Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν διαφορές. Σωστή επιλογή με βάση τις ανάγκες σου.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν διαφορές. Σωστή επιλογή με βάση τις ανάγκες σου.

Ηλιακός ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος; 2πλης ή 3πλης ενέργειας;

Σχολιάστε
3.330 επισκέψεις στο άρθρο

Ηλιακός θερμοσίφωνας ανοικτού κυκλώματος; Απλούστερος & φθηνότερος. Κλειστού κυκλώματος; Αντοχή σε όλες τις συνθήκες, μεγάλη διάρκεια «ζωής». Διπλής ενέργειας; Δυνατότητα λειτουργίας με ήλιο και ρεύμα. Τριπλής ενέργειας; Σύνδεση και με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

CALPAK Α.Ε.
ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ

Μία από τις συχνές ερωτήσεις για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, πέρα από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, είναι αυτή για την κατηγορία τους. Να είναι ανοικτού ή κλειστού κυκλώματος, η οποία βέβαια σχεδόν πάντα συνοδεύεται από το διπλής ή τριπλής ενέργειας.

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν διαφορές. Απόφαση ανάλογα με τις ανάγκες σου!
  • Ανοικτού κυκλώματος; Απλούστερος & φθηνότερος
  • Κλειστού κυκλώματος; Αντοχή σε όλες τις συνθήκες, μεγάλη διάρκεια «ζωής»
  • Διπλής ενέργειας; Δυνατότητα λειτουργίας με ήλιο & ρεύμα
  • Τριπλής ενέργειας; Σύνδεση & με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης
Η κρατική επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα πλησιάζει, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων μεγαλώνει. Μαζί βέβαια και οι ερωτήσεις. Πάμε να δούμε μία ερώτηση (που έχει δύο σκέλη) και γίνεται όλο και πιο συχνά.

Τι κατηγορίες ηλιακών θερμοσιφώνων υπάρχουν;

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής Ενέργειας και Κλειστού και Ανοικτού Κυκλώματος.

Ανοικτού & Κλειστού Κυκλώματος

Στους ανοικτού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.  Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι.

Στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας-σερπαντίνας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι οι προτιμητέοι διότι η αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, ενισχύει την προστασία των ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος διαθέτει μεγαλύτερο όριο ζωής ακόμη και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνει και το μέγιστο βαθμό απόδοσης.

Διπλής ενέργειας

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος. Για παράδειγμα, όταν κατά τη διάρκεια συννεφιάς η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό, υπάρχει στον ηλιακό μας ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του τμήματος αποθήκευσης.

Τριπλής ενέργειας

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέρα από τη λειτουργία του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που υπάρχει στο σπίτι. Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας, αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από το λέβητα κεντρικής θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο κτίριο υπό τη μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με το χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).

Συμπέρασμα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μία win win επένδυση, μία επιλογή για την οποία δεν πρόκειται να μετανιώσεις ποτέ, ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση. Πολύ σημαντικό βέβαια να ξέρεις τι ανάγκες θέλεις να καλύψεις και θα πρέπει να το προσέξεις ιδιαίτερα πριν από την αγορά. Όλα αυτά βέβαια θα σου τα εξηγήσει ο τεχνικός που θα έλθει στο σπίτι και θα δει από κοντά το χώρο (παίζει ρόλο η περιοχή, οι καιρικές συνθήκες κλπ), ώστε να σου κάνει μία πρόταση εξειδικευμένη, αξιόπιστη, αποδοτική, μα και οικονομική στα δικά σου μέτρα.

Όποιος κι αν είναι ο τύπος ηλιακού που θα επιλέξεις, μη ξεχνάς ότι πρέπει να δώσεις έμφαση στην υψηλή ποιότητα κατασκευής για να κάνεις δουλειά, αλλά και να κρατήσεις τον ηλιακό σου για πολλά χρόνια. Αυτό προϋποθέτει να κάνεις τη σωστή συντήρηση στο σωστό χρόνο.

ΛΑΤΟ ΑΒΕΕ
ΡΟΥΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. - ROUTIS KLIMATISMOS