¶ρθρο γνώμης του κ.Παντελή Πατενιώτη, Γενικού Διευθυντή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυεστερίνης

Ψυχρά - Ανακλαστικά χρώματα

Διαβάστηκε από 5533 αναγνώστες -

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις διαφορές των ψυχρών – ανακλαστικών χρωμάτων και των θερμομονωτικών υλικών.

 
Με αφορμή την παραπληροφόρηση που επικρατεί στην αγορά και την παραπλανητική διαφήμιση εταιρειών που παρουσιάζουν έτοιμα προϊόντα και πρόσθετα για ψυχρές και ανακλαστικές βαφές και μεμβράνες, και υποστηρίζουν ότι αντικαθιστούν ουσιαστικά τα πιστοποιημένα με CE θερμομονωτικά υλικά, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Με βάση τoν Ευρωπαϊκό Κανονισμό CPR 305/2011/ΕΕ, την Εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ103 και το Π.Δ. 334/94, τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών και ειδικότερα με βάση την Κ.Υ.Α. 9451/208, ΦΕΚ 815 Β 24-05-07, τα Βιομηχανικώς παραγόμενα θερμομονωτικά προϊόντα, υποχρεούνται να παράγονται και να διατίθενται στην αγορά βάσει Προδιαγραφών ή Τεχνικών Εγκρίσεων και να φέρουν σήμανση CE.
  2. Tα συγκεκριμένα προϊόντα στο σύνολό τους, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν παράγονται βάσει Ευρωπαϊκής Προδιαγραφής ή Τεχνικής Έγκρισης σαν θερμομονωτικά υλικά. Συνεπώς: Όλες οι «ψυχρές βαφές» δεν παύουν να είναι βαφές οι οποίες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των δομικών υλικών καθώς δεν ενσωματώνονται στο κτίριο ή την κατασκευή με μόνιμο τρόπο όπως π.χ. τα τούβλα ή η μόνωση. Γι αυτό και άλλωστε δεν απαιτείται σήμανση CE στις βαφές(χρώματα), είτε αυτές είναι εξωτερικές είτε εσωτερικές. Εξ άλλου το ίδιο δηλώνουν επίσημα και οι εταιρίες που τα παράγουν πάνω στο δοχείο τους χαρακτηρίζοντάς τα όσον αφορά τις Οργανικές Πτητικές Ενώσεις ως «χρώματα εξωτερικών τοίχων ορυκτών υποστρωμάτων». Τα εντάσσουν δηλαδή σε μια κατηγορία που αποκαλείται διακοσμητικά χρώματα και βερνίκια.
  3. Προσφέρουν αυξημένη ανακλαστικότητα ΜΟΝΟ στο εγγύς υπέρυθρο και στο ορατό φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τις απλές βαφές. Αυτό βέβαια ισχύει κυρίως για τις λευκές αποχρώσεις για ορισμένες ώρες της ημέρας, ορισμένες ημέρες του χρόνου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης μόνο σε επιφάνειες εκτεθειμένες στον ήλιο καθώς όλες οι μετρήσεις γίνονται σε λευκά δείγματα συνήθως και σε ιδανικές συνθήκες, προκειμένου επιτευχθεί αυξημένος συντελεστής ανακλαστικότητας. Όταν ένα ανακλαστικό χρώμα χρωματισθεί όλες οι τιμές που αναφέρουν τα διάφορα φυλλάδια παύουν να ισχύουν. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για λευκά χρώματα που έχουν εφαρμοσθεί και λερώνονται με την πάροδο του χρόνου. 
  4. Όλες οι άλλες ιδιότητες που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν (π.χ. συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας 0,25 W/mK η ακόμα και 0,12 W/mΚ) στη πράξη ακυρώνονται από το γεγονός ότι εφαρμόζονται σε μικρά πάχη (150 – 200 μm maximum) και επειδή ο συντελεστής θερμικής αντίστασης είναι ευθέως ανάλογος του πάχους των υλικών R=Πάχος/λ(θερμική αγωγιμότητα) συνεπάγεται ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται καμιά θερμομονωτική ιδιότητα, αλλά και αμελητέες τιμές U (U-Values).
Όλα τα ανωτέρω έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και έχουν επιβληθεί οι σχετικές κυρώσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία περί πλαστών σημάνσεων, καθώς επίσης της σχετικής νομοθεσίας περί ψευδούς και παραπλανητικής πληροφόρησης και περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Φαίνεται όμως ότι τα κέρδη των εταιρειών από την διακίνηση και διάθεση στην αγορά τέτοιων προϊόντων είναι μεγαλύτερα από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών στο να αποφεύγουν την προμήθεια και εφαρμογή προϊόντων που έχουν αποκλειστικό στόχο την εξαπάτησή τους. 

Παντελής Πατενιώτης, Γενικός Διευθυντή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυεστερίνης 



Τηλ. καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή:1520
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση παρακαλούμε να επικοινωνείτε μέσω της ιστοσελίδας: www.epshellas.com 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

  • Χρωματίστε με οικολογικά χρώματα VECHRO

    Τα οικολογικά, άοσμα και ανθεκτικά χρώματα της Vechro είναι κατάλληλα για κάθε εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια! Η Vechro προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας & αισθητικής με άριστη αντοχή στο χρόνο και συμμορφωμένα με τα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια! τηλ: 210-4816101-3 Περισσότερα
  • Νέα προϊόντα από την Vivechrom!

    To VIVECRYL THERMOELASTIC ECO της Vivechrom είναι ένα κορυφαίας ποιότητας οικολογικό ακρυλικό, ειδικό θερμοπροστατευτικό & μονωτικό χρώμα εξωτερικών τοίχων. ∆ιατηρεί την ελαστικότητά του από -20°C έως 80°C και καλύπτει τέλεια μικρορωγμές, προσφέροντας εξαιρετική στεγάνωση από την υγρασία. τηλ: 801 11 55 600 Περισσότερα