Γεωθερμική ενέργεια από την Ισλανδία, φτάνει στην Ευρώπη

Διαβάστηκε από 2437 αναγνώστες -

Η Ισλανδία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πρότζεκτ τροφοδοσίας της Ευρώπης με τη γεωθερμική και υδροδυναμική ενέργεια της χώρας, μέσω του παγκοσμίως μεγαλύτερου καλωδίου τροφοδοσίας.

 

Σύμφωνα με τον Hordur Arnarson, CEO της Landsvirkjun. το μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας της χώρας, καλύπτοντας πάνω από το 70% των ενεργειακών αναγκών της Ισλανδίας, «Όσο πιο πολύ συζητάμε για το πρότζεκτ, τόσο πιο θετικό feedback λαμβάνουμε. Κατά τη διάρκεια των περασμένων δυο ετών, φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στο να το κάνουμε πραγματικότητα».

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας και η Landsvirkjun, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσει το έργο, που αναμένεται να κοστίσει μέχρι και €2 δισεκατομμύρια. Η κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου των 1.170 χιλιομέτρων, θα χρειαστεί τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και συμφωνίες για την αγορά και πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 75% του ενεργειακού δυναμικού της Ισλανδίας, μένει ανεκμετάλλευτο. Η υδροδυναμική ενέργεια από τους παγετώνες της χώρας, αντιστοιχεί σε περίπου το 73% της συνολικής παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από γεωθερμικές πηγές, το 40% της οποίας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το βορινό νησί του Ατλαντικού των 320.000 κατοίκων, προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία του, «αναρρώνοντας» από τη μεγαλύτερη κατάρρευση των τραπεζών της Ευρώπης, αυτόν τον αιώνα. Η χώρα παράγει σήμερα 17 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που θα μπορούσε να διπλασιαστεί, σύμφωνα με τον Arnarson. Για να έχει νόημα η ολοκλήρωση του έργου, η Ισλανδία θα πρέπει να πουλήσει τουλάχιστον 5 τεραβατώρες μέσω του καλωδίου, συμπλήρωσε.

Tags: VIRAL
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η πρώτη υποβρύχια βίλα έρχεται στις Μαλδίβες!

H περιβαλλοντική αλλαγή απειλεί...τη σοκολάτα!

Γλυπτά από πάγο ύψους 30 μέτρων!

Τελικά, πότε έκανε την εμφάνισή του ο Homo sapiens;

Η Ford γεμίζει το Λονδίνο «έξυπνα» παγκάκια!

Το καλύτερο λίπασμα είναι τα σκουπίδια σου!

Ανακαλύφθηκε μύκητας που διασπά το πλαστικό

Θαλάσσιο τέρας σε παραλία του Τέξας μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ!

Δολοφονήθηκε η διάσημη φώκια Αργυρώ στη Σάμο (VIDEO)

Φουτουριστικό γιοτ που πλοηγείται μέσω iPad στην Κέρκυρα

Αποδέξου την πρόκληση της Greenpeace!!

Το αρχαιότερο απολίθωμα μανιταριού είναι 115 εκ. ετών!

Xάρτης με δεδομένα ρύπανσης από τη Google!

Τα μικροπλαστικά φτάνουν και στο αλάτι!

Υπόγειοι κάδοι στο κέντρο της Λάρισας

«Πράσινο» σπίτι… ακολουθεί τον ήλιο!

Σπατάλησε μόνο όσο νερό χρειάζεσαι (VID)

Ξύλινοι γίγαντες στα δάση της Κοπεγχάγης!

Βιταμίνες για ρύπανση!

περισσότερα »