Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε στο καλοριφέρ και οδηγεί σε αύξηση του λογαριασμού

Σχολιάστε
2.127 επισκέψεις στο άρθρο (12/11/2024)
Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε στο καλοριφέρ και οδηγεί σε αύξηση του λογαριασμού
2 Φωτογραφίες »
Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε στο καλοριφέρ και οδηγεί σε αύξηση του λογαριασμού
2 Φωτογραφίες »

- Αν το κάνετε αυτό, σπαταλάτε χρήματα χωρίς κανένα όφελος
- Μεγάλη προσοχή, την έχουν πατήσει πολλοί
- Αναλυτικά όσα πρέπει να αποφύγετε
- Βήμα-βήμα η σωστή χρήση του καλοριφέρ

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά στις περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα για αυτό και τα σπίτια έχουν ξεκινήσει να ανάβουν τα καλοριφέρ. Ωστόσο, υπάρχει ένα κοινό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του λογαριασμού. 

Συγκεκριμένα, αν έχετε απενεργοποιήσει το καλοριφέρ σας αλλά έχετε τον θερμοστάτη σας σε υψηλή θερμοκρασία, τότε σπαταλάτε χρήματα χωρίς κανένα όφελος. Ο θερμοστάτης σας ενημερώνει τον λέβητα σας πότε να λειτουργεί και πότε να σταματήσει. Μαζί, ο θερμοστάτης δωματίου και οι βαλβίδες κρύου φροντίζουν να χρησιμοποιείτε μόνο την ενέργεια που χρειάζεστε να καταναλώσετε αλλά αν τα χρησιμοποιήσετε λάθος, θα σπαταλήσετε ενέργεια.

Ας το δούμε πιο αναλυτικά... 

Αν έχουμε τον θερμοστάτη μας ρυθμισμένο σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας, ενώ το σώμα θέρμανσης που βρίσκεται κοντά του είναι απενεργοποιημένο, μας είναι εντελώς άχρηστο γιατί οι κεφαλές του καλοριφέρ θα εμποδίσουν τη ροή του ζεστού νερού να εισέλθει στο απενεργοποιημένο σώμα θέρμανσης. Έτσι, η ενέργεια που έχει δαπανηθεί προκειμένου ο λέβητας να ζεστάνει νερό για το σύστημα της κεντρικής θέρμανσης πηγαίνει χαμένη. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που εξαρτάται από τον θερμοστάτη του δωματίου και είναι σχετικά εύκολο να ρυθμιστεί.

Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο θερμοστάτης, ο λέβητας και οι βαλβίδες σας λειτουργούν αποτελεσματικά μαζί. Ο λέβητας σας θα λειτουργεί για περισσότερο από όσο χρειάζεται, αλλά δεν θα έχετε το όφελος θερμότητας. Οι βαλβίδες καλοριφέρ εμποδίζουν τη ροή ζεστού νερο όταν επιτευχθεί μια συγκεκριμένη θερμοκρασία δωματίου. Κάθε ρύθμιση αντιστοιχεί γενικά σε ένα εύρος θερμοκρασιών:

-Η ρύθμιση μηδέν θα κρατήσει τις βαλβίδες σας εντελώς κλειστές.
-Η ρύθμιση προστασίας από τον παγετό (*) θα ανοίξει τις βαλβίδες του εάν το δωμάτιό σας κινδυνεύει να παγώσει.

Διαβάστε επίσης: Επιδότηση αντλίας θερμότητας 2024: Πότε ανοίγει η αίτηση

Ωστόσο οι θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ δεν αποφασίζουν εάν ο λέβητας θερμαίνει νερό για το σύστημα κεντρικής θέρμανσης ή όχι. Αυτό το αποφασίζει ο θερμοστάτης δωματίου. Ο λέβητας σας θα δημιουργεί ζεστό νερό για όσο διάστημα ο θερμοστάτης σας λέει ότι πρέπει να είναι ενεργοποιημένος και αυτό το ζεστό νερό θα ρέει γύρω από τους σωλήνες σας, στα καλοριφέρ σας και πίσω στο λέβητα. Εάν ο θερμοστάτης σας έχει ρυθμιστεί στους 20°C, αλλά βρίσκεται σε ένα δωμάτιο όπου τα καλοριφέρ είναι χαμηλά ή απενεργοποιημένα, ο θερμοστάτης σας θα συνεχίσει να ζητά από τον λέβητα να λειτουργεί ενώ τα καλοριφέρ δεν δέχονται το ζεστό νερό που κυκλοφορεί γύρω από το σπίτι σας.

Πώς θα ρυθμίσουμε σωστά τον θερμοστάτη και την κεντρική θέρμανση

Aρχικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο θερμοστάτης βρίσκεται στο δωμάτιο που επιθυμούμε να είναι πιο ζεστό και ότι τα θερμαντικά σώματα που βρίσκονται κοντά του έχουν τη δυνατότητα να θερμανθούν πλήρως. Ιδανικά, το σώμα θέρμανσης που βρίσκεται πιο κοντά στον θερμοστάτη θα πρέπει να είναι πλήρως ενεργοποιημένο, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο συγκεκριμένο δωμάτιο να ανέβει γρήγορα και στη συνέχεια, ο θερμοστάτης να δώσει σήμα στον λέβητα να απενεργοποιηθεί και πάλι. Εάν στο σπίτι υπάρχουν δωμάτια που δεν χρειάζεται να θερμανθούν, μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλότερες ρυθμίσεις κεφαλής. Με αυτό τον τρόπο ο λέβητας θα σβήσει όταν ο κύριος χώρος μας αγγίξει τη θερμοκρασία που επιθυμούσαμε, ενώ τα δωμάτια που χρησιμοποιούμε λιγότερο δεν θα έχουν θερμανθεί εξίσου. Ωστόσο, η ρύθμιση των καλοριφέρ στα κενά δωμάτια σε χαμηλές ρυθμίσεις αρκεί προκειμένου να αποτρέψει τυχόν ζημιές από την υγρασία.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »