Κούφωμα πόρτας

Διαβάστηκε από 4553 αναγνώστες -

Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα κουφώματα στην ενεργειακή κατάσταση του σπιτιού και πώς θα επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες μας.

 
Με τον όρο «κουφώματα» εννοούνται όλα εκείνα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να κλείσουν (κουφώσουν) τα ανοίγματα των τοίχων ενός κτιρίου. Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, τα ξύλινα κουφώματα, τα κουφώματα αλουμινίου και τα πλαστικά (ή πιο σωστά συνθετικά) κουφώματα ή αλλιώς PVC. Αν και τα τελευταία χρόνια έγινε εκτενής χρήση των κουφωμάτων αλουμινίου, σταδιακά παρατηρείται μια στροφή μερίδας των καταναλωτών προς τα κουφώματα PVC, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους.
 
Ξύλο 
Aποτελεί το πιο παλιό υλικό κατασκευής με πολύ καλό δείκτη μονώσεως και πληθώρα αστικών εφαρμογών. Είναι η ακριβότερη επιλογή υλικού, με ποσοστά κόστους από 30% έως και 40% πιο ακριβά από την αμέσως επόμενη επιλογή που είναι το αλουμίνιο. Ανταμοίβει όμως με την υψηλή αισθητική του και την αίσθηση ζεστασιάς που χαρίζει. Μειονέκτημα του η έλλειψη μεγάλων μηχανικών αντοχών πράγμα που το καθιστά δύσχρηστο υλικό σε μεγάλες εφαρμογές, σε σχέση πάντα με άλλα υλικά επιλογής. Επίσης είναι ξηραμένα και απεντομωμένα έτσι ώστε να διασφαλίζουν τις μικρότερες δυνατές θερμοκρασιακές μεταβολές (διαστολές – συστολές) και βιολογικές φθορές. 
Πλεονεκτήματα
Πολύ καλή θερμομόνωση, αυξημένη αισθητική, πολύ καλή ανοχή στις θερμοκρασιακές μεταβολές.
Μειονεκτήματα
Κόστος, αντοχή στο χρόνο, συντήρηση, δεν συνιστάται σε μεγάλες κατασκευές.
 
Αλουμίνιο 
Eίναι ίσως το πιο διαδεδομένο υλικό σήμερα. Το αλουμίνιο έχει μάλιστα κατοχυρωθεί ως το πλέον ιδανικό υλικό κατασκευής κουφωμάτων στη χώρα μας γιατί δεν αντιδρά σοβαρά στις αλλαγές κλίματος και θερμοκρασίας σε αντίθεση με το ξύλο στο οποίο προκαλούνται διαβρώσεις και το PVC που γίνεται πιο εύθραυστο στις χαμηλές θερμοκρασίες και πιο εύκαμπτο στις υψηλές. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικό στις παραμορφώσεις και δεν απαιτεί ενίσχυση όπως τα πλαστικά κουφώματα. 
Πλεονεκτήματα
Ελληνικό προϊόν, πολλές λύσεις και εφαρμογές, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο από τα υπόλοιπα υλικά, ασφάλεια.
Μειονεκτήματα
Πιο ακριβό σε σχέση με το PVC, λιγότερο αποδοτικό στη βάση του σε σχέση με τα αλλά δυο υλικά.
 
Πλαστικό (ή PVC)
Τα PVC, που είναι γνωστά και ως πλαστικά ή συνθετικά κουφώματα, αποτελούν επιλογή προτίμησης όλο και μεγαλύτερη στις μέρες μας. Ο κύριος λόγος είναι οικονομικός, καθώς είναι περίπου 20% πιο οικονομικά σε σχέση με το αλουμίνιο, ενώ παράλληλα δεν υπολείπονται στα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εκτός αυτού έχουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι βοηθούν και στη θερμομόνωση του χώρου. Αυτό συμβαίνει διότι το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας, συγκριτικά με τα κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες (εκτός της θερμοδιακοπής). Η ηχομόνωση είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα, καθώς το πλαστικό δεν επιτρέπει και τη μετάδοση του ήχου. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με μελέτες, τα κουφώματα PVC  μειώνουν την ένταση των εξωτερικών θορύβων κατά 70%.
Πλεονεκτήματα
Τιμή, ποιότητα, ηχομόνωση, βέλτιστη θερμομόνωση, μοντέρνο υλικό.
Μειονεκτήματα
Όχι καλή απόδοση σε θερμά κλίματα, αποχρωματισμός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

  • Καινοτόμες Λύσεις στα συστήματα Κουφωμάτων

    Καινοτομία- Mέγιστη άνεση- Μετρήσιμη Ποιότητα- Για το σύγχρονο τρόπο ζωής! Η ασυμβίβαστη προσήλωση της REHAU: στην τελειότητα, επεκτείνεται σε κάθε στάδιο παραγωγής προφίλ παραθύρων και πορτών: Σχεδιασμός, Πρώτες Ύλες, Κατασκευή, Τοποθέτηση, Συλλογή, Ανακύκλωση. τηλ: 2310 633301, 210 6682500 Περισσότερα