Τα συχνότερα λάθη στην ανακύκλωση!

14.327 επισκέψεις στο άρθρο

Χωρίζεις τα σκουπίδια σου και φροντίζεις να πετάς τα ανακυκλώσιμα υλικά στον μπλε κάδο. Υπάρχουν ωστόσο μερικά βασικά λάθη που εμποδίζουν την διαδικασία της ανακύκλωσης, όπως το να πετάς λερωμένες συσκευασίες ή σπασμένα γυαλιά.

Οι λερωμένες συσκευασίες, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν και πρόβλημα στη διαδικασία χωρισμού των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών. 

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πετάξει συσκευασίες φαγητού ή κουτιά γρήγορου φαγητού σε κάδους ανακύκλωσης, με το σκεπτικό ότι π.χ. το χάρτινο κουτί πίτσας είναι ανακυκλώσιμο. Οι συσκευασίες, ωστόσο, που περιέχουν υπολείματα και δεν έχουν καθαριστεί, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά εμποδίζουν και τη διαδικασία χωρισμού των υπολοίπων σκουπιδιών. Γι αυτό προσοχή. Όταν πρόκειται για λερωμένη συσκευασία, αν δεν είναι εφικτό να καθαριστεί πλήρως, επιλέγετε τους κανονικούς κάδους. 

Τα σπασμένα γυαλιά δεν ανακυκλώνονται!

Ναι, υπάρχουν οι μπλε κάδοι που αφορούν μόνο τα γυάλινα μπουκάλια και ναι, το γυαλί είναι ανακυκλώσιμο υλικό. Παρ όλα αυτά, όταν το γυαλί είναι σπασμένο, δεν πρέπει να ρίχνεται σε κάδους ανακύκλωσης!  Και αυτό γιατί τη διαλογή των υλικών την κάνουν εργαζόμενοι με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.

Μπορείτε να ανακυκλώσετε και ηλεκτρικές συσκευές, όπως όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, &τηλεοράσεις! 

Οι πιο μικρές συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε super market, αλλά και σε συμβεβλημένα δημοτικά σημεία. Πιο μεγάλες συσκευές μπορούν εναλλακτικά να δοθούν σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, τα οποία παραλαμβάνουν την παλιά σας συσκευή και σας παραδίδουν την καινούρια χωρίς χρέωση.



Tips Ανακύκλωσης για αρχάριους: 
  • Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
  • Καθαρίζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, τις ξεπλένουμε.
  • Δεν πετάμε ποτέ τα υλικά στον κάδο μέσα σε δεμένες σακούλες. Μόνο χύμα. 
  • Δεν πετάμε άλλα σκουπίδια στον κάδο ανακύκλωσης, διότι εμποδίζεται η διαδικασία διαχωρισμού
Μήπως ήρθε η στιγμή να εντάξεις την ανακύκλωση στη ζωή σου;