Τον Ιούνιο, το φυσικό αέριο ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή αντιπροσώπευε περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής.

Το άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου, αναμένεται να αναδείξει ως μεγάλους κερδισμένους τους τελικούς καταναλωτές, αφού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της τιμής.

Στο πρώτο 6μηνο του 2016 η τιμή του φυσικού αερίου στην Αττική, σημειώνει μείωση της τάξης του 19%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι

Την έναρξη χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη μετατροπή της εσωτερικής εγκατάστασης του υποψήφιου πελάτη και τη σύνδεσή της στο δίκτυο φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Νέα προγράμματα προώθησης της χρήσης του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε στα πλαίσια του επιχειρησιακού της σχεδιασμού, η ΕΠΑ Θεσσαλίας.

«Φουντώνει» το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο

Διαβάστηκε από 3281 αναγνώστες -

Με τη μεγάλη οικονομία να παραμένει το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χρήσης του στην Ελλάδα και να ενισχύεται σταθερά και από επιδοτήσεις κι άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία», το φυσικό αέριο προσελκύει διαρκώς, όλο και περισσότερους καταναλωτές, τόσο στον οικιακό τομέα, όσο και στις επιχειρήσεις, αλλά και τις βιομηχανίες.

 
H διείσδυση του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, μεγεθύνεται χρόνο το χρόνο, με όλο και περισσότερες περιοχές ανά την Ελλάδα να συνδέονται στο δίκτυό του και ακόμη περισσότερες να έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. ¶λλωστε, τόσο για τις βιομηχανίες, όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και κυρίως, για τα νοικοκυριά, τα οφέλη από τη χρήση του «πράσινου» καυσίμου, είναι τεράστια, ειδικά εν μέσω της κρίσης και των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων για την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών.
Μία απλή αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης, ώστε να συνδεθεί με το φυσικό αέριο, είναι ικανή να προσφέρει πολλαπλά κέρδη στους ενοίκους, καθώς:
  • Το κόστος χρήσης είναι πολύ μικρότερο από αυτό των εγκαταστάσεων πετρελαίου και καθορίζεται από τις διεθνείς αγορές. Δεν εξαρτάται δηλαδή από το εκάστοτε κόστος του πετρελαίου. Δίδεται επομένως η δυνατότητα σε ενοίκους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου μια ικανοποιητική λύση.
  • Η παροχή φυσικού αερίου είναι συνεχής. Το φυσικό αέριο δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί σε δεξαμενές όπως το πετρέλαιο και επομένως δεν απαιτείται τακτικός έλεγχος για την επάρκεια. Παράλληλα απαλλάσσεται η πολυκατοικία από την δυσοσμία λόγω της αποθήκευσης του πετρελαίου. 
  • Τα παραγόμενα καπναέρια δεν έχουν αιθάλη και θειούχες ενώσεις. Το φυσικό αέριο είναι δηλαδή «καθαρό καύσιμο» το οποίο επιβαρύνει πολύ λιγότερο την ατμόσφαιρα από το πετρέλαιο. 
  • Η χρήση φυσικού αερίου για την θέρμανση λαμβάνεται υπόψιν για την ενεργειακή αναβάθμιση της πολυκατοικίας. Η ύπαρξη εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο αναγράφεται κατά την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, αυξάνοντας έτσι την αξία των διαμερισμάτων. 
  • Το κόστος μετατροπής της θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο είναι προσιτό, διότι επιμερίζεται στις ιδιοκτησίες και από αυτό καθορίζεται και ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης. Το κόστος κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης όπως αναλύονται πιο κάτω.
  • Με την αναβάθμιση των λεβητοστασίων για χρήση φυσικού αερίου αποκαθίσταται η ασφάλεια χρήσης των εγκαταστάσεων θέρμανσης, η οποία συχνά είναι ελλιπής εν αγνοία των ιδιοκτητών και του διαχειριστή.
Ανταγωνιστικό «όπλο» για τις βιομηχανίες

H αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου έχει αρχίσει να αλλάζει τα δεδομένα και στη βιομηχανία της ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 κατεγράφη ουσιαστικά, η παγιοποίηση σημαντικών αλλαγών στη διάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, τόσο στο σκέλος της παραγωγής όσο και της ζήτησης.
Πιο συγκεκριμένα, για τον μήνα Ιούνιο, το φυσικό αέριο ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή αντιπροσώπευε περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής, παίρνοντας τη θέση που πριν ελάχιστα χρόνια κατείχε ο λιγνίτης, η συμμετοχή του οποίου υποχώρησε σε επίπεδα κάτω των 30% (27,12%), την ίδια ώρα που οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν ένα 21,4%.
Το φυσικό αέριο όμως, φαίνεται να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο και στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, καθώς Protergia (μερίδιο 11,66%), Elpedison (5,43%) και ΗΡΩΝ (4,26%), είναι οι μόνες που διαθέτουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και οι χαμηλές τιμές του, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στα δικαιώματα ρύπων, έχει επιτρέψει στις 3 εταιρείες, να εντείνουν τον ανταγωνισμό, με «όπλο» το γεγονός ότι ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, είναι πλήρως ανταγωνιστική έναντι του άνθρακα και του λιγνίτη. Η διαφορά γίνεται ακόμη περισσότερο εμφανής, αν αναλογιστούμε ότι τα ποσοστά όλων των υπόλοιπων εταιρειών προμήθειας, οι οποίες δεν διαθέτουν συμβατικές μονάδες παραγωγής, δεν ξεπερνούν το 2,3%.

Σε μόνιμη «κατηφόρα» η τιμή του φυσικού αερίου

Tο θετικό νέο και για το περιβάλλον, αφού η χρήση του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο φιλική από αυτή των συμβατικών καυσίμων, έγκειται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του «πράσινου» καυσίμου, η τιμή του δηλαδή, γίνεται όλο και πιο ελκυστική. Από τη μία, η παγκόσμια τιμή του φυσικού αερίου, ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια και από την άλλη, στην Ελλάδα, πέραν των συμφωνιών της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για καλύτερες τιμές και το άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου, αναμένεται να αναδείξει ως μεγάλους κερδισμένους τους τελικούς καταναλωτές.
Ήδη, οι βιομηχανικές μονάδες, με καταναλώσεις πάνω από 2,2 GWh το έτος, ανά θέση κατανάλωσης, χαρακτηρίζονται επιλέγοντες πελάτες, με δικαίωμα επιλογής προμηθευτή, ενώ από φέτος στο «παιχνίδι» έχουν μπει και επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Όλες οι εταιρείες της αγοράς όμως, από τις τρεις ΕΠΑ, μέχρι την Ελινόιλ, την Elpedison και τις υπόλοιπες 10 που είναι καταγεγραμμένες ως προμηθευτές φυσικού αερίου, προσβλέπουν κυρίως, στο 2018, οπότε και θα ανοίξει η αγορά και για τους οικιακούς καταναλωτές, οπότε και θα «εκτιναχθεί» η ζήτηση. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να οδηγήσει σε νέες γενναίες μειώσεις της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και σε άλλα πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές. Ακόμη και σήμερα άλλωστε, οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, «τρέχουν» διάφορα προγράμματα, με στόχο την προσέλκυση πελατών, επιδοτώντας ή και χρηματοδοτώντας ουσιαστικά, την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και τη σύνδεση με το δίκτυό τους.

Τιμή ρεκόρ και νέες προσφορές από την ΕΠΑ Αττικής

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών υποχώρησε στην Αττική, η τιμή του φυσικού αερίου το 2016, οπότε και σημειώνει μείωση κατά μέσο όρο 19% σε σχέση με πέρυσι, αναμένοντας μάλιστα και τη φορολογική ελάφρυνση στο οικιακό τιμολόγιο, που θα ισχύσει από την 1/1/2017. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί σε 0,11 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,00108¤/KWh) από 0,54 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,00540 ¤/KWh) με άμεση επίπτωση στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του φυσικού αερίου από το χρόνο εφαρμογής της. Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας σήμερα τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στην τρέχουσα τιμή στο οικιακό τιμολόγιο της ΕΠΑ Αττικής (Μάιος 2016) θα προέκυπτε επιπλέον μείωση 10% της τιμής του φυσικού αερίου (από 4,8 στα 4,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα).
Αντίστοιχα, η ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένης μάλιστα και της επικείμενης αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Στο ίδιο παράδειγμα και με τιμή Απριλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης, η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης θα έφτανε στο 36% και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου. Σημαντική ελάφρυνση προβλέπεται και για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών αλλά και για τις βιομηχανίες καθώς θα σημειωθεί κλιμακωτή μείωση του φορολογικού συντελεστή ανάλογα την κατανάλωση.

Προς ανανέωση τα προγράμματα

Την ίδια ώρα δε, η ΕΠΑ Αττικής φέρεται να ετοιμάζει νέες προσφορές για όσους σκέφτονται να εισέλθουν στο δίκτυο του φυσικού αερίου, με αντίστοιχα προγράμματα με αυτά που «έτρεχαν» μέχρι τώρα. Πιο συγκεκριμένα, στα μέσα Ιουλίου «έληξε» -προσωρινά- η άτοκη χρηματοδότηση του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για όλες τις κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις, ανεξαρτήτως ισχύος. Το ποσό χρηματοδότησης έφθανε ακόμη και το ποσό των ¤12.300 για κεντρικές θερμάνσεις, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκή ήταν κι η περίοδος που προέβλεπε το πρόγραμμα για την αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού, αφού εκτιμάτο στα 2 ή 3 έτη ανάλογα την περίπτωση.
Επιπλέον, η εταιρεία προσέφερε σε όλες τις κατηγορίες πελατών λιανικής, οικιακών ή επαγγελματιών, γενναιόδωρες εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου, ακόμη και τις τάξης του 100%. Στο σύνολό τους λοιπόν, οι προσφορές αναμένεται να τεθούν ξανά σε ισχύ, πιθανότατα με ανανέωση των εν λόγω προγραμμάτων.

Επενδυτικά πλάνα εκατ. ευρώ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Tην περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας και του δικτύου της στη Μακεδονία, μέσα από επενδύσεις και προγράμματα που θα λειτουργήσουν προς όφελος και των καταναλωτών, έχει ήδη ανακοινώσει, για το προσεχές διάστημα, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε το επιχειρησιακό πλάνο της, σύμφωνα με το οποίο, για το έτος 2016, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί την κατασκευή δικτύου-σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου ακόμα περισσότερων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βιοτεχνιών-βιομηχανιών του νομού Θεσσαλονίκης σε περιοχές που έχει ήδη αναπτύξει δίκτυο, αλλά και σε νέες στους Δήμους Δέλτα (Σίνδος & Ιωνία), Παύλου Μελά (Νικόπολη), και Θερμαϊκού για την ¶νω Περαία και τους Νέους Επιβάτες. Συγκεκριμένα, προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 8,4 εκατ. ¤ με την κατασκευή 20 km δικτύου χαμηλής πίεσης και 0,18 km δικτύου μέσης πίεσης. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή νέων σημείων παροχής και παροχετευτικών αγωγών, για περισσότερες από 9.000 νέες συνδέσεις στο Δίκτυο Διανομής της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να «τρέξει» και νέα προγράμματα που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, όπως η παροχή «Δωρεάν Τελών Σύνδεσης» στις νέες συμβάσεις σύνδεσης και παροχής με το δίκτυο φυσικού αερίου, που θα καταρτιστούν από 01/07/2016 έως και 31/12/2016, για Αυτόνομη Θέρμανση (σε υπάρχουσα παροχετευτική στήλη ή συστοιχία μετρητών-κατασκευασμένη έως 31/12/2015) - Κεντρική Θέρμανση - Βιοτεχνική & Επαγγελματική Χρήση. Η προσφορά αφορά τη δωρεάν κατασκευή του σημείου παροχής που αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης (τοποθέτηση έως και το μετρητή φυσικού αερίου).
Παράλληλα όμως, με την προσφορά για τα τέλη σύνδεσης και με σκοπό τη διευκόλυνση αποπληρωμής του συνολικού κόστους αντικατάστασης του συστήματος θέρμανσης, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε και την έναρξη χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη μετατροπή της εσωτερικής εγκατάστασης του υποψήφιου πελάτη και τη σύνδεσή της στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Σε πάνω από 4.000 νέες συνδέσεις προσβλέπει η ΕΠΑ Θεσσαλίας

Aντίστοιχα πλάνα ανάπτυξης και επενδύσεων παρουσίασε πρόσφατα και η ΕΠΑ Θεσσαλίας, το υπό κατασκευή δίκτυο της οποίας για τη σύνδεση ακόμα περισσότερων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βιοτεχνιών-βιομηχανιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναπτύσσεται και σε νέες, στους Δήμους Αλμυρού και Φαρσάλων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 5,48 εκατ. ¤ με την κατασκευή 20 km δικτύου χαμηλής πίεσης και 2,9 km δικτύου μέσης πίεσης. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή νέων σημείων παροχής και παροχετευτικών αγωγών, για περισσότερες από 4.000 νέες συνδέσεις στο Δίκτυο Διανομής της εταιρείας.
Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει και η ίδια τα νέα προγράμματα προώθησης της χρήσης του φυσικού αερίου. Ανακοίνωσε την παροχή «Δωρεάν Τελών Σύνδεσης» στις νέες συμβάσεις σύνδεσης και παροχής με το δίκτυο φυσικού αερίου, που θα καταρτιστούν από 01/07/2016 έως και 31/12/2016, για Αυτόνομη Θέρμανση - Κεντρική Θέρμανση - Βιοτεχνική & Επαγγελματική Χρήση. Η προσφορά αφορά τη ΔΩΡΕΑΝ κατασκευή του σημείου παροχής που αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (τοποθέτηση έως και το μετρητή φυσικού αερίου). Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά σημαντικό όφελος, καθώς δεν επιβαρύνεται με το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά μόνο με το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.
Επιπλέον, η έναρξη χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη μετατροπή της εσωτερικής εγκατάστασης του υποψήφιου πελάτη και τη σύνδεσή της στο δίκτυο φυσικού αερίου, αφορά και τους κατοίκους της Θεσσαλίας, με την τοπική ΕΠΑ, να συμμετέχει στην πιστοποίηση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου καθώς και την έκδοση ¶δειας Χρήσης με σκοπό την τελική εκταμίευση του εγκεκριμένου ποσού από την Τράπεζα προς το δικαιούχο.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ΕΠΑ Θεσσαλία, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το φυσικό αέριο και την αποδοχή του, από τους κατοίκους του γεωγραφικού της διαμερίσματος. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, το χαμηλό κόστος φαίνεται ότι παραμένει το ισχυρότερο κίνητρο για τους καταναλωτές, με το 90% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι συνδέθηκαν με το δίκτυο φυσικού αερίου για οικονομικούς λόγους, αλλά και ότι μετά τη σύνδεσή τους είδαν άμεσο οικονομικό όφελος σε ποσοστό 87%.Παράλληλα, ο δείκτης ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλός, σε ποσοστό 92%, ενώ οι υφιστάμενοι πελάτες σε ποσοστό 93% θα συνιστούσαν τη χρήση φυσικού αερίου και σε άλλους.
Τέλος, οι πολίτες της Θεσσαλίας δείχνουν και μεγάλη εμπιστοσύνη στο φυσικό αέριο και το θεωρούν ασφαλές καύσιμο σε ποσοστό 94%, ενώ πραγματοποιούν ετήσια συντήρηση σε ποσοστό 85%, όπως προέκυψε από την έρευνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ