Θέρμανση με πέλλετ. Πως θα επιλέξεις αυτό που συμφέρει

Θέρμανση με πέλλετ. Πως θα επιλέξεις αυτό που συμφέρει

  • Θέρμανση με πέλλετ. Πως θα επιλέξεις αυτό που συμφέρει
  • Θέρμανση με πέλλετ. Πως θα επιλέξεις αυτό που συμφέρει

Θέρμανση με πέλλετ. Πως θα επιλέξεις αυτό που συμφέρει

2.636 επισκέψεις στο άρθρο (01/02/2024)
Σχολιάστε

- Πέλλετ με πιστοποίηση. Ξέρεις τι παίρνεις (διάμετρο, μήκος, υγρασία του)
- Πολλή στάχτη και πετραδάκια; Κακή ποιότητα πέλλετ
- Υγρασία πέλλετ πάνω από 10%; Πρόβλημα
- Θρυμματίζεται, σπάει, γίνεται σκόνη; Δεν είναι το σωστό

To ενδιαφέρον για το πέλλετ, αλλά και για τα καυσόξυλα είναι μεγάλο τα τελευταία χρόνια. Όσοι μένουν στη βόρεια Ελλάδα ξέρουν το πέλλετ και το εμπιστεύονται για τη θέρμανσή τους. Βέβαια η τιμή του εδώ και 2-3 χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά.

Όσοι χρησιμοποιούν το πέλλετ ξέρουν τι να προσέξουν, ποιο να επιλέξουν, ποιο τελικά τους συμφέρει. Το πέλλετ έχει τα μυστικά του, ειδικά για όσους πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά.

Τι είναι το πέλλετ;

Το pellet ξύλου ή συσσωματώματα (προκύπτουν μετά από συμπίεση πριονιδιού, χωρίς άλλες πρόσθετες συγκολλητικές ουσίες) ανήκει στη μεγάλη κατηγορία της βιομάζας. Βιομάζα ονομάζεται οποιοδήποτε υλικό που παράγεται από στοιχεία όπως το ξύλο, τα υπολείμματα καλλιεργειών και άλλων υλικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας.

Πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις καλύτερα

Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικούς καυστήρες, σε τζάκι και σε σόμπα πέλετ. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη απόδοση την εμφανίζουν όταν χρησιμοποιούνται σε ειδικούς καυστήρες ή σόμπες πέλλετ.

Oι συσκευασίες που διατίθεται το πέλλετ έχουν τυποποιημένες διαστάσεις, ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα με συσκευασίες των 15 ή 50 κιλών ή ακόμη και χύμα. Επίσης διατίθενται και σε μπρικέτες  των 10 με 15 κιλών που είναι στην ουσία κάτι σαν κούτσουρο ξύλου.

Δώσε μεγάλη σημασία στην ποιότητα του προϊόντος

Τα προϊόντα που θα βρεις στην αγορά είναι πολλά, αλλά διαφέρουν σε επίπεδο ποιότητας, κάτι που επηρεάζει άμεσα και τη θερμοδυναμική τους απόδοση!

Φρόντισε να αγοράζεις προϊόντα που φέρουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, όσον αφορά στη διάμετρο, στο μήκος, στη περιεκτικότητα σε υγρασία, στη θερμογόνο δύναμη. Οι πιο διαδεδομένες νόρμες κατασκευής πέλλετ ξύλου που συναντάμε είναι οι DIN PLUS και ΕΝ 14961-2. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχεις την υγρασία του πέλλετ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μικρότερη του 10%.

Με λίγα λόγια, επιλέγοντας πέλλετ με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, εξασφαλίζεις την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος, μικρότερη κατανάλωση καύσιμης ύλης και μεγαλύτερα διαστήματα για καθαρισμό και συντήρηση.

Συνέχεια του άρθρου >>>