Φωτογραφία από: evrytanika.gr

Φωτογραφία από: evrytanika.gr

Φωτογραφία από: evrytanika.gr

Γεωθερμικό πεζοδρόμιο που λιώνει το χιόνι!

Διαβάστηκε από 1835 αναγνώστες -

Στα πλαίσια του έργου Αστικής Ανάπλασης του Καρπενησίου, κατασκευάστηκε σύστημα γεωθερμίας κάτω από τα πεζοδρόμια.

 
Σε ένα μεγάλο μήκος των πεζοδρομίων της πόλης, το κύκλωμα ζεστού νερού που θερμαίνεται από τη γη σε βάθος 100 μέτρων, προκαλεί το λιώσιμο των πάγων το χειμώνα, δημιουργώντας ένα καθαρό διάδρομο ασφαλούς διέλευσης για τους πεζούς. Πρόκειται για μια καινοτομία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ένα έργο που πραγματοποιείται παράλληλα με την κατασκευή της ανάπλασης στο κέντρο του Καρπενησίου, που όμως δε φαίνεται. Δεν είναι άμεσα ορατό, και όμως τόσο χρήσιμο. Τουλάχιστον στο κομμάτι που έχει εφαρμοστεί λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία, όπως αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες.

Το κύκλωμα τω θερμαινόμενων πεζοδρομίων με χρήση γεωθερμίας επεκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα της αστικής ανάπλασης και δημιουργεί δωρεάν και «ανά πάσα στιγμή» ένα διάδρομο ασφαλούς διέλευσης για τους πεζούς.

Η υλοποίηση της γεωθερμίας εγκαταστάθηκε στον χώρο του πάρκινγκ (παλιό ΚΤΕΛ), τα συστήματα και οι κυκλοφορητές του νερού εγκαταστάθηκαν κάτω από τη σκάλα που οδηγεί στη νέα παιδική χαρά, ενώ το ζεστό νερό ανακυκλώνεται και κυκλοφορεί υπογείως στα πεζοδρόμια από ένα κύκλωμα 20 οπών στο έδαφος του πάρκινγκ, σε βάθος 100 (!) μέτρων.

Το νερό στο κλειστό κύκλωμα κυκλοφορεί στο σύστημα και θερμαίνεται από τη θερμοκρασία της γης. Πρόκειται για μια καινοτομία που λειτουργεί και μπορεί να επεκταθεί. Μια καινοτομία που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο Καρπενήσι, ενταγμένη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ - με πρωτοβουλία του Κώστα Μπακογιάννη όταν ήταν δήμαρχος Καρπενησίου.

Πηγή: evrytanika.gr

Tags: VIRAL
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ