Ηλιακός Θερμοσίφωνας, ο νικητής στις συγκρίσεις οικονομίας!

10.129 επισκέψεις στο άρθρο

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την οικονομικότερη λύση για ζεστό νερό όλο το χρόνο. Το αποδεικνύουν όλες οι συγκρίσεις. Επίλεξε μέσα από μία μεγάλη γκάμα, κάντου συντήρηση ανά δυο χρόνια και θα σου αποδίδει στο μάξιμουμ χωρίς να σου κοστίζει τίποτα!

CALPAK Α.Ε.
ECONOMY GREEN ENERGY
  • Με σωστή συντήρηση κάθε ένα-δύο χρόνια  θα εξασφαλίσεις άριστη λειτουργία για πολλά χρόνια
Όπως σε όλες τις συσκευές, έτσι και στην περίπτωση του ηλιακού θερμοσίφωνα η περιοδική συντήρησή του θα συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της καλής του απόδοσης και στη μακροζωία του. Ένα επαρκές πρόγραμμα συντήρησης περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου (καθοδική προστασία δεξαμενής) κάθε 2 χρόνια και την συμπλήρωση του ειδικού υγρού του κλειστού κυκλώματος κάθε χρόνο, μετά το καλοκαίρι (ιδίως στα επιλεκτικά μοντέλα και τα μοντέλα με σωλήνες κενού που ανεβάζουν υψηλότερη θερμοκρασία). Επίσης, πρέπει να ελέγχεται μία φορά τον χρόνο η καλή λειτουργία της ανεπίστροφης βαλβίδας (στην είσοδο του νερού από το δίκτυο) και της βαλβίδας ασφαλείας (του κλειστού κυκλώματος της δεξαμενής) ώστε να αλλαχθούν εγκαίρως σε περίπτωση κακής λειτουργίας τους.
 
  • Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την πιο οικονομική λύση για το ζεστό νερό χρήσης σε μία κατοικία, συγκριτικά π.χ. με έναν λέβητα πετρελαίου ή έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
Σύγκριση κόστους
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την πλέον οικονομική λύση για το ζεστό νερό χρήσης σε μία κατοικία, προσφέροντας παράλληλα μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά δίνεται μία σύγκριση κόστους με τους υπόλοιπους τύπους θερμοσιφώνων.
1. Ηλιακός Θεμοσίφωνας
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 160lit θα κοστίσει εγκαταστημένος κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) και για την παραγωγή 200 λίτρων ημερησίως δεν απαιτείται καμία δαπάνη.
2. Ηλεκτρικός Θεμοσίφωνας
Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 100lit θα κοστίσει εγκαταστημένος κατά μέσο όρο 200 ευρώ και για την παραγωγή 200 λίτρων ημερησίως θα λειτουργεί κατά μέσο όρο 1 ώρα, καταναλώνοντας 1.460 kWh (κιλοβατώρες) το χρόνο, που σήμερα κοστίζουν 219 ευρώ  ετησίως.
3. Λέβητας πετρελαίου
Ένας λέβητας πετρελαίου για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί περίπου 150 λίτρα πετρελαίου ετησίως,  που σήμερα κοστίζουν 203 ευρώ ετησίως.
4. Λέβητας αερίου
Ένας λέβητας αερίου για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 1460 kWh ετησίως,  που σήμερα κοστίζουν 131 ευρώ ετησίως.
5. Ηλεκτρικός λέβητας
Ένας ηλεκτρικός λέβητας για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 1460 kWh ετησίως,  που σήμερα κοστίζουν 219 ευρώ ετησίως.
6. Αντλία Θερμότητας
Μία αντλία θερμότητας για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 487 kWh ετησίως,  που σήμερα κοστίζουν 73 ευρώ ετησίως.
  • Ένας ηλιακός δεν θα σου κοστίσει πολλά και υπάρχει τεράστια ποικιλία για να διαλέξεις!
Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
- Διπλής ενέργειας. 
Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.

- Τριπλής ενέργειας. 
Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα… επόμενης γενιάς, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που υπάρχει σε κάποιο σπίτι.
Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας-σερπαντίνας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.

- στους ανοικτού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο. 
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, όμως οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι οι προτιμητέοι διότι η αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ενισχύει την προστασία των ηλιακών συλλεκτών.
Επιπλέον, ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος διαθέτει μεγαλύτερο όριο ζωής ακόμη και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνει και τον μέγιστο βαθμό απόδοσης.
 
 
  • Να  διαβάσεις καλά τους όρους της εγγύησης, ώστε να μην παραπλανηθείς και να επιλέξεις εξειδικευμένο τεχνίτη που θα κάνει σωστή εγκατάσταση, όχι προχειροδουλειές!
Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μία εξειδικευμένη εργασία που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ακόμα και ο καλύτερος ηλιακός θερμοσίφωνας αν εγκατασταθεί πρόχειρα δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Επιλέξτε προσεκτικά τον εγκαταστάτη και ζητήστε του να ακολουθήσει μεθοδικά τις οδηγίες εγκατάστασης του κάθε μοντέλου. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας τοποθετείται πάντα με κατεύθυνση προς το Νότο και σε συγκεκριμένες μοίρες ανάλογα με την περιοχή της τοποθέτησης.
Ελλείψει ικανού θεσμικού πλαισίου, οι εγγυήσεις που συνοδεύουν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι ποικίλες και μερικές φορές παραπλανητικές. Όταν επιλέγουμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα πρέπει να διαβάσουμε καλά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγύησης προτού κρίνουμε την αξία της. Υπογραμμίζεται ότι: με δεδομένο ότι στην αγορά μπορεί να κυκλοφορούν και προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, καλό θα είναι ο καταναλωτής να επιλέγει εταιρείες εμπιστοσύνης, ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις αστοχίας γύρω από τις ιδιότητες ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

Εσύ ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ηλιακού; 
Σε «έπεισαν» οι συγκρίσεις κόστους; 
 

ΜΑΛΤΕΖΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ
ΛΑΤΟ ΑΒΕΕ
ΡΟΥΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. - ROUTIS KLIMATISMOS