Λύστε τώρα τις απορίες για το φυσικό αέριο στο σπίτι

Διαβάστηκε από 3619 αναγνώστες -

Απορίες που έχουν οι περισσότεροι καταναλωτές όσον αφορά τη χρήση του φυσικού αερίου στο σπίτι παίρνουν τώρα απάντηση μέσα από χρήσιμες και ουσιαστικές πληροφορίες.

 
1) Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το φυσικό αέριο στο σπίτι;
Το φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή πιο οικονομική και άνετη. Η βασική του χρήση είναι η θέρμανση του σπιτιού (κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία, θέρμανση σε μονοκατοικία, θέρμανση μόνο σε ένα διαμέρισμα). Ταυτόχρονα όμως προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση και στο μαγείρεμα (οικονομία έως και 50% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα), στο ζεστό νερό χρήσης (ζεστό νερό τη στιγμή που ανοίγετε τη βρύση), αλλά και στον κλιματισμό (οι ανάγκες ψύξης και θέρμανσης καλύπτονται με την ίδια συσκευή).

2) Μπορεί να τοποθετηθεί φυσικό αέριο και σε πολυκατοικίες;
Ναι, μπορεί να τοποθετηθεί ως κεντρική μονάδα που τροφοδοτεί και καλύπτει όλα τα διαμερίσματα σε αντικατάσταση του λέβητα αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα σε ένα διαμέρισμα μέσω επιτοίχιων ατομικών λεβήτων αερίου παρέχοντας του αυτονομία και κάλυψη των δικών του αναγκών θέρμανσης.

3) Πως μπορώ να έχω αυτόνομη θέρμανση με αέριο στο διαμέρισμά μου;
Αυτό είναι δυνατό με την τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο. Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία συνήθως τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις, και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει τις ανάγκες σας και σε ζεστό νερό χρήσης. Η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα. Είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια παρέμβαση στις σωληνώσεις νερού, οι οποίες συνδέονται με τον ατομικό πλέον λέβητα. Επίσης, απαιτείται απόφαση πρακτικού συνέλευσης (50% των ψήφων ιδιοκτησίας +1 ψήφος) που να επιτρέπει την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση του διαμερίσματος και έγκριση εκτέλεσης των απαραίτητων αναγκαίων εργασιών όδευσης σωληνώσεων και τοποθέτησης εξαρτημάτων (μετρητών κλπ) εντός των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.


4) Ποια είναι η διαδικασία σύνδεσης;
Για να συνδεθείτε με το δίκτυο του φυσικού αερίου επικοινωνήστε με την Εταιρεία Παροχής Αερίου της περιοχής στην οποία ανήκετε (Αττική, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη) για να σας καθοδηγήσει. Ενδεικτικά, η διαδικασία είναι η εξής:
 • Παραλαβή δικαιολογητικών και κατάθεση της αίτησης για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.
 • Καταβολή (εφόσον δεν υπάρχει απαλλαγή) των σχετικών τελών σύνδεσης και εγγυήσεων σε λογαριασμό της Εταιρείας Παροχής Αερίου ΕΠΑ Α.Ε.
 • Τοποθέτηση μετρητή από την Εταιρεία Παροχής Αερίου.
 • Σχεδιασμός και μελέτη εγκατάστασης που κατατίθεται στην Εταιρία Παροχής Αερίου.
 • Κατασκευή του εσωτερικού δικτύου της εγκατάστασης, τοποθέτηση των συσκευών αερίου, των συστημάτων ασφαλείας και του λοιπού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
 • Έλεγχος εγκατάστασης του εσωτερικού δικτύου έναντι πιθανών διαρροών.
 • Έλεγχος της εγκατάστασης από την Εταιρεία Παροχής Αερίου σύμφωνα με την μελέτη που έχει κατατεθεί και αεριοδότηση εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές.
 • Έναυση και ρύθμιση των εγκατεστημένων συσκευών αερίου.

5) Ποιο είναι το ενδεικτικό κόστος της σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΠΑ;
Τα τέλη σύνδεσης εξαρτώνται από το είδος της οικοδομής και από την κατανάλωση. Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική της Εταιρείας Παροχής Αερίου ΕΠΑ τα τέλη καθορίζονται ως ακολούθως:

 • 630 Ευρώ για μία πολυκατοικία.
 • 440 Ευρώ για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία
 • 80 Ευρώ για κάθε επιπλέον μετρητή σε υπάρχουσα σύνδεση

6)Υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για σύνδεση στο φυσικό αέριο;

Τόσο οι τρεις ΕΠΑ όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσφέρουν στους καταναλωτές διάφορα είδη παροχών προκειμένου να διευκολύνουν τη σύνδεση της κατοικίας τους με το φυσικό αέριο.

 • Επιδότηση για αντικατάσταση συστήματος πετρελαίου με φυσικό αέριο. Η δράση απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές που κατοικούν σε περιοχή με τιμή ζώνης που δεν υπερβαίνει τα 2.500¤/τ.μ. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης (συμπ. ΦΠΑ) φτάνει έως και 5.500¤.
 • Εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Συγκεκριμένα, τα τέλη σύνδεσης είναι εντελώς δωρεάν για την περίπτωση κεντρικών θερμάνσεων με εγκατεστημένη ισχύ >=140.000kcal/h, ενώ παρέχεται έκπτωση 50% για κεντρικές θερμάνσεις με εγκατεστημένη ισχύ από 50.000 kcal/h μέχρι 140.000kcal/h. Στην περίπτωση αυτονομιών, π.χ. για μια μονοκατοικία με εγκατεστημένη ισχύ >=140.000kcal/h ή στην περίπτωση 5 και άνω αυτονομιών (μεμονωμένων διαμερισμάτων) σε πολυκατοικία τα τέλη σύνδεσης παρέχονται με 50% έκπτωση.
 • Χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΠΑ Αττικής. Η ΕΠΑ Αττικής έχει ενεργοποιήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το κόστος μετατροπής εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι καταναλωτές που δεν πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών όσο και για αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων.
7) Ποιοι είναι οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα επιδότησης του ΥΠΕΚΑ;
Ο τελικός δικαιούχος καταναλωτής κατά την προμήθεια και κατασκευή της νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το επιδοτούμενο ποσό θα αποδοθεί στον εγκαταστάτη ή/και προμηθευτή του νέου εξοπλισμού μέσω των ΕΠΑ μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όσοι:
 • Είναι ιδιοκτήτες (δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας) σε επιλέξιμη κατοικία.
 • Έχουν στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία.
 • Έχουν υπογράψει σύμβαση παροχής φυσικού αερίου μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2014.

Μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη αν:
 • Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία* ή μεμονωμένο διαμέρισμα
 • Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.500 ¤/τ.μ.
 • Βρίσκεται στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Κ. Μακεδονίας σε σημείο με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου
* Σε μια πολυκατοικία πρέπει τουλάχιστον το 50% (αριθμητικά) των θερμαινόμενων, από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία.


8) Πρέπει να αγοράσω καινούργιο λέβητα για αλλαγή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο;
Σε περίπτωση αλλαγής ενός κεντρικού συστήματος θέρμανσης από πετρελαίου σε φυσικού αερίου, είναι απαραίτητο σε πρώτη φάση να αντικατασταθεί ο καυστήρας. Η αντικατάσταση του λέβητα δεν είναι αναγκαία και εξαρτάται, σε γενικές γραμμές, από την παλαιότητά του και το υλικό κατασκευής. Γεγονός είναι, πάντως, πως ο συνδυασμός λέβητα-καυστήρα φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση, αφού αυξάνεται ο βαθμός απόδοσης του συστήματος.


9) Τι είναι ο βαθμός απόδοσης;
Ο βαθμός απόδοσης είναι ένα μέτρο της αποδοτικότητας του λέβητα-καυστήρα φυσικού αερίου σε τυπικές συνθήκες λειτουργίας. Για παράδειγμα, ένας καυστήρας φυσικού αερίου με βαθμός απόδοσης 93% σημαίνει ότι παρέχει 0,93kWh θερμικής ενέργειας, καταναλώνοντας 1kWh που προέρχεται από φυσικό αέριο. Αυτές οι αποδόσεις πιστοποιούνται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός απόδοσης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να προκύψει.


10) Μπορεί ένας καυστήρας φυσικού αερίου να συνδυαστεί με όλων των ειδών τα σώματα;
Ναι, με την κατάλληλη επιλογή καυστήρα – λέβητα φυσικού αερίου, τη μελέτη και ρύθμιση των παραμέτρων της εκάστοτε εγκατάστασης, μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν με σχεδόν όλους τους τύπους σωμάτων με το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα από τους λέβητες πετρελαίου.


11) Τι είναι οι λέβητες συμπύκνωσης και τι προσφέρουν;
Είναι ο λέβητας ο οποίος δεσμεύει την λανθάνουσα θερμότητα των καυσαερίων. Σε αντίθεση με τους λέβητες συμβατικής λειτουργίας στους οποίους τα καυσαέρια αποβάλλονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 150 0C, στους λέβητες συμπύκνωσης η θερμοκρασία των καυσαερίων δεν ξεπερνά τους 80-90 0C. Έχουμε, έτσι, 20-35% περισσότερη ωφέλιμη θερμότητα από την ίδια ποσότητα καυσίμου ή αντίστροφα, μια συσκευή συμπύκνωσης είναι 17-28% οικονομικότερη στη χρήση σε σχέση με μια συμβατική. Βέβαια, είναι και πιο ακριβή, αφού οι συμβατικοί λέβητες ξεκινούν από τα 500¤, ενώ η χαμηλότερη τιμή ενός λέβητα συμπύκνωσης δεν είναι χαμηλότερη των 900¤.


12) Ποια είναι η τιμή του φυσικού αερίου θέρμανσης;
Η τιμολόγηση του φυσικού αερίου, όπως και των περισσότερων καυσίμων, αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις επικρατούσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές κινείται σε χαμηλότερες τιμές από το πετρέλαιο, αφού τον Νοέμβριο του 2014 βρισκόταν στα 0,069¤/kWh.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

 • Φυσικό Αέριο για αυτονομία και οικονομία

  Η ENERGY SAVING αναλαμβάνει όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση φυσικού αερίου ή να συνδεθεί με αέριο.Αναλαμβάνει από την αυτοψία στον χώρο ώστε να προταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, η καλύτερη δυνατή λύση κατασκευαστικά, ως την κατάθεση μελέτης, τα εξειδικευμένα συνεργεία και την έκδοση βεβαίωσης κατασκευής. τηλ: 210 2220515 Περισσότερα
 • Τεχνολογίες που γλιτώνουν ενέργεια & χρήματα

  Η εταιρεία Βασίλειος Μπατάλας είναι μία μελετητική-εμπορική και κατασκευαστική εταιρεία με ειδίκευση στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος  στο Νομό Πιερίας των κορυφαίων εταιρειών : Vaillant, NIBE και Big Solar.  Επιπλέον, ασχολείται με δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Κατ` Οίκον ΙΙ".  τηλ: 23510 29777 Περισσότερα
 • Κλιματιστικά υψηλής τεχνολογίας

  H Klimatherm παρουσιάζει το κλιματιστικό τοίχου FUJITSU ASYG24LFC 24000 BTU με άριστη ενεργειακή κλάση Α++, απόδοση ψύξης: 24.200 BTU/h και θέρμανσης: 27.600 BTU/h και το θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας του να κυμαίνεται στους -10 έως 46 °C για ψύξη και -15 έως 24 °C για θέρμανση. τηλ: 210 9406700 Περισσότερα
 • Επίτοιχοι λέβητες συμπύκνωσης BIASI

  H  Thermovent από το 1999 αντιπροσωπεύει τους επίτοιχους λέβητες συμπύκνωσης αερίου του ιταλικού οίκου Biasi που ανήκει στον όμιλο BSG. Η Biasi διαθέτει στην  ελληνική αγορά τρείς τύπους λεβήτων: Inovia Cond Plus στα 26 kW και 30 kW, Rin Nova Cond Plus στα 26 kW και 33,5 kW και Basica Cond στα 26 kW και 31,0 kW. τηλ: 210 9887400 Περισσότερα
 • Πάρετε την σωστή επιλογή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας!

  Η ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α.Ε. καθιερώνεται ως πρωτοπόρος στην αγορά των υδραυλικών ειδών - θέρμανσης - φυσικού αερίου και ειδών υγιεινής. Ενισχύεται η ηγετικής της θέση μέσω της αύξησης των μεριδίων της στην Ελληνική αγορά και της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στις αγορές του εξωτερικού. τηλ: +30 210 64 28 914 Περισσότερα
 • Αυτόνομη Θέρμανση με Φυσικό Αέριο

  Ο Condens 2300W χάρη στην υψηλή ποιότητα της Bosch επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας και αθόρυβη λειτουργία, για να απολαμβάνετε με άνεση τη ζεστασιά στο σπίτι σας.  Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.bosch-climate.gr/ τηλ: 210 5701360 Περισσότερα