Αντλίες Θερμότητας: Η τεχνολογία στις υπηρεσίες των ξενοδόχων

    23.536 επισκέψεις στο άρθρο

    Οι νέες τεχνολογίες στη θέρμανση-ψύξη και η ανάγκη για περιορισμό των συμβατικών καυσίμων, με αύξηση των ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων και στον ξενοδοχειακό τομέα, έχει μετατρέψει τις αντλίες θερμότητας στη νούμερο ένα επιλογή σήμερα, για τη θέρμανση και την ψύξη κάθε κτιρίου. Ειδικά οι ξενοδοχειακές μονάδες επιλέγουν τις αντλίες θερμότητας ώστε να διατηρούν τους χώρους στην ιδανική θερμοκρασία με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
    Οι αντλίες θερμότητας είναι μηχανές που αντλούν θερμότητα από το περιβάλλον και την μεταφέρουν στο νερό που χρησιμοποιούμε για την θέρμανση των κτιρίων (καλοριφέρ). Αντλώντας ενέργεια από το περιβάλλον και καταναλώνοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας, αποδίδουν πολλαπλάσια θερμική ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν. Για την κεντρική θέρμανση, οι αντλίες θερμότητας διακρίνονται ανάλογα με τη θερμοκρασία που θερμαίνουν το νερό. Υπάρχουν αντλίες που θερμαίνουν το νερό στους 75-80οC, και άλλες που το θερμαίνουν μέχρι τους 55-65οC. Ποια από τις δύο θα επιλεγεί έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως η διαστασιολόγηση των θερμαντικών σωμάτων, η περιοχή κλπ. και είναι  αυστηρά προϊόν μελέτης των ειδικών.
     

     
    Τα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας
    • Εξοικονόμηση ενέργειας. Με τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας μπορούμε να έχουμε μικρότερο κόστος για την θέρμανση της κατοικίας μας από 50%-80%. Το πόσο μικρότερο κόστος θα έχουμε εξαρτάται από το κόστος πετρελαίου, το κόστος του ρεύματος, την θερμομόνωση της κατοικίας και τις εξωτερικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.
    • Προστασία του περιβάλλοντος. Οι αντλίες θερμότητας με υψηλό βαθμό απόδοσης κατατάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στην προστασία τους περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν ως μηχανές άντλησης ενέργειας από τον αέρα του περιβάλλοντος για την παραγωγή θέρμανσης σε εσωτερικούς χώρους, καταναλώνοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να γίνονται καύσεις και να εκλύονται ρύποι στην ατμόσφαιρα.
    • Ευκολία εγκατάστασης. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σε ελάχιστο χώρο και μπορούν να θερμάνουν και να δροσίσουν με άνεση, ολόκληρη την ξενοδοχειακή εγκατάσταση.
    • Μικρό κόστος συντήρησης. Οι αντλίες θερμότητας δεν χρησιμοποιούν καυστήρα και δεν εμφανίζουν υπολείμματα καύσης, άρα δεν χρειάζονται κάθε χρόνο συντήρηση όπως συμβαίνει με τους λέβητες πετρελαίου. Η λειτουργία τους μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός air condition και άρα μηδαμινά έξοδα συντήρησης.
    • Ασφάλεια και αξιοπιστία. Οι αντλίες θερμότητας ανήκουν στα ασφαλέστερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Δεν εκπέμπουν ρύπους τοπικά, δεν εμφανίζουν φλόγα, ή άλλες καύσεις αφού δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή αέριο αλλά καθαρή ενέργεια από το περιβάλλον.
    • Ευκολία στην αντικατάσταση. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα και γρήγορα, με ελάχιστες παρεμβάσεις, τα υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης.
     

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ
    ARISTON
    ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
    ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)
    CLIMATISM