Μεγάλος αριθμός δημοσίων κτιρίων στην Βόρεια Ελλάδα εξυπηρετείται από το δίκτυο φυσικού αερίουΈως σήμερα, μεγάλος αριθμός δημόσιων υπηρεσιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καταναλωτές που απολαμβάνουν τα οφέλη από την χρήση του φυσικού αερίου ή βρίσκονται σε κατάσταση σύνδεσης.
Ενδεικτικά αναφέρονται το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, η Νομαρχία και τα Δημαρχεία της ευρύτερης περιοχής (Αμπελοκήπων, Ελευθερίου-Κορδελιού, Ευόσμου, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Μενεμένης, Νεάπολης, Πανοράματος, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Ωραιοκάστρου), η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και άλλα Αστυνομικά Τμήματα, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, το Δικαστικό Μέγαρο και Διοικητικό Εφετείο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλοι πυροσβεστικοί Σταθμοί, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, κτίρια οργανισμών ( Εργατικής Κατοικίας, Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, κλπ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Τράπεζα της Ελλάδος, υποκαταστήματα Εθνικής Τράπεζας, τα κτίρια του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», αθλητικές εγκαταστάσεις ( Καυτανζόγλειο Στάδιο, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο) κλπ.
Τα οφέλη του φυσικού αερίου για τα δημόσια κτίριαΤα οφέλη που παρουσιάζει η χρήση του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, κουζίνας, παραγωγής ζεστού νερού και κλιματισμού τόσο από οικονομική άποψη όσο και περιβαλλοντολογική, κατέστησαν την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας πολιτειακή προτεραιότητα, καθώς:
- διευρύνονται οι πηγές προμήθειας πρωτογενών μορφών ενέργειας με απώτερο στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας και την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο
- μειώνονται τα λειτουργικά κόστη που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό
- συμβάλλει σημαντικά στην περιβαλλοντική προστασία, δεδομένων τόσο των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο και αυτών σε τοπικό επίπεδο ( όξινη βροχή, αιθαλομίχλη, κλπ)
- βελτιώνεται η ευστάθεια του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας
Η άποψη των τοπικών αρχών….- Αν.Βαρελάς, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων: «Η ανάγκη για χρήση φυσικού αερίου γίνεται επιτακτική»
«Σκοπός μας είναι στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και την υποδομή μέσω συνεργασιών για την μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου στον Δήμο της Αθήνας. Θεωρώ ότι στα επόμενα χρόνια και φυσικά ανάλογα και με τις έρευνες που γίνονται σε όλη την χώρα, η ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου θα είναι συνεχώς πιο επιτακτική και για οικονομικούς λόγους αλλά και κυρίως περιβαλλοντικούς . Η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τους ΟΤΑ σε αυτή την προσπάθεια.»
- Αθ. Παπάς, Αντιδήμαχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, Το φυσικό αέριο ελπιδοφόρα λύση
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να αντικαταστήσει πάνω από 20% των συμβατικών καυσίμων κίνησης με εναλλακτικά καύσιμα μέχρι το 2020, με την Πράσινη Βίβλο της «Προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», που εκδόθηκε το 2000. Οι εναλλακτικές λύσεις που θεωρούνται πλέον ελπιδοφόρες από την Επιτροπή είναι: το φυσικό αέριο (10%), τα βιοκαύσιμα (8%) και το υδρογόνο (5%).»
- Δ. Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, «Η επιδότηση εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου να επεκταθεί και στα δημόσια κτίρια».
«Η επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου εναρμονίζεται πλήρως με τον ευρωπαϊκό στόχο «20 – 20 – 20» για το περιβάλλον, που μάλιστα ήταν και πρωτοβουλία του τότε Έλληνα Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα. Η δε ενθάρρυνση και με απτό τρόπο, της χρήσης φυσικού αερίου από περισσότερες οικίες στη Θεσσαλία, αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο για την προστασία του περιβάλλοντος και στην περιοχή μας. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, θα μπορούσε να συμπεριλάβει περισσότερες πτυχές. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε ένα επεκταθεί και στα δημόσια κτήρια, τα οποία, ως ενεργοβόρα και παλαιάς κατασκευής τα περισσότερα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου για τη θέρμανση. Ειδικά στα σχολεία ή σε κτήρια με συχνότατη προσέλευση πολιτών, το κόστος θέρμανσης εκτινάσσεται στα ύψη. Επομένως, η κοινή λογική, η συμμόρφωση με τον στόχο για καθαρότερο περιβάλλον, η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για τη χώρα μας, επιβάλλουν τη συμπλήρωση αυτής της εξαίρετης δράσης, με την επέκτασή της στα δημόσια και δημοτικά κτήρια.»
- Κων. Παπαλός, Δήμαρχος Καρδίτσας: «Εξοικονόμηση πόρων και προστασία του περιβάλλοντος»
«Η υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων και ταυτόχρονα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος αποτέλεσε βασική προτεραιότητα για τη Δημοτική μας Αρχή. Στο πλαίσιο αυτό προωθήσαμε τη χρήση φυσικού αερίου σε δημοτικά κτήρια, προωθούμε επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ…θεωρώ τέλος ότι η «πράσινη» πολιτική προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου που υλοποιεί σταθερά ο Δήμος Καρδίτσας από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο τόσο στην πόλη, όσο και στους πολίτες της.»