Η γεωθερμία στην υπηρεσία του πολιτισμού
Διαβάστηκε από 3069 αναγνώστες -
Η CALDA ENERGY εγκατέστησε γεωθερμικό σύστημα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στην ψύξη και τη θέρμανσή του.
Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του γεωθερμικού συστήματος στο Δημοτικό κολυμβητήριο Αμαλιάδας ισχύος 870kw, η εταιρεία CALDA ENERGY AEBE πρωτοστατεί για άλλη μια φορά καλύπτοντας τις ανάγκες του νέου Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (Π.Σ.Κ.Η.) Κρήτης σε ψύξη και θέρμανση με την μέθοδο της αβαθούς γεωθερμίας.
Οι εγκαταστάσεις
Η εταιρεία CALDA ENERGY ΑΕΒΕ, σε συνεργασία με τον μελετητή και επιβλέποντα του έργου κύριο Καπετανάκη Κων/νο (Διπλωματούχο Μηχανολόγο Μηχανικό και επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), εγκατέστησε 3 γεωθερμικές αντλίες θερμότητας του Ιταλικού οίκου AERMEC της σειράς WSH με κοχλιοτούς (screw) συμπιεστές συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 1870kW στο Π.Σ.Κ.Η. Το γεωθερμικό σύστημα, εκμεταλλευόμενο τον τεράστιο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που βρέθηκε κατά την εκσκαφή του έργου, θα καλύψει τις ανάγκες σε ψύξη και θέρμανση για ένα συγκρότημα κτιρίων συνολικής επιφάνειας 27.000 τετραγωνικών μέτρων. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει θέατρα, αίθουσα συναυλιών, χώρους συνεδρίων χωρητικότητας 800 ατόμων, εκθεσιακούς χώρους και διάφορους άλλους χώρους. Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος είναι η σταθερή θερμοκρασία του υδροφόρου ορίζοντα χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά από την εναλλαγή των εποχών, διατηρώντας έτσι έναν υψηλό εποχιακό βαθμό απόδοσης καθ όλη την διάρκεια του έτους και κατ επέκταση μειώνοντας σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση.
Το γεωθερμικό σύστημα
Το σύστημα σχεδιάστηκε με τις 3 γεωθερμικές αντλίες θερμότητας σε παράλληλη υδραυλική διάταξη όπου η άντληση και απόρριψη της θερμότητας (χειμώνα και καλοκαίρι αντίστοιχα) θα επιτυγχάνεται μέσω μιας συλλεκτήριας δεξαμενής του υδροφόρου ορίζοντα ικανής χωρητικότητας. Στο σύστημα έχει προβλεφθεί μηχανισμός αξιοποίησης της περίσσειας ποσότητας νερού για αποφυγή υπερχείλισης, καλύπτοντας τις ανάγκες του συγκροτήματος για πότισμα, καθώς επίσης και εφεδρικά συστήματα αναθέρμανσης και ανάψυξης της δεξαμενής με την χρησιμοποίηση dry coolers του ίδιου κατασκευαστικού οίκου AERMEC.
Επίσης το σύστημα στα πλαίσια του ευέλικτου σχεδιασμού επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία της ψύξης και της θέρμανσης, ανάλογα με τις ανάγκες και τον προσανατολισμό των επιμέρους χώρων του συγκροτήματος. Μπορεί για παράδειγμα κάποια αίθουσα στην οποία υπάρχει συνάθροιση κοινού κατά την διάρκεια του χειμώνα να απαιτεί ψύξη την στιγμή που κάποιος άλλος χώρος παρουσιάζει την ανάγκη θέρμανσης.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι εξοπλισμένες με ειδικούς εναλλάκτες μερικής ανάκτησης θερμότητας (partial heat recovery), αξιοποιώντας την απορριπτόμενη θερμότητα κατά την διάρκεια της λειτουργίας ψύξης, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα μεταθέρμανσης του ψυχόμενου αέρα σε χώρους συνάθροισης κοινού (τεχνικά απαραίτητη διεργασία) καθώς επίσης και παραγωγής ζεστών νερών χρήσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποτρέπεται η λειτουργία των λεβήτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο και -το σπουδαιότερο- εκμεταλλευόμαστε πλήρως την θερμότητα που έτσι κι αλλιώς θα απορρίπταμε στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο καταργούνται πρακτικά οι λέβητες πετρελαίου, ενώ τίθενται σε ψυχρή εφεδρεία (back-up), ενεργοποιούμενοι αυτόματα μόνο σε περίπτωση στιγμιαίας πιθανής βλάβης μέχρι την αποκατάστασή της.
Το έργο σε αριθμούς
Η χρηματοδότηση του πολιτιστικού κέντρου, το οποίο σήμερα έχει παραδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, εξασφαλίστηκε μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διακρατικά προγράμματα αλλά και από ιδιωτικούς πόρους. Ο Δήμος Ηρακλείου μάλιστα, στα πλαίσια των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων κατάφερε με την επιλογή του αυτή να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Συνέδριο του Προγράμματος MEDEEA – Υλοποίηση Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου σε Μεσογειακές Περιοχές. Το όφελος δε από αυτό το καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα είναι τεράστιο για τον δήμο καθώς θα τον βοηθήσει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετησίως, από την πιθανή χρήση καυσίμων του αρχικά σχεδιασμένου συστήματος, ενώ η απόσβεση της επιπρόσθετης δαπάνης υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί το πολύ μέσα σε μια τριετία. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στις ευεργετικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης εφαρμογής για το περιβάλλον από την μείωση εκπομπών ρύπων και συγκεκριμένα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκτιμάται σε 200 ΤΟΝΝΟΥΣ ΕΤΗΣΙΩΣ επί συνόλου εγκατεστημένης θερμικής ισχύος 1,87 MWatt.
¶ρθρο του κ. Λευτέρη Φωτόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου της CALDA ENERGY, www.calda.gr