Στις εστίες αερίου έχουμε συνεχή και σταθερή παροχή θερμότητας χωρίς να επηρεάζεται από θερμοστάτες, οπότε και έχουμε άριστο, δυνατό βρασμό και τηγάνισμα

Oι συσκευές αερίου έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης και πολύ χαμηλό ποσοστό βλαβών.

Oι περισσότερες οι συσκευές που χρησιμοποιούν αέριο για τη λειτουργία τους, διαθέτουν διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες.

Οι εστίες αερίου χωρίζονται στις αποκλειστικά αερίου και στις μεικτές.

Ανάλογα με τη συσκευή, η ανάφλεξη μιας εστίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με αναπτήρα ή με το κατάλληλο κουμπί.

Η σωστή επιλογή για την κουζίνα

Διαβάστηκε από 31516 αναγνώστες -

Τα ισχυρά πλεονεκτήματα της χρήσης αερίου στην κουζίνα μετατρέπουν αυτόματα σε μονόδρομο την επιλογή των οικιακών συσκευών αερίου, με το ερώτημα να μετατοπίζεται πια στον τρόπο επιλογής των κατάλληλων για κάθε ανάγκη ξεχωριστά.

 
O ι οικιακές συσκευές αερίου έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να κερδίζουν την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, ειδικά όσον αφορά το μαγείρεμα (κουζίνες, φούρνοι), αφού υπερτερούν των ηλεκτρικών τόσο σε οικονομία, όσο και σε απόδοση, με την πλειοψηφία των κορυφαίων σεφ της χώρας να τις ξεχωρίζουν και για τη συμβολή τους στη δημιουργία της πλέον υψηλής ποιότητας φαγητού. Η χρήση του αερίου στην κουζίνα όμως, είναι η πλέον κατάλληλη και για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από ένα νοικοκυριό, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται σε ένα σπίτι μόνο για το μαγείρεμα, ξεπερνά το 38% σε ετήσια βάση (συγκεκριμένα αφορά το 38,4% σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ).
Όσον αφορά τα είδη αερίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιακή χρήση, αυτά είναι το φυσικό αέριο και το υγραέριο. 

Τα πλεονεκτήματα των συσκευών αερίου
Η επιλογή συσκευών αερίου για την κουζίνα προσφέρει πλήθος από οφέλη σε κάθε καταναλωτή, γεγονός που τις μετατρέπει αυτόματα και στην πλέον κατάλληλη κίνηση για όλα τα νοικοκυριά, ειδικά σε περιόδους περιορισμένων οικονομικών δεδομένων, όπως οι σημερινές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης αερίου στην κουζίνα είναι -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Ταχύτητα
Tο αέριο αποτελεί μία πολύ αποτελεσματικήαποδοτική πηγή ενέργειας κατά την καύση του, καθώς η θερμογόνος δύναμη του αερίου σε θερμίδες, είναι μεγαλύερημεγαλύτερη του ηλεκτρικού ρεύματος, προσφέροντας έτσι άμεσα αποτελέσματα κατά το μαγείρεμα. Πιο συγκεκριμένα, τα σκεύη θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα, φθάνοντας στην επιθυμητή θερμοκρασία γρηγορότερα και ως εκ τούτου, το φαγητό γίνεται έτοιμο πολύ νωρίτερα. Επίσης, στις εστίες αερίου έχουμε συνεχή και σταθερή παροχή θερμότητας χωρίς να επηρεάζεται από θερμοστάτες, οπότε και έχουμε άριστο, δυνατό βρασμό και τηγάνισμα. Συγκριτικά με ένα ηλεκτρικό μάτι η ισχύς σε KW μπορεί να φθάσει και 50% επιπλέον.


Συντήρηση
Oι συσκευές αερίου, πέρα από τη γενική καθαριότητα που είναι υποχρεωτικές για τη καλύτερη δυνατή λειτουργία όλων των συσκευών, έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης και πολύ χαμηλό ποσοστό βλαβών, λόγω της απλής λειτουργία τους. Αυτό ουσιαστικά «μεταφράζεται» σε μία μακροχρόνια λειτουργία χωρίς προβλήματα και επισκευές.

Οικονομία
Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος του αερίου έναντι του ηλεκτρικού κάνουν τη χρήση του πιο οικονομική – ειδικά στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας που θέλει το μαγείρεμα να ευθύνεται για το 38,4% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ταχύτητα στο μαγείρεμα, άλλωστε, σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και φυσικά λιγότερος χρόνος στην κουζίνα. 

Tips:  Σύνδεση με ρεύμα
Οι συσκευές αερίου προσφέρουν αυτονομία από το ηλεκτρικό ρεύμα στο μαγείρεμα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε χρειάζονται κι αυτές παροχή με το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού. Οι εστίες και οι φούρνοι, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν αποκλειστικά αέριο για το μαγείρεμα, έχουν ανάγκη το ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να δημιουργηθεί ο σπινθήρας για την αυτόματη ανάφλεξη και για το φωτισμό του φούρνου. 
Επιπλέον, στο εμπόριο διατίθενται μεικτές συσκευές αερίου/ρεύματος. Σε αυτές, ο φούρνος ή κάποια από τις εστίες μπορεί να λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, στην περίπτωση που το σπίτι δεν έχει αυτόνομη παροχή αερίου και η φιάλη έχει τελειώσει. 

Ασφάλεια
Oι περισσότερες οι συσκευές που χρησιμοποιούν αέριο για τη λειτουργία τους, διαθέτουν διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες (αισθητήρες, διακόπτες κ.τ.λ.) έτσι ώστε να διακόπτεται η παροχή αερίου σε περίπτωση πιθανότητας βλάβης ή διαρροής όταν δεν υπάρχει καύση. Ως εκ τούτου, η επιλογή των εν λόγω συσκευών είναι πλέον απόλυτα ασφαλής για κάθε καταναλωτή. Τέλος ανεξάρτητοι αισθητήρες πέραν της συσκευής μπορούν να προσφέρουν επιπλέον ασφάλεια. Επιπλέον τόσο οι φιάλες υγραερίου, ιδιαίτερα γνωστών εταιρειών, διαθέτουν ειδικές βαλβίδες ασφαλείας όσο και το δίκτυο εγκατάστασης εάν προκειται για φυσικό αέριο .

Tips: Εστίες ταχείας – υπερ-ταχείας θέρμανσης
Οι εστίες που διαθέτουν τριπλή ή τετραπλή φλόγα (γνωστές και ως υπερ-ταχείας θέρμανσης) προσφέρουν ένα βασικό πλεονέκτημα, το οποίο εντοπίζεται στη διάχυση της θερμότητας στο σκεύος, με αποτέλεσμα το αποδοτικότερο μαγείρεμα. 

Περιβαλλοντική αξία 
Tο αέριο αποτελεί το μακράν λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο, τόσο άμεσα, όντας ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον κατά τη χρήση του, όσο και έμμεσα γιατί δεν καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια που κατά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται από ρυπογόνα καύσιμα και αποτελεί για χρόνια την κύρια πηγή ενέργειας για το μαγείρεμα (στην Ελλάδα τουλάχιστον).

Απλή χρήση
H χρήση των συσκευών αερίου είναι απλή και εύκολη, με βασικό πλεονέκτημα την καταλληλότητα τους στη χρήση διάφορων σκευών χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ο χειρισμός τους είναι απλός με διακόπτες που αυξάνουν ή μειώνουν τη ροή του αερίου με άμεσα ορατό αποτέλεσμα κατά το μαγείρεμα και φυσικά τη συνεχή παροχή θερμοκρασίας στο σκεύος. 

Σημεία-κλειδιά για την επιλογή εστίας αερίου
Tο χαρτοφυλάκιο των συσκευών αερίου έχει αναπτυχθεί σημαντικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με μια μεγάλη γκάμα εστιών τελευταίας τεχνολογίας να βρίσκεται πλέον στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού, ώστε να επιλέξει ο καθένας την κατάλληλη συσκευή για την ικανοποίηση των προσωπικών του αναγκών. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να γνωρίζει και κάποια «σημεία-κλειδιά», γύρω από τις συσκευές αυτές, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει την ορθή για εκείνον επιλογή.

Διαστάσεις
Oι διαστάσεις στις εστίες αερίου είναι 30, 60, 70 και 90 κυμαίνονται από 30 μέχρι 90 εκατοστά (cm) και μπορεί να φθάσουν και παραπάνω με συνδυασμούς εστιών, γεγονός που δίνει μία μεγάλη γκάμα επιλογών για κάθε καταναλωτή. Η επιλογή της κατάλληλης διάστασης όμως, βασίζεται αρχικά στο χώρο που υπάρχει διαθέσιμος στην κουζίνα σε συνδυασμό με τη χρήση και τις μαγειρικές απαιτήσεις. Παραδείγματος χάριν, για καθημερινή και έντονη χρήση προτιμότερη είναι μια εστία 70 εκατοστών με 5 καυστήρες, χυτοσιδηρά πλαίσια στήριξης και τριπλή φλόγα για γρήγορο μαγείρεμα. Στην επιλογή θα πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψιν, ότι μεγαλώνοντας το χώρο της εστίας, πέρα από τον απαιτούμενο πάγκο εργασίας για την εγκατάσταση, μειώνεται αντίστοιχα και ο χώρος των επάνω ντουλαπιών. Επιπλέον, σε περίπτωση αντικατάστασης μια ήδη υπάρχουσας εστίας θα πρέπει κανείς να δει τις σχετικές διαστάσεις και στη συνέχεια να προτιμήσει π.χ. εστία 60 εκατοστών, εάν ήδη είχε μία αντίστοιχη, ώστε να διατηρηθεί και η αισθητική της κουζίνας, αλλά και για την αποφυγή αλλαγών στο εκάστοτε έπιπλο.

Συνδυασμός καυστήρων
Οι εστίες αερίου χωρίζονται στις αποκλειστικά αερίου και στις μεικτές, με τις πρώτες να αποτελούνται από 4 ή 5 καυστήρες ανάλογα με τις διαστάσεις της εστίας και τις δεύτερες να διαθέτουν είτε 3 καυστήρες αερίου και 1 ηλεκτρική εστία ή 2 καυστήρες και 2 ηλεκτρικές εστίες.
Στην επιλογή, η πιο συνήθης είναι μια εστία που να έχει και ένα εφεδρικό-ηλεκτρικό μάτι, κάτι όμως που ειδικά σε περιπτώσεις σύνδεσης με φυσικό αέριο, δεν θεωρείται απαραίτητο, καθώς το φυσικό αέριο έχει συνεχή παροχή, οπότε και η χρήση ενός ηλεκτρικού ματιού θα είναι πάρα πολύ σπάνια. Ως εκ τούτου, μία εστία 4 καυστήρων στα 60 εκατοστά, μοιάζει με ιδανική πρόταση. Όσον αφορά δε, τις εστίες με 4 ή 5 καυστήρες υπάρχει και δυνατότητα επιλογής της τριπλής ή τετραπλής φλόγας που προσφέρει ακόμη καλύτερη διάχυση της φλόγας στο σκεύος και φυσικά φτάνει έως και 3500watt, δίνοντας μια πολύ ισχυρή εστία για βράσιμο και τηγάνισμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο αερίου, ότι η επιλογή μίας μεικτής εστίας ίσως και να αποτελεί καλύτερη πρόταση, καθώς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το μαγείρεμα εφόσον έχει τελειώσει η φιάλη αερίου.

Σχεδιασμός
Tόσο οι εστίες αερίου, όσο κι οι μεικτές προσφέρονται σε μία μεγάλη γκάμα από διαφορετικά σχέδια και συνδυασμούς, με κάποια κοινά χαρακτηριστικά ως προς τους καυστήρες. Η επιλογή μιας κρυστάλλινης εστίας για παράδειγμα, θεωρείται συχνά περισσότερο μοντέρνα, με τη γραμμή της να ξεφεύγει αρκετά από το μέταλλο, ενώ τα χυτοσιδηρά πλαίσια προσφέρουν μια αίσθηση στιβαρότητας και έντονης χρήσης. Όσον αφορά την επιλογή ανάμεσα στο ανοξείδωτο και το κρύσταλλο, αυτή εξαρτάται από την προσωπική αισθητική και φυσικά το χώρο της κουζίνας. Πάντως, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ο καθαρισμός και η συντήρηση είναι παρόμοιος και δεν αποτελεί ιδιαίτερο κριτήριο για την επιλογή του ενός ή του άλλου.

Tips: Απόδοση 
Οι συσκευές που αποτελούνται από περισσότερες της μίας εστίας αερίου προσφέρουν διαφορετικές επιλογές ισχύος, ανάλογα με την κάθε εστία. Έτσι, βλέπουμε εστίες οικονομίας, υπερ-ταχείες ή ταχείες, μεγάλες και μικρές. Η καθεμιά από αυτές κυμαίνεται σε διαφορετικό φάσμα απόδοσης. Αναλυτικότερα:
- Ο καυστήρας οικονομικής ή μικρής λειτουργίας έχει απόδοση 1-1,1 kW
- Ο καυστήρας μεσαίας ή κανονικής λειτουργίας έχει απόδοση 1,7-1,9 kW
- Ο καυστήρας υψηλής ταχύτητας ή ταχείας θέρμανσης έχει απόδοση 2,8-3 kW
- Ο καυστήρας υπερ-ταχείας (τριπλής φλόγας) θέρμανσης έχει απόδοση 3,1-3,4 kW
- Ο καυστήρας υπερ-ταχείας (τετραπλής ή πενταπλής φλόγας) 
θέρμανσης ή Wok έχει απόδοση έως 4,25 περίπου kW. 

Tips: Ανάφλεξη
Ανάλογα με τη συσκευή, η ανάφλεξη μιας εστίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με αναπτήρα ή με το κατάλληλο κουμπί. Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για σύστημα που έχει την ανάφλεξη σε ξεχωριστό κουμπί. Συνήθως το κουμπί αυτό βρίσκεται πάνω στον ίδιο διακόπτη χειρισμού του καυστήρα και ανάβει με ένα απλό πάτημα (αυτόματη ανάφλεξη). 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ