Ο μεγάλος Σεφ
Διαβάστηκε από 8114 αναγνώστες -
Όλοι έχουμε αντιληφθεί την νέα τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για τους λάτρεις της κουζίνας και του μαγειρέματος αλλά και για τους επαγγελματίες να αναδείξουν τα ταλέντα τους στην τηλεόραση, τα περιοδικά, το διαδίκτυο.
Αυτό το ταλέντο εκφράζουν γνωστοί σεφ αλλά και άγνωστες νοικοκυρές και «χομπίστες» ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας έχοντας μετατρέψει το μαγείρεμα σε μια παρεΐστικη διαδικασία. Ακολουθώντας τη συνταγή ή αυτοσχεδιάζοντας, πολλοί είναι εκείνοι που μοιράζονται τα Σαββατόβραδα παρέα με φίλους στην κουζίνα και προετοιμάζουν πρωτότυπες συνταγές. Το ίδιο κάνουν βέβαια και τις καθημερινές οι νοικοκυρές, αλλά και οι επαγγελματίες μάγειρες σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ.
Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται κάθε φορά από 2 παράγοντες: την ποιότητα των υλικών και τον τρόπο του μαγειρέματος. Ο τρόπος του μαγειρέματος (ψήσιμο, τηγάνισμα), είναι αυτός που ουσιαστικά κάνει την διαφορά και δίνει την απάντηση στη γνωστή απορία της θείας, της φίλης ή της γιαγιάς: «Μα πώς το δικό σου φαγητό γίνεται πιο νόστιμο; Αφού χρησιμοποιώ τα ίδια υλικά, έχω την ίδια συνταγή…». Η απάντηση είναι εύκολη: δεν έχει φυσικό αέριο στην κουζίνα της.
Το μαγείρεμα σε συσκευές φυσικού αερίου
Η κουζίνα ενός σπιτιού εξοπλίζεται με συσκευές που «τρώνε» πολύ ενέργεια. Η επιλογή συσκευών που χρησιμοποιούν ελάχιστο ρεύμα ή καθόλου ρεύμα, όπως αυτές που συνδέονται με παροχή φυσικού αερίου, εξοικονομούν ενέργεια και χρήμα.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας Eco Plumbing, «όλοι οι διάσημοι σεφ δημιουργούν μόνο με φυσικό αέριο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μαγειρεύοντας με φυσικό αέριο όλες οι αγαπημένες μας συνταγές γίνονται πιο νόστιμες, αφού έχουμε κάθε στιγμή απόλυτο έλεγχο στην ένταση της ενέργειας που ψήνει, βράζει ή τηγανίζει.
Οι εστίες δεν χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύτητα στο μαγείρεμα εντυπωσιάζει. Η διαφορά στην οικονομία σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλη, ενώ η διαφορά στη νοστιμιά του φαγητού φτάνει στο 100%.
Πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα, ήδη μαγειρεύουν σε φούρνους και εστίες που συνδέονται με την παροχή φυσικού αερίου της οικοδομής τους και βλέπουν διαφορά στη μαγειρική. Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος μαγειρέματος.
Η φλόγα των εστιών μάλιστα προκαλείται από ηλεκτρονική ανάφλεξη ενός διακόπτη και έτσι δεν απαιτείται κανένας κόπος με αναπτήρες ή σπίρτα.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η αντίστοιχη χρήση του φυσικού αερίου στο μαγείρεμα ή την παραγωγή ζεστού νερού αποφέρει έως και 60% κέρδος στον χρήστη. Ειδικά στην περίπτωση που ετοιμάζει κάποιος καινούριο σπιτικό, και σκέφτεται τη σύνδεση με αέριο, τότε είναι κρίμα να χρησιμοποιεί το δίκτυο μόνο για τη θέρμανση. Στην αγορά κυκλοφορούν οικιακές συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο και εξοπλίζουν την κουζίνα αποδοτικά ενώ υπάρχουν και εντοιχιζόμενες επιλογές.»
Η Ευρώπη μαγειρεύει με φυσικό αέριο
Σύμφωνα με τον κ. Ζυγανιτίδη Απόστολο, υπεύθυνο της εταιρείας «Home Gas» στην Θεσσαλονίκη, «το ελληνικό κοινό πρέπει να ενημερωθεί περαιτέρω για την χρήση φυσικού αερίου στις κουζίνες.
Αντίθετα, πελάτες που έχουμε από χώρες όπως είναι η Ρωσία ή από γειτονικές βαλκανικές χώρες και οι οποίοι κατοικούν μόνιμα εδώ, είναι εξοικειωμένοι με την χρήση του φυσικού αερίου στο μαγείρεμα και το χρησιμοποιούν ευρέως.
Οι εστίες είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να παρέχουν αμέσως την ζητούμενη θερμότητα, σε αντίθεση με τις συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Κάθε τροφή απαιτεί δικό της χρόνο ψησίματος. Η κουζίνα φυσικού αερίου χάρη στη δυνατότητα ρύθμισης της φλόγας είναι σε θέση να εγγυηθεί τη σωστή θερμοκρασία για κάθε φαγητό».
«Απολύτως ασφαλές» το φυσικό αέριο
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Χατζηνικολάου, Χημικό Μηχανικό και υπεύθυνο της εταιρείας Cosmoaerion, «τo φυσικό αέριο είναι απολύτως ασφαλές και σε αυτό συμβάλλουν η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών για την κατασκευή των δικτύων και εγκαταστάσεων, και οι έλεγχοι που γίνονται από τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Το φυσικό αέριο αναφλέγεται μόνο εάν αναμιχθεί με αέρα σε μία πολύ συγκεκριμένη αναλογία και εάν υπάρξει συγχρόνως σπινθήρας. Η σχεδίαση και η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης από υπεύθυνους μηχανικούς και πιστοποιημένους τεχνικούς, η εγκατάσταση των συσκευών από εξειδικευμένο προσωπικό, και ο έλεγχος αυτών από τις ΕΠΑ, γίνονται με την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται πραγματικά η πιθανότητα τέτοιων συμβάντων.
Πέραν των υποχρεωτικών προδιαγραφών, υπάρχει πάντα η δυνατότητα τοποθέτησης επιπλέον ασφαλιστικών οργάνων (ανιχνευτές αερίων με ηχητικό και οπτικό σήμα ειδοποίησης, ανιχνευτές αερίου με ηλεκτρομαγνητικές βάνες αποκοπής παροχής, κλπ.). Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο που διακινείται μέσω δικτύων. Επομένως ο τελικός καταναλωτής δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με αυτό. Οι φυσικές του ιδιότητες, η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων διανομής και εσωτερικών εγκαταστάσεων και συσκευών και η απλότητα των συσκευών στη χρήση τους το καθιστούν ασφαλές στη χρήση ακόμη και την πρώτη φορά».
Ποιες είναι οι επιλογές για το μαγείρεμα με φυσικό αέριο;
- Εστίες αερίου: με τις εστίες αερίου επιτυγχάνουμε τον έλεγχο των θερμοκρασιών και την άμεση αλλαγή της θερμοκρασίας. Από το σιγανό τηγάνισμα λαχανικών μέχρι το βρασμό μίας μεγάλης κατσαρόλας σούπας, θα έχουμε την ακριβή φλόγα που χρειαζόμαστε. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πόση δυσκολία φέρνει το μαγείρεμα στις κεραμικές και εμαγιέ εστίες των συμβατικών κουζινών, καθώς παραμένουν θερμές με αποτέλεσμα να παρατείνεται το μαγείρεμα (ή να πούμε το «κάψιμο»;). Φυσικά οι εστίες βγαίνουν σε πολλά μεγέθη για να χωράνε κάθε μεγέθους κατσαρόλα ή άλλου μαγειρικού σκεύους.
- Φούρνος αερίου: οι φούρνοι που θερμαίνονται από φυσικό αέριο αφήνουν μεγαλύτερη υγρασία μέσα στο θάλαμο ψησίματος και δεν ξεραίνουν τα φαγητά σας. Όπως και στις εστίες φλόγας, επιτυγχάνονται ακριβείς αλλαγές θερμοκρασίας.
- Μία κουζίνα – συσκευή αερίου: έχουμε συνδυασμό εστιών μαγειρέματος και φούρνου ψησίματος. Ακόμη και όταν το ρεύμα κόβεται, στις κουζίνες, η ανάφλεξη γίνεται και με αναπτήρα ή σπίρτο.