Μαγείρεψε σαν Γάλλος σεφ!

13.241 επισκέψεις στο άρθρο

Με το φυσικό αέριο μαγειρεύεις στον μισό χρόνο. Είναι πολύ πιο οικονομικό, απλό στη χρήση και πλήρως ασφαλές.

ENERGY SAVING - ΜΑΡΚΟΣ Π. ΑΛΙΚΑΡΗΣ
Οι οικιακές συσκευές αερίου έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να κερδίζουν την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, ειδικά όσον αφορά το μαγείρεμα (κουζίνες, φούρνοι), αφού υπερτερούν των ηλεκτρικών τόσο σε οικονομία, όσο και σε απόδοση, με την πλειοψηφία των κορυφαίων σεφ της χώρας να τις ξεχωρίζουν και για τη συμβολή τους στη δημιουργία της πλέον υψηλής ποιότητας φαγητού. 
Τα είδη αερίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιακή χρήση, αυτά είναι το φυσικό αέριο και το υγραέριο. 
  • Με το φυσικό αέριο μαγειρεύεις στον μισό χρόνο.
Το αέριο αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική και αποδοτική πηγή ενέργειας κατά την καύση του, προσφέροντας έτσι άμεσα αποτελέσματα κατά το μαγείρεμα συγκριτικά με το ηλεκτρικό ρεύμα. Συγκεκριμένα, τα σκεύη θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα, φθάνοντας στην επιθυμητή θερμοκρασία γρηγορότερα και ως εκ τούτου, το φαγητό γίνεται έτοιμο πολύ νωρίτερα. Επίσης, στις εστίες αερίου έχουμε συνεχή και σταθερή παροχή θερμότητας, χωρίς να επηρεάζεται από θερμοστάτες, οπότε έχουμε άριστο, δυνατό βρασμό και τηγάνισμα. Συγκριτικά με ένα ηλεκτρικό μάτι η ισχύς σε KW μπορεί να φθάσει και 50% επιπλέον.
  •  Λόγω της ταχύτητας, της ελάχιστης συντήρησης και του χαμηλού κόστους του αερίου, κάνουν την χρήση του πιο οικονομική.
Η χρήση του φυσικού αερίου στην κουζίνα, είναι η πλέον κατάλληλη για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από ένα νοικοκυριό, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται σε ένα σπίτι μόνο για το μαγείρεμα, ξεπερνά το 38% σε ετήσια βάση (συγκεκριμένα αφορά το 38,4% σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ).
Ταχύτητα στο μαγείρεμα, άλλωστε, σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και φυσικά λιγότερος χρόνος στην κουζίνα. 
  • H χρήση των συσκευών αερίου είναι απλή και εύκολη και έχεις μεγάλη γκάμα επιλογής εστιών
H χρήση των συσκευών αερίου είναι απλή και εύκολη, με βασικό πλεονέκτημα την καταλληλότητα τους στη χρήση διάφορων σκευών χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ο χειρισμός τους είναι απλός με διακόπτες που αυξάνουν ή μειώνουν τη ροή του αερίου με άμεσα ορατό αποτέλεσμα κατά το μαγείρεμα και φυσικά τη συνεχή παροχή θερμοκρασίας στο σκεύος. 
Επιπλέον, οι διαστάσεις στις εστίες αερίου κυμαίνονται από 30 μέχρι 90 εκατοστά (cm) και μπορεί να φθάσουν και παραπάνω με συνδυασμούς εστιών, γεγονός που δίνει μία μεγάλη γκάμα επιλογών για κάθε καταναλωτή. Η επιλογή της κατάλληλης διάστασης όμως, βασίζεται αρχικά στο χώρο που υπάρχει διαθέσιμος στην κουζίνα σε συνδυασμό με τη χρήση και τις μαγειρικές απαιτήσεις.
  • Έχει ξεπεραστεί ο μύθος για την επικινδυνότητά του φυσικού αερίου. Είναι πλήρως ασφαλές!
Οι περισσότερες  συσκευές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη λειτουργία τους, διαθέτουν διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες (αισθητήρες, διακόπτες κ.τ.λ.) έτσι ώστε να διακόπτεται η παροχή αερίου σε περίπτωση πιθανότητας βλάβης ή διαρροής όταν δεν υπάρχει καύση. Ως εκ τούτου, η επιλογή των εν λόγω συσκευών είναι πλέον απόλυτα ασφαλής για κάθε καταναλωτή. Τέλος, το δίκτυο εγκατάστασης του φυσικού αερίου διαθέτει ειδικές βαλβίδες ασφαλείας και ανεξάρτητοι αισθητήρες πέραν της συσκευής μπορούν να προσφέρουν επιπλέον ασφάλεια.
 
Tips ανάφλεξης
Ανάλογα με τη συσκευή, η ανάφλεξη μιας εστίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με αναπτήρα ή με το κατάλληλο κουμπί. Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για σύστημα που έχει την ανάφλεξη σε ξεχωριστό κουμπί. Συνήθως το κουμπί αυτό βρίσκεται πάνω στον ίδιο διακόπτη χειρισμού του καυστήρα και ανάβει με ένα απλό πάτημα (αυτόματη ανάφλεξη). 
 
Εσύ έχεις φυσικό αέριο στην κουζίνα σου;
Έχει μειονεκτήματα
;