσικού αερίου, το νερό ζεσταίνεται με το άνοιγμα της βρύσης, άμεσα και οικονομικά.
- Μαγείρεμα: Το φυσικό αέριο στην κουζίνα φροντίζει για την οικονομία, σε σχέση με τη χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής. Επιπλέον, το μαγείρεμα είναι ταχύτερο.
- Κλιματισμός: Το φυσικό αέριο μπορεί να συνδεθεί και με συστήματα κλιματισμού, προκειμένου να εξασφαλίζει θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται η τοποθέτηση μιας κεντρικής εξωτερικής μονάδας, η οποία τροφοδοτεί τις εσωτερικές. 

Στατιστικά και αριθμοί για το φυσικό αέριο
Η οικονομία που προσφέρει το φυσικό αέριο, σε σύγκριση με άλλους τρόπους θέρμανσης, είναι σημαντική και αγγίζει το 44% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης και το 59% έναντι του ηλεκτρικού ρεύματος. 
Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που πολλά νοικοκυριά επιλέγουν τη λύση του φυσικού αερίου. 
¶λλωστε, το 33% των νοικοκυριών βρίσκεται πλέον σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση πετρελαίου, την οποία δε μπορούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή. Το φυσικό αέριο, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει την οικονομική εναλλακτική που θα ζεστάνει ξανά τα διαμερίσματα. 
¶λλωστε, στρατηγικός στόχος της ΕΠΑ για το 2014 είναι η διείσδυση σε περισσότερα από 310.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του έτους, με τη συνολική επένδυση σε προγράμματα χρηματοδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων να ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Από την επένδυση, φυσικά, πρώτοι κερδισμένοι είναι οι πολίτες. 

Προσφορές και αριθμοί για τους καταναλωτές
Στο πλαίσιο αυτών των χρηματοδοτήσεων, η ΕΠΑ Αττικής ανακοίνωσε μια νέα προσφορά, η οποία ισχύει έως τις 21 Μαρτίου 2014. Πρόκειται για δύο χρηματοδοτικά προγράμματα: ένα για εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης σε πολυκατοικία και ένα για εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος σε διαμέρισμα. Αναλυτικότερα, τα ισχύοντα χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν ως εξής:

- Χρηματοδότηση αυτόνομης θέρμανσης
Η ΕΠΑ χρηματοδοτεί το κόστος μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης αυτόνομης σύνδεσης μεμονωμένου διαμερίσματος (ανεξαρτήτου της ισχύος λέβητα) το ανώτατο μέχρι του ποσού των 1.200¤ (συμπ. ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα. Η χρηματοδότηση ισχύει στην περίπτωση τουλάχιστον δύο συμβάσεων ανά νέο παροχετευτικό αγωγό που θα συμβολαιοποιηθούν στην ίδια προωθητική περίοδο. Οι όροι της προσφοράς προβλέπουν πως η αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού προς την ΕΠΑ Αττικής γίνεται σε διάστημα 2 ετών, σε 12 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις που θα έρχονται στο λογαριασμό του καταναλωτή. Το επιτόκιο είναι 7,0% και η προσφορά ισχύει για κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης από επαγγελματίες εγκαταστάτες που συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΠΑ Αττικής. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας βρίσκεται η λίστα με τους συνεργάτες της. 

- Χρηματοδότηση κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικίας
Σε αυτή την περίπτωση, το χρηματοδοτούμενο ποσό καθορίζεται την εγκατεστημένη ισχύ λέβητα του κτηρίου και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα: 
Η προσφορά ισχύει για κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων με εγκατεστημένη ισχύ λέβητα από 120.000 kcal/h και άνω και καλύπτει το ανώτατο μέχρι το ποσό των 12.300¤ (συμπ. ΦΠΑ) και η αποπληρωμή γίνεται άτοκα σε διάστημα 3 ετών, σε 18 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις πληρωτέες μέσω των λογαριασμών.  Και εδώ, η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από επαγγελματίες συνεργάτες της ΕΠΑ. 

- Εκπτώσεις και στα τέλη σύνδεσης
Η ΕΠΑ Αττικής έχει ανακοινώσει και εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Οι εκπτώσεις αυτές μπορούν να αγγίξουν και το 100% και έχουν ως εξής, ανάλογα με την κατηγορία εγκατάστασης: 
Κεντρικές θερμάνσεις
• 100% έκπτωση για κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων με εγκατεστημένη ισχύ ίση ή μεγαλύτερη από 140.000kcal/h. 
• 50% έκπτωση για κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων με εγκατεστημένη ισχύ από 50.000 kcal/h μέχρι 140.000kcal/h. 
Αυτόνομες θερμάνσεις
Σε αυτή την περίπτωση, οι εκπτώσεις εξαρτώνται από τον αριθμό των δυνητικών μετρητών ανά κτίριο. Έτσι, ισχύουν τα παρακάτω: 
• Κτίρια 1 δυνητικού μετρητή (μονοκατοικία): 50% έκπτωση στην περίπτωση εγκατεστημένης ισχύος ίσης ή μεγαλύτερης των 140.000kcal/h ανά νέο παροχετευτικό αγωγό (πληρωμή 220¤ άνευ ΦΠΑ) . 
• Κτίρια  5+ δυνητικών μετρητών: 50% έκπτωση στην περίπτωση 5+ πολλαπλών συνδέσεων ανά νέο παροχετευτικό αγωγό (πληρωμή 50¤ άνευ ΦΠΑ). 

Έκπτωση στο φυσικό αέριο από τη Gazprom!
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε πως επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, για σημαντική έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου. Η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε.. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).
Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποσοστό της έκπτωσης που θα περάσει στους καταναλωτές. ¶λλωστε, η Gazprom είναι υπεύθυνη για το 65% του όγκου του φυσικού αερίου που έρχεται στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση ισχύει σε αυτό το 65%. Επιπλέον, δε γνωρίζουμε τι κομμάτι αυτού του ποσοστού θα περάσει στην ΕΠΑ Αττικής. Σύμφωνα με την εταιρεία, πάντως, όσο κι αν είναι αυτό το ποσοστό, θα περάσει αυτούσιο ως έκπτωση στους καταναλωτές. 

Επιπλέον δράσεις: Πρόταση προγράμματος επιδότησης
Παράλληλα με τις παραπάνω προσφορές, η ΕΠΑ Αττικής συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με στρατηγικό στόχο την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει συνέργειες με την Περιφέρεια Αττικής και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία ενός κοινοτικού προγράμματος επιδότησης-χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου, αντίστοιχου με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ οίκον». Το προτεινόμενο αυτό πρόγραμμα θα απευθύνεται αποκλειστικά στους ενδιαφερόμενους για εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης φυσικού αερίου με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της αιθαλομίχλης και τη στροφή των κατοίκων του Λεκανοπεδίου στην πλέον φιλική και οικονομική μορφή ενέργειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ