Αξίζει να δώσεις 5.000 ευρώ για μια αντλία θερμότητας;

13.597 επισκέψεις στο άρθρο

Οι υποστηρικτές της μιλούν για φθηνότερη θέρμανση. Υπάρχει ωστόσο και ο αντίλογος... Με συμφέρει να δώσω minimum 5000 ευρώ, περιμένοντας την απόσβεση μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, όσο δηλαδή θα λειτουργώ την αντλία;

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ
ARISTON
1. Με συμφέρει πραγματικά να δώσω 5.000 ευρώ για να αγοράσω μια αντλία θερμότητας;
Είναι πια γνωστό, ιδίως τα τελευταία χρόνια που οι αντλίες θερμότητας κερδίζουν έδαφος, ότι η αγορά και η εγκατάστασή τους έχει υψηλό αρχικό κόστος. Συγκεκριμένα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 5.000 – 10.000 ευρώ, γεγονός που αποτρέπει πολλούς από την αγορά μιας αντλίας.  

Υπάρχει, ωστόσο, ένας γενικός κανόνας ο οποίος δεν μπορεί να διαψευστεί. Ένα σπίτι, το οποίο χρειάζεται συνεχή θέρμανση (μπορεί να αγγίξει και τις 24ώρες το 24ωρο) , σε περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες έχει άμεση ανάγκη από αντλία θερμότητας, αν δεν θέλει να ξοδεύει ολόκληρους μισθούς στη θέρμανση.

Η εξήγηση είναι απλή και απορρέει από τον τρόπο λειτουργίας της αντλίας. Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει αφορά μόνο το στάδιο άντλησης θερμότητας. Επομένως ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γιΆ αυτό η κατανάλωση που απαιτείται είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε ψύξη ή θέρμανση.

2. Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω και για κλιματισμό;
 Η απάντηση είναι ναι. Οι περισσότερες αντλίες μπορούν να παράξουν και κρύο νερό εκτός από ζεστό, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να χρησιμοποιηθεί για το δροσισμό των χώρων.
Η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί και με μονάδες fan coil. Πρόκειται για έναν εναλλάκτη που διαρρέεται από κρύο νερό και έναν ανεμιστήρα που διοχετεύει τον αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να πετύχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα δροσισμού, χρησιμοποιώντας αντλία θερμότητας.
 
3. Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα μιας αντλίας θερμότητας.
Προς τα πού «γέρνει η ζυγαριά» ;


Τα βασικά πλεονεκτήματα:
- Σε αντίθεση με τους άλλους τρόπους θέρμανσης που εκμεταλλεύονται στερεά και υγρά καύσιμα, τα οποία υπόκεινται σημαντικές μεταβολές τιμών, οι αντλίες χρειάζονται μόνο ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές της οποίας δεν υπόκεινται ιδιαίτερες μεταβολές. Επομένως γνωρίζετε τι θα κάψετε και πόσο θα πληρώσετε.
- Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στο χώρος σας.
- Η χρήση της τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (Inverter) επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.
- Για την απόκτηση και τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας φροντίζει το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οίκον, το οποίο σας παρέχει επιδότηση μέχρι 25.000 ευρώ για αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης της κατοικίας σας.
 
Τα βασικά μειονεκτήματα:
- To μεγάλο αρχικό κόστος για αγορά και τοποθέτηση είναι γεγονός.
- Το κόστος αποσβήνεται μετά από 2-3 χρόνια, με τη λειτουργία της αντλίας
-Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και εξειδίκευση του μηχανικού που θα την τοποθετήσει.   Μικρολάθη μπορεί να σας κοστίσουν και να μην επιτρέψουν τη σωστή θέρμανση του  χώρου σας.
 
4. «Καθαρή», εύκολη στη χρήση και φιλική προς το περιβάλλον.
Οι περισσότερες αντλίες θερμότητας θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας καθώς αντλούν το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειας που χρειάζονται από το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα συστήματα θέρμανσης που καίνε ορυκτά καύσιμα, όπως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

Επιπλέον, αξίζει να αναλογιστεί κανείς πόσο εύκολη είναι στη χρήση και πόσο «καθαρή». Σας απαλλάσσει μια και καλή από ξύλα, στάχτες, pellets, πετρέλαιο και συχνές συντηρήσεις λεβήτων, καθαρισμούς καπνοδόχων ή δεξαμενών. Με ένα απλό χειριστήριο έχεις θέρμανση όλο το χρόνο χωρίς κανέναν απολύτως κόπο. Και η συντήρηση; Μια φορά το έτος, τυπικά!
 

ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)
CLIMATISM