Με ποια τζάμια εξοικονομώ ενέργεια;

Με ποια τζάμια εξοικονομώ ενέργεια;

Με ποια τζάμια εξοικονομώ ενέργεια;

  • Με ποια τζάμια εξοικονομώ ενέργεια;
  • Με ποια τζάμια εξοικονομώ ενέργεια;
  • Με ποια τζάμια εξοικονομώ ενέργεια;

Με ποια τζάμια εξοικονομώ ενέργεια;

7.658 επισκέψεις στο άρθρο

Οι υαλοπίνακες, τα γνωστά σε όλους μας τζάμια, αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο.

REHAU

Οι υαλοπίνακες δεν είναι τίποτα άλλο από τις λεπτές διάφανες επιφάνειες από γυαλί ή ακρυλικό που τοποθετούνται στα ανοίγματα ενός κτιρίου. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων κτιρίων και έχουν επηρεάσει σημαντικά την αρχιτεκτονική τους από την ανακάλυψη τους μέχρι και τις μέρες μας. 

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »

 
Κατηγορίες με βάση το υλικό
Ένας πρώτος διαχωρισμός μπορεί να γίνει ανάμεσα στο είδος της πρώτης ύλης που είναι το γυαλί και το ακρυλικό. Το γυαλί είναι ευρέως διαδεδομένο ενώ το δεύτερο συναντάται μόνο σε ειδικές εφαρμογές. Έτσι έχουμε υαλοπίνακες:
- Κοινοί: Το κοινό διάφανο τζάμι είναι ο βασικός τύπος, από τον οποίο δημιουργούνται και οι υπόλοιποι με διάφορες προσμίξεις, ενισχύσεις και συνδυασμούς. Το πάχος του είναι 2 χλστ. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται για κουφώματα χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, με διαστάσεις πλαισίου έως 60 εκ. Έχει πολύ μικρή μηχανική αντοχή και παρουσιάζει ελαττώματα ως προς τη διαφάνεια του.
- Ημικρυσταλλικοί: Για πλαίσια μεγαλύτερων διαστάσεων χρησιμοποιούμε υαλοπίνακες απλής ή διπλής λείανσης (ημικρυστάλλους) με πάχος 3-5 χλστ. Αυτοί έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια και μηχανική αντοχή από το κοινό τζάμι.
- Κρυσταλλικοί: Έχουν πάχος 5 χλστ., αυξημένες μηχανικές ιδιότητες και άριστη διαφάνεια. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων και γυάλινες εξώπορτες ασφαλείας.
- Ακρυλικοί: κατασκευάζονται από το γνωστό μας Plexiglas, ένα διάφανο θερμοπλαστικό υλικό με χαμηλό βάρος και μεγάλη μηχανική αντοχή. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλες, βαριές κατασκευές αλλά και κατασκευές ασφαλείας λόγω και του χαμηλότερου του κόστους. 
 
Κατηγορίες με βάση τις ιδιότητες
- Μονά τζάμια (συμβατικά): Είναι τα γνωστά σε όλους μας μονά τζάμια. Συναντώνται συνήθως στα παλαιού τύπου κουφώματα. Πρακτικά δεν προσφέρουν καμία θερμομόνωση.
- Διπλά τζάμια: Τα διπλά τζάμια αποτελούν την πιο απλή εφαρμογή μόνωσης στα συστήματα κουφωμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για δυο απλά φύλλα τζαμιού με ένα διάκενο ανάμεσα τους. Ο αέρας ανάμεσα στα δυο φύλλα λειτουργεί ως μονωτής περιορίζοντας τη μεταφορά θερμότητας από και προς το εσωτερικό του σπιτιού.
- Τριπλά τζάμια: Τρία φύλλα τζαμιού, δυο διάκενα. Προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη μόνωση, όχι όμως ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας.
- Triplex: Είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης 2 ή περισσότερων τζαμιών με μια μεμβράνη. Η μεμβράνη αυτή μπορεί να είναι διάφανη, ημιδιάφανη, ή και έγχρωμη. Η συνένωση αυτή αυξάνει την αντοχή του υαλοπίνακα στα χτυπήματα, αλλά ακόμα και αν το χτύπημα είναι τόσο ισχυρό ώστε να προκαλέσει θραύση, το τζάμι δεν καταρρέει γιατί συγκρατείται από την μεμβράνη.
- Securit: Τα τζάμια της κατηγορίας αυτής είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να έχουν ακόμα πιο αυξημένες αντοχές. Αυτό επιτυγχάνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής τους όπου ουσιαστικά «ψήνονται» και σκληραίνουν με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η θραύση τους. Επιπλέον στην περίπτωση που σπάσουν θρυμματίζονται σε πολύ μικρά κομμάτια κάνοντας έτσι την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού μικρή. Η χρήση τους κυρίως γίνεται σε ειδικές κατασκευές.
 
Κατηγορίες με βάση τη θερμομόνωση
- Ενεργειακοί υαλοπίνακες ή τζάμια (low-e): Ο ενεργειακός υαλοπίνακας είναι ένα γυαλί επιστρωμένο με διάφορα υπεροξείδια μετάλλων που δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ και εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας από τη μια μεριά στην άλλη. Αποτελείται συνήθως από ένα κρύσταλλο διάφανο και ένα ασφαλείας (triplex), ενώ το κενό αέρος ενδιάμεσά τους αντικαθίσταται από ένα ευγενές αέριο (Argon). Η θερμομόνωση που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο γίνεται η μέγιστη δυνατή κι έτσι προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Το ενεργειακό κρύσταλλο σε σύγκριση με ένα απλό διπλό έχει μέχρι και τριπλάσια απόδοση θερμομόνωσης.