Μπαίνεις σε ενεργειακή κοινότητα και έχεις δωρεάν ρεύμα!

Ένα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ενεργειακής κοινότητας Ηπείρου βρίσκεται στη θέση Μπάφρα.

Ένα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ενεργειακής κοινότητας Ηπείρου βρίσκεται στη θέση Μπάφρα.

Βιομάζα για καύσιμο: Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας μαζεύει τα δασικά υπολείμματα (π.χ. κλαριά από κλαδέματα, πριονίδια κ.ά), τα επεξεργάζεται και φτιάχνει βιοκαύσιμο (pellet). Όταν τα αναμειγνύει μ

Βιομάζα για καύσιμο: Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας μαζεύει τα δασικά υπολείμματα (π.χ. κλαριά από κλαδέματα, πριονίδια κ.ά), τα επεξεργάζεται και φτιάχνει βιοκαύσιμο (pellet). Όταν τα αναμειγνύει με υπολείμματα καφέ, έχουμε μια πιο ισχυρή θερμαντική ύλη, το coffee pellet.

  • Μπαίνεις σε ενεργειακή κοινότητα και έχεις δωρεάν ρεύμα!
  • Ένα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ενεργειακής κοινότητας Ηπείρου βρίσκεται στη θέση Μπάφρα.
  • Βιομάζα για καύσιμο: Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας μαζεύει τα δασικά υπολείμματα (π.χ. κλαριά από κλαδέματα, πριονίδια κ.ά), τα επεξεργάζεται και φτιάχνει βιοκαύσιμο (pellet). Όταν τα αναμειγνύει μ

Μπαίνεις σε ενεργειακή κοινότητα και έχεις δωρεάν ρεύμα!

14.852 επισκέψεις στο άρθρο (06/03/2024)
Σχολιάστε

- Ενεργειακή κοινότητα και εικονικός συμψηφισμός για δωρεάν ενέργεια
- Στην Κρήτη μια ενεργειακή κοινότητα που μεγαλώνει
- Στην Καρδίτσα η μεγαλύτερη ενεργειακή Κοινότητα
- Αυτοχρηματοδότηση, υπερφορτωμένο δίκτυο, αναμονή για έγκριση

Ενεργειακή δημοκρατία και ενεργειακή φτώχεια είναι όροι που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια. Με την άνοδο των τιμών στα καύσιμα θέρμανσης και στο ρεύμα, δημιουργήθηκαν ταξικές ανισότητες ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να επενδύσουν σε αναβαθμισμένα συστήματα θέρμανσης (π.χ. αντλία θερμότητας) και παροχής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά) και σε εκείνους που ελλείψει κεφαλαίου κάνουν οικονομίες για να τα βγάλουν πέρα. Επιπλέον, δεν έχουν όλοι χωροταξικά τη δυνατότητα να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό εκεί που μένουν. Έτσι, οι ενεργειακές κοινότητες δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν και τα δύο: ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στην ενέργεια σε νοικοκυριά και εταιρείες μέσω του εικονικού συμψηφισμού, δηλαδή τη δυνατότητα να παράγεις ρεύμα, αλλά όχι εκεί όπου το καταναλώνεις.

Ενεργειακή κοινότητα και εικονικός συμψηφισμός για δωρεάν ενέργεια

Πώς γίνεται όμως ο εικονικός συμψηφισμός και πώς φτιάχνει κάποιος μια ενεργειακή κοινότητα; Στον εικονικό συμψηφισμό τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας επιλέγουν ένα οικόπεδο, κάνουν αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για παραγωγή ρεύματος μέσω εικονικού συμψηφισμού και ό,τι ενέργεια παράγουν τα φωτοβολταϊκά, αφαιρείται από τους λογαριασμούς τους. Γίνεται συμψηφισμός της ενέργειας που καταναλώνουν οι ίδιοι στο κτίριο όπου μένουν και εκείνης που πραγάγει το φωτοβολταϊκό-σύμφωνα με το μερίδιο που έχουν αγοράσει-που βρίσκεται σε άλλη περιοχή.

Ο νόμος 4513/2018 ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη νομική σύσταση μιας ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα. Η διαδικασία:
1.Βρίσκεις τα ιδρυτικά μέλη που πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
2.Ετοιμάζεις το νομικό καταστατικό, έχοντας ορίσει τους σκοπούς, τις δραστηριότητές σου κτλ. 
3.Υποβάλλεις όλα τα έγγραφα στο ΓΕΜΗ και εντός τριών μηνών από τότε που θα πάρεις απάντηση, κάνεις εκλογές για μέλη Διοικητικού Συμβουλίου. 
4.Ακολουθούν η δήλωση έδρας και η έκδοση ΑΦΜ, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και η προσέλκυση νέων μελών. 

Ωστόσο, από τις άνω των 1400 ενεργειακές κοινότητες που υπάρχουν στη χώρα μας, λίγες είναι οι λειτουργικές, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην πράξη στην ανεύρεση χώρου για ιδιοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ. 
Μιλήσαμε με εκπροσώπους κάποιων επιτυχημένων μοντέλων ενεργειακών κοινοτήτων που μας εξηγούν τη διαδικασία στο 4green.gr

Στην Κρήτη μια ενεργειακή κοινότητα που μεγαλώνει (Μινώα Ενεργειακή)

Η πιο πολυπληθής ενεργειακή κοινότητα, με τα μέλη της να πλησιάζουν τα 700, ιδρύθηκε το 2019. Διαθέτει ήδη δύο ενεργειακά πάρκα με φωτοβολταϊκά συστήματα (405 KW και 1000 KW) που καλύπτουν τις ανάγκες 275 μελών και είναι σε αναμονή για τα επόμενα τρία. H εγγραφή κοστίζει 100 ευρώ εφάπαξ, αλλά με μια ανάλυση της κατανάλωσης στο λογαριασμό σου, η κοινότητα θα σου προτείνει το μερίδιο που μπορείς να κάνεις δικό σου, ώστε να έχεις μηδενικό λογαριασμό (π.χ. οι 3 κιλοβατώρες κοστίζουν 3.300 εφάπαξ για 25 χρόνια).  
Το 2022 η ενεργειακή κοινότητα βραβεύτηκε για τις δράσεις της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισημαίνει ο κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Μινώα ενεργειακής κοινότητας, γεωπόνος και πρώην δήμαρχος Αρκαλοχωρίου Κρήτης, σημασία σε μια ενεργειακή κοινότητα έχει να διατηρείται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας και να υπάρχει η συμμετοχή των πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια. Η κοινότητα έχει εντάξει στα μέλη της και ευάλωτες ομάδες, σεισμόπληκτους της περιοχής Αρκαλοχώρι και τοπικά καφενεία σε χωριά που κινδυνεύουν να κλείσουν. Για τα επόμενα πάρκα έχουν αποφασίσει το 2% των εσόδων να δίνεται σε ευάλωτες ομάδες.

Δες το βίντεο και μάθε περισσότερα:

Κοινέργεια Ενεργειακή κοινότητα Ηπείρου: Δωρεάν ρεύμα για 47 μέλη

Η Κοινέργεια ιδρύθηκε το 2021, έχει 47 μέλη-τα 43 είναι νοικοκυριά και τα 4 επιχειρήσεις- και ήδη διαθέτει δύο φωτοβολταϊκά πάρκα. Τα μέλη αναμένουν σε λίγο καιρό να βγουν οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος που θα είναι μηδενικοί ως προς την κατανάλωση. Όπως εξηγεί ένας εκ των ιδρυτών, ο μηχανικός Δημήτρης Κιτσικόπουλος, η διαδικασία σύστασης μιας τέτοιας νομικής οντότητας δεν ήταν δύσκολη και διήρκησε περίπου 40 μέρες επειδή έπρεπε να εξηγήσουν στο τοπικό επιμελητήριο περί τίνος πρόκειται. Αυτό που ήταν δύσκολο ήταν η υλοποίηση του εγχειρήματος. «Έπρεπε να βρούμε μέλη και 160.000 ευρώ για δύο έργα 100 KW το καθένα. Βρήκαμε δύσκολα οικόπεδο, γιατί έπρεπε να είναι σε σωστό σημείο, με σωστό προσανατολισμό, να μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο, να έχει πιθανότητες να πάρει θετική γνωμοδότηση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η υλοποίηση μας πήρε εφτά μήνες και το κόστος σύνδεσης ήταν 10.000 ευρώ. Τα χρήματα τα συγκεντρώσαμε από τα μέλη που πλήρωσαν 800 ευρώ το KW, οπότε για 3 KW που είναι η απαιτούμενη ισχύς για να καλύψει μια μέση κατανάλωση 4500 κιλοβατώρες, τα νοικοκυριά έδωσαν περίπου 2.500 ευρώ και οι εταιρείες παραπάνω. Η ενέργεια που παράγουν θα αφαιρεθεί από την κατανάλωσή τους στους λογαριασμούς που θα λαμβάνουν από εδώ και πέρα».  



Τα οικόπεδα βρίσκονται στο νομό Ιωαννίνων και είναι ασφαλισμένα. Για να μπουν και άλλα μέλη στην κοινότητα θα πρέπει να γίνει και άλλο έργο, καθώς τα δύο οικόπεδα αφορούν την ιδιοκατανάλωση. 

Συνέχεια του άρθρου >>>