Το σπίτι σου «μπάζει»; Φταίνε τα κουφώματα!

5.339 επισκέψεις στο άρθρο

Τα νέα ενεργειακά κουφώματα χαρακτηρίζονται από ασφάλεια και ανθεκτικότητα. Επίλεξε ανοιγόμενα ή συρόμενα, αλουμινίου ή συθετικά, τοποθέτησέ τα σωστά και «κέρδισε» σε ηχομόνωση και θερμομόνωση !

REHAU
Το 1/3 της χαμένης ενέργειας του σπιτιού σου οφείλεται στα παλιά σου κουφώματα! 
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της αντικατάστασης κουφωμάτων έχει αναχθεί σε μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει. Έρευνες δείχνουν πως το ένα τρίτο των ενεργειακών απωλειών ενός διαμερίσματος, προέρχονται από τα παλιά κουφώματα. Εκτός από την υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία φτάνει έως και 65% σε σύγκριση με τα κουφώματα παλαιού τύπου (ξύλινο πλαίσιο - μονό τζάμι), τα κουφώματα νέας γενιάς προσφέρουν επιπλέον μεγαλύτερη ασφάλεια, ηχομόνωση, αντοχή και ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες.

Υπάρχει τεράστια ποικιλία κουφωμάτων για να επιλέξεις. Ανοιγόμενα, συρόμενα, αλουμινίου, συνθετικά! Διάλεξε και πάρε!  
Υπάρχουν πολλοί τύποι κουφωμάτων που αφορούν αφενός στον τρόπο που ανοίγουν και αφετέρου στο υλικό κατασκευής τους. Όσον αφορά στο πώς ανοίγουν, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα. 

- Ανοιγόμενα κουφώματα
Στα θετικά χαρακτηριστικά των ανοιγόμενων κουφωμάτων, συγκαταλέγονται οι υψηλοί συντελεστές θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και ασφάλειας, η ποικιλία των σχεδίων και το ότι δέχονται υαλοστάσιο, σήτα, πατζούρι και εξωτερικό ρολό, ακόμη και μετά την εφαρμογή τους σε ένα χώρο. Σε σχέση με το κόστος, είναι πιο οικονομικά από τα συρόμενα, περίπου κατά 100 ευρώ, λόγω απλούστερης κατασκευής και μικρότερης ταχύτητας τοποθέτησης. Ωστόσο, δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανοίγματα μεγαλύτερα των δύο μέτρων. 

- Συρόμενα κουφώματα 
Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της κατηγορίας αυτής είναι η εξοικονόμηση χώρου, καθώς ανοίγουν συρόμενα κατά μήκος. Έτσι αποτελούν ιδανική λύση για περιπτώσεις όπου η οικονομία χώρου είναι απαραίτητη, όπως τα μικρά διαμερίσματα. Χρησιμοποιούνται χωρίς προβλήματα σε μεγάλα ανοίγματα και δέχονται -όπως και τα ανοιγόμενα- υαλοστάσιο, σήτα, πατζούρι και εξωτερικό ρολό, ενώ παρέχουν πολύ καλή μόνωση.  

- Κουφώματα αλουμινίου 
Είναι πολύ ανθεκτικά, ασφαλή, το υλικό κατασκευής τους είναι ανακυκλώσιμο, ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ μεγάλος και διαθέτουν υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα. Προτιμώνται ιδιαίτερα για μεγάλα ανοίγματα, λόγω της ανθεκτικής κατασκευής τους. Μειονεκτούν στο ότι είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, οπότε χρειάζονται την επιπρόσθετη τοποθέτηση θερμοδιακοπής, η οποία επιβαρύνει οικονομικά την αξία τους. 

- Συνθετικά κουφώματα 
Είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα του αλουμινίου, από κατασκευής θερμοδιακοπτόμενα και φιλικά προς το περιβάλλον. Επίσης, μετά από την αφαίρεσή τους ανακυκλώνονται εξ ολοκλήρου και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων συνθετικών προφίλ. Η ηχομόνωση δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά ανάμεσα στα κουφώματα αλουμινίου και τα συνθετικά. 
 
Αν επιλέξεις να αλλάξεις κουφώματα θα προσέξεις τρία πράγματα: το γέμισμα των τζαμιών, τον  κατασκευαστή που θα τα τοποθετήσει και τη θέση που θα μπουν!  

- Η θέση του κουφώματος είναι μια παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την επιλογή σας. Η έκθεση στον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα, η ανεμοπίεση και ο προσανατολισμός του κουφώματος είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπ` όψιν (π.χ. σε βορινό παράθυρο δεν ενδείκνυται η εφαρμογή κουφώματος αλουμινίου χωρίς θερμομόνωση, γιατί θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας).

- Ο ρόλος του κατασκευαστή και του τεχνικού που θα εφαρμόσει το κούφωμα είναι πολύ σημαντικός. Όποιον κι να επιλέξετε σιγουρευτείτε ότι διαθέτει λύσεις που αρμόζουν στο χώρο σας, ότι διαθέτει πιστοποιητικά για τα κουφώματα (αναζητείστε τη σήμανση CE) και ότι δίνει έγγραφη εγγύηση για την ανθεκτικότητά τους.

- Τέλος, η μέγιστη θερμομόνωση δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση τουλάχιστον διπλών τζαμιών. Το μεταξύ τους διάκενο και το «γέμισμα» ανάμεσα, το πάχος και το είδος τους (π.χ. ενεργειακά υαλοστάσια) είναι παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοήσετε.
 
Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατοίκον» σου δίνει χρηματοδότηση έως και 70% για να αλλάξεις τα παλιά σου κουφώματα με ενεργειακά! 
«Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον» και ως εκ τούτου χρηματοδοτείται από το κράτος. Λόγω της απαίτησης του προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση, η παρέμβαση αφορά κατά βάση, αλλά όχι αποκλειστικά, σε θερμομονωτικά/ θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση.