Εγκατάσταση αυτόνομων θερμάνσεων σε διαμερίσματα στην Γλυφάδα από την εταιρεία BABALIS-ENERGY

Αυτονομία και οικονομία στη θέρμανση με φυσικό αέριο

Διαβάστηκε από 4153 αναγνώστες -

Μπορεί να μην βρισκόμαστε στην καρδιά της χειμερινής περιόδου, βρισκόμαστε ωστόσο στην εποχή όπου πραγματοποιούνται μετακομίσεις, ενοικιάσεις και αγορές σπιτιών και διαμερισμάτων ακόμη και ανακαινίσεις.

 
Ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα που θέτουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στους ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι το είδος της θέρμανσης που διαθέτει το διαμέρισμα ή το κτίριο.

Ακόμη, πολλοί είναι οι καταναλωτές που δεν επιθυμούν να βιώσουν εμπειρίες «υψηλού» κόστους προηγούμενων ετών, σε περιόδους όπου χρησιμοποίησαν συμβατικές μεθόδους θέρμανσης. Η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων κατευθύνεται προς την λύση του φυσικού αερίου καθώς με βάσει τους αδρομερείς απολογισμούς των προηγούμενων χειμερινών περιόδων το φυσικό αέριο ήταν 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Επομένως, η επιλογή του φυσικού αερίου ως καυσίμου θέρμανσης (είτε πρόκειται για νέες κατοικίες είτε για υφιστάμενες κατοικίες που θέλουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με φυσικό αέριο) δικαίως θεωρείται ιδιαίτερα συμφέρουσα. Ωστόσο η απόφαση για να αλλάξει κάποιος σύστημα θέρμανσης απαιτεί κάποια έρευνα αγοράς και επιπλέον πληροφόρηση για τα διαδικαστικά. 

Φυσικό αέριο σε υφιστάμενο λεβητοστάσιο πετρελαίου
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μουρούτη, υπεύθυνο της εταιρείας ERDGAS, υπάρχουν κάποιες ελάχιστς βασικές απαιτήσεις  για την εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου σε υφιστάμενο λεβητοστάσιο:
Α) Κανονικότητα Λεβητοστασίου: Ο χώρος του λεβητοστασίου πρέπει να ικανοποιεί τους ελάχιστους όρους που προβλέπονται ιαπό τον κτιριοδομικο κανονισμό και τις διατάξεις περίιπ πυροπροστασίας
Β) Αποδεκτή κατάσταση λέβητα: Ο εγκατεστημένος λέβητας θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να ενδείκνυται για χρήση αερίου καυσίμου. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος γρήγορης καταστροφής του λέβητα και, το βασικότερο, της υπερβολικής κατανάλωσης ως αποτέλεσμα του μειωμένου βαθμού απόδοσης. Στα περισσότερα λεβητοστάσια κεντρικής θέρμανσης, ηλικίας πέραν της 15ετίας, μαζί με την ακλλαγή καυσίμου, κρίνεται σκόπιμη και η αντικατάσταση του λέβητα, προκειμένου να καρπωνόμαστε στο μέγιστο τις δυνατότητες μείωσης του κόστους θέρμανσης. 

Οι ελάχιστες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν συνοψίζονται στις εξής:
- Τροφοδοσία: Η κατασκευιή παροχικού αγωγού από το σημείο λήψης από το δίκτυο, έως τις συσκευές κατανάλωσης είναι η βασικότερη απαραίτητη παρέμβαση που θα πρέπει να επιτελεσθεί σε ένα κτίριου που πρόκειται να συνδεθεί με φυσικό αέριο. Ο αγωγός μαζί με τον απαιτούμενο εξοπλισμό διαχείρισης και λειτουργίας ονομάζεται εσωτερικό δίκτυο αερίου και κατασκευ8άζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Αερίων Καυσίμων. 
- Καυστήρας αερίου καυσίμου: Για να λειτουργήσει ένα λεβητοστάσιο με αέριο καύσιμο, θα  πρέπει να διαθέτει κατάλληλο καυστήρα. Ο καυστήρας που λειτουργεί στα λεβητοστάσια πετρελαίου, εκτός σπανίων περιπτώσεων, είναι κατάλληλος μόνο για υγρά καύσιμα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εγκατασταθεί νέος καυστήρας, ο οποίος να μπορεί  να είναι μονού ή διπλού καυσίμου (δηλαδή καυστήρες που μπορούν να λειτουργήσουν είτε με αέρια είτε με υγρά καύσιμα και οι οποίοι  εγκατθίστανται σε κτίρια ειδικού ενδιαφέροντος και σχετικά μεγάλης εγκατεστημένης ισχύος). Όσον αφορά στα διαδικαστικά, για να τροφοδοτηθεί μια εγκατάστση με το δίκτυο αερίου θα πρέπει να επιτελεσθούν οι διαδικασές σύνδεσης και αδειοδότησης. Η μεν πρώτη, αφορά στη φάση της αίτησης και σύμβασης με την Εταιρεία Παροχής Αερίου και η δεύτερη αφοιρά στη φάση της τεχνικής μελέτης και πιστοποίησης της εγκατάστασης. Τη διαδικασία σύνδεσης μπορεί να την υλοποίησει ο κάθε ενδιαφερόμενος ακόμα και από μόνος του ενώ η μελέτη και πιστοποίηση γίνεται από μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας.»

Αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο στο διαμέρισμα
Το φυσικό αέριο προσφέρει την δυνατότητα αυτονομίας στη θέρμανση ενός διαμερίσματος προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες σπατάλες σε κόστος και ενέργεια αλλά και οι διαφωνίες με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές. 
Σε ένα διαμέρισμα είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα – ανεξάρτητα. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο.
Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις, και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει τις ανάγκες σας και σε ζεστό νερό χρήσης. Η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα.
Αυτό το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει ένα τέτοιο αυτόνομο σύστημα ότι είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια παρέμβαση στις σωληνώσεις νερού, οι οποίες συνδέονται με τον ατομικό πλέον λέβητα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πλήρης ανεξαρτησία της θέρμανσης. Ο κος Ευάγγελος Μπάμπαλης, υπεύθυνος της τεχνικής εταιρείας Babalis-Energy, σημειώνει σχετικά:  «Είναι η πλέον ενδεδειγμένη εγκατάσταση ατομικής θέρμανσης κυρίως λόγω του νομικού πλαισίου όπου επιτρέπει την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας μόνο για χρήση αερίων καυσίμων. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν μπορεί να παρακαμφθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας, παρά μόνο για το φυσικό αέριο. Προϋπόθεση αποτελεί η συναίνεση των 501 χιλιοστών των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Στην περίπτωση πολυκατοικίας χωρίς αυτονομία, τοποθετείται δίκτυο θέρμανσης εντός του διαμερίσματος, το οποίο συνδέει τα θερμαντικά σώματα του διαμερίσματος. Σε περίπτωση αυτονομίας, συνδέεται ο επιτοίχιος λέβητας στους συλλέκτες θέρμανσης (οι οποίοι συνήθως βρίσκονται στο κλιμακοστάσιο).»

Προτάσεις της αγοράς…
Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μονοκατοικία είτε για διαμέρισμα το φυσικό αέριο δίνει την ελευθερία επιλογής, δηλαδή την δυνατότητα αυτονομίας στη θέρμανση με πολύ μικρές παρεμβάσεις και χαμηλό κόστος. Ακόμη, στην αγορά κυκλοφορούν πολλές εναλλακτικές εφαρμογές φυσικού αερίου για να καλύψουν τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένα εργένικο σπίτι ή μια ολόκληρη πολυκατοικία. 

Τζάκια φυσικού αερίου
Η χρήση του φυσικού αερίου δίνει την δυνατότητα εγκατάστασης τζακιού εκεί που δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε κανονική εστία λόγω καμινάδας. Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα να μετατρέψουμε κλασσικά τζάκια ξύλου σε τζάκια με φυσικό αέριο. Δεδομένου ότι πρόκειται για καύση ενός απόλυτα οικολογικού καυσίμου, δεν έχουμε στάχτη, στερεά σωματίδια, μονοξείδιο του αζώτου και άλλους επικίνδυνους ρύπους. Σε ό,τι αφορά στην λειτουργικότητά τους, η απόδοσή τους υπερβαίνει το 70% σε σχέση με τα τζάκια με ξύλα, τα οποία έχουν απόδοση η οποία δεν ξεπερνά το 30%. 

Επιτοίχιοι λέβητες φυσικού αερίου
Οι επιτοίχιοι λέβητες φυσικού αερίου για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης λειτουργούν με ανοιχτό ή κλειστό θάλαμο καύσης και καλύπτουν τις θερμικές ανάγκες διαμερισμάτων, σπιτιών και ολόκληρης πολυκατοικίας. Η λειτουργία τους είναι ασφαλής και συνήθως αθόρυβη. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

  • Αντλίες Θερμότητας Midea, μία λύση για κάθε σου ανάγκη θέρμανσης αυτόν το χειμώνα

    Η ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του Κλιματισμού για πάνω από 40 χρόνια, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Η εταιρεία είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος του κλιματισμού TCL, των λύσεων κλιματισμού και θέρμανσης Mitsubishi Heavy Industries, των αντλιών θερμότητας και κεντρικών συστημάτων της Midea. τηλ: 2105288871 Περισσότερα
  • Φυσικό Αέριο για αυτονομία και οικονομία

    Η ENERGY SAVING αναλαμβάνει όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση φυσικού αερίου ή να συνδεθεί με αέριο.Αναλαμβάνει από την αυτοψία στον χώρο ώστε να προταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, η καλύτερη δυνατή λύση κατασκευαστικά, ως την κατάθεση μελέτης, τα εξειδικευμένα συνεργεία και την έκδοση βεβαίωσης κατασκευής. τηλ: 210 2220515 Περισσότερα
  • Έξυπνη ενδοδαπέδια θέρμανση

    Στην Thermovent Hellas A.E. θα βρείτε άριστα συστήματα θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό και επαγγελματικό κτιριακό τομέα. Η Thermovent  προτείνει τα έξυπνα ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης της Purmo: Rolljet, Noppjet,  Klettjet, Klettjet R, ts14 S, ts14 R. τηλ: 210 9887400 Περισσότερα
  • Συστήματα ψύξης, θέρμανσης & ζεστού νερού

    Αναβαθμίστε ενεργειακά την κατοικία σας επιλέγοντας τις ολοκληρωμένες λύσεις της Calda Energy για ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης με αντλίες θερμότητας τεχνολογίας inverter, fan coils, κεντρικό σύστημα διαχείρισης AERMEC & σύστημα ψύξης-θέρμανσης επιφανειών VARIOTHERM. τηλ: 210 2843176-7 Περισσότερα
  • Αντλίες Θερμότητας, Ηλιακά Συστήματα, Φυσικό Αέριο, Φωτοβολταϊκά!

    Economy Green Energy: Εμπειρία, τεχνογνωσία, άρτια καταρτισμένα στελέχη και εξειδικευμένα συνεργεία. Καλύπτει κάθε στιγμή ακόμα και την πιο απαιτητική εφαρμογή φυσικού αερίου και θέρμανσης. Οι υπηρεσίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ ISO 9001:20015. τηλ: 210 2112591 Περισσότερα
  • Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου από την elith!

    Η Elith είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που παράγει σώματα υπέρυθρης θέρμανσης από φυσικό πέτρωμα. Έχοντας αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και πολλά βραβεία καινοτομίας, η Elith κατασκευάζει τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης μαρμάρου με πολύ μεγάλη επιτυχία. τηλ: 25210 55621 Περισσότερα
  • Τα καλοριφέρ της ROINTE έχουν κατανάλωση μόνο 38% του ρεύματος

    Τα καλοριφέρ της ROINTE καταναλώνουν μόνο 38% του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι με λάδι και διατηρούν τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν άριστη ποιότητα, ευρωπαϊκή πιστοποίηση και 10 χρόνια εγγύηση. Επίσημος εισαγωγέας ROINTE Ελλάδας, Κύπρου MAXKONNIC TECH LTD τηλ: 28210 87776 Περισσότερα
  • Με τη Daikin έχεις επιλογή, έχεις θέρμανση

    Όποια και αν είναι η ανάγκη σου, η Daikin εξασφαλίζει απόλυτη ισορροπία στο χώρο σου με ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης. Κλιματιστικά τοίχου και Αντλίες Θερμότητας Daikin υψηλής ενεργειακής απόδοσης, για μέγιστη οικονομία και μοναδική άνεση! τηλ: 210 8761300 Περισσότερα
  • Αξιόπιστες λύσεις για κάθε ανάγκη Θέρμανσης!

    Η ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.: δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο από το 1975 ως αποκλειστική αντιπρόσωπος του γερμανικού οίκου Vaillant. Εμπορεύεται λέβητες αερίου και αντλίες θερμότητας, προσφέροντας άμεση και αξιόπιστη λύση σε κάθε εφαρμογή θέρμανσης. τηλ: 210 6665552 Περισσότερα
  • Ολοκληρωμένες λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα

    Η Cocoon Ecoclima δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επενδύουν στην Τεχνολογία ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, συνδυάζοντας τη μέγιστη απόδοση στις καλύτερες τιμές σε φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόνομα και διασυνδεδεμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας, Net Metering, αντλίες θερμότητας. τηλ: 211 7109382-3 Περισσότερα