Η άνοιξη αποτελεί την κατάλληλη εποχή για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με το σπίτι

Καθαρισμός ηλιακών πάνελ

Καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικών

Ανεμιστήρες οροφής

Εγκατάσταση σκιάστρων

Ανοιξιάτικα tips για μείωση σπατάλης

Διαβάστηκε από 6183 αναγνώστες -

Βάλε πρόχειρα ρούχα και πιάσε σφουγγάρι, ήρθε η ώρα να καθαρίσεις το κλιματιστικό και τα ηλιακά πάνελ. Βάλε τέντες και ανεμιστήρες και προετοιμάσου ώστε να υποδεχτείς τον δυνατό ήλιο!

 
Δες 4 δουλίτσες με πολλαπλά οφέλη που μπορείς να κάνεις αυτή την εποχή του χρόνου, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, την ανανέωση του περιβάλλοντος που ζεις της διάθεσής σου. 
«Την άνοιξη, στο τέλος της μέρας, θα πρέπει να μυρίζεις βρωμιά», αναφέρει ένα διάσημο γνωμικό, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, το γεγονός ότι η άνοιξη αποτελεί την κατάλληλη εποχή για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με το σπίτι.
  • Ήρθε η ώρα να καθαρίσεις τα φίλτρα των κλιματιστικών
Με την αλλαγή της λειτουργίας των κλιματιστικών από την θέρμανση στην ψύξη είναι η κατάλληλη περίοδος για τον καθαρισμό των φίλτρων τους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τον τύπο του φίλτρου. 
Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από τα φίλτρα δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμού, αλλά μειώνεται και η κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς ένα «μπουκωμένο» φίλτρο απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία του κλιματιστικού. 
Ο καθαρισμός των συμβατικών φίλτρων, εκτός από πλύσιμο με άφθονο νερό, μπορεί να γίνει και με ειδικά οικολογικά χημικά που σκοπό έχουν την απενεργοποίηση βακτηρίων και ιών, αλλά και την απομάκρυνση της σκόνης και του καπνού. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι μικρό και περιορίζεται στο κόστος του ειδικού χημικού καθαρισμού των φίλτρων. Επίσης δεν ξεχνάμε το προγραμματισμένο μηχανολογικό service του κλιματιστικού μας.
 
  • Καθάρισε τα ηλιακά πάνελ, έχουν μαζέψει πολύ σκόνη
Είτε πρόκειται για ηλιακούς θερμοσίφωνες, είτε για φωτοβολταϊκά πάνελ, ένας απλός καθαρισμός/πλύσιμο μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την απόδοση των συστημάτων. Με το απλό πλύσιμο του απομακρύνονται σκόνες και λάσπες που μπορεί να έχουν επικολληθεί πλέον στα πάνελ με την βοήθεια της βροχής. 
Για την μεγιστοποίηση της απόδοσης τους η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με το κόστος να είναι μηδαμινό.
 
  • Επέλεξε ανεμιστήρα οροφής, αν θες μια οικονομική λύση
Εάν και έχουν μικρό κόστος, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην επίτευξη θερμικής άνεσης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κατά την λειτουργία τους διευκολύνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο χώρο και κατά συνέπεια προσφέρουν στον χρήστη το αίσθημα της δροσιάς. 
Είναι πολύ οικονομικότεροι από  άλλες μεθόδους δροσισμού και κλιματισμού, τόσο στην απόκτηση τους, όσο και στη λειτουργία τους.
 
  • Βάλε τέντες και πέργκολες σε σωστό σημείο για να κόψεις τον ήλιο αλλά όχι και την θέα
Ένα από τα μέτρα τα οποία μπορεί να επιφέρουν  σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι τέντες και πέργκολες. 
Παρότι το κόστος τους είναι μικρό, σε σύγκριση με άλλα μέτρα, όπως η θερμομόνωση, το αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι αρκετά  ικανοποιητικό. 
Ανάλογα με τον προσανατολισμό που έχουν, συμβάλουν τόσο στην θερμική άνεση, όσο και στην οπτική άνεση, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα θάμπωσης από την υπερβολική φωτεινότητα, αλλά και την γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας. Το κόστος τους εξαρτάται από το είδος σκιάστρων, καθώς υπάρχουν οικονομικές (τέντες), αλλά και πιο ακριβές και αποτελεσματικές λύσεις (κινητά σκίαστρα, πέργκολες κ.α.)
 
Τι από όλα αυτά διαλέγεις;
Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις δουλίτσες στο σπίτι σου;
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ