Οι συλλέκτες ενός ηλιοθερμικού συστήματος εκμεταλλεύονται τις ακτίνες του ηλίου και θερμαίνουν το νερό το κυκλώματος.

Τα μέρη του ηλιοθερμικού συστήματος που εγκαταστάθηκε στη κατοικία που αναφερόμαστε.

Η ηλιακή ασπίδα της τσέπης σας!

Διαβάστηκε από 1434 αναγνώστες -

Τα ηλιοθερμικά συστήματα μπορούν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα παροχής ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης. Όπως προκύπτει από τα όσα ακολουθούν, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει στο 25%

 
Οι τεχνολογίες που αφορούν στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας έχουν πραγματοποιήσει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, ώστε τα οφέλη για τον τελικό καταναλωτή να πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Φυσικά, η εφαρμογή αυτού του είδους των συστημάτων αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας, καθώς η ηλιοφάνεια βρίσκεται σε «αφθονία» κατά τη διάρκεια του έτους. Στο συγκεκριμένο case study σας παρουσιάζουμε τα οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος καταναλωτής από την εφαρμογή ηλιοθερμικού συστήματος σε κατοικία 180 τετραγωνικών μέτρων. Πριν όμως προχωρήσουμε στην αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων, ας δούμε ορισμένα στοιχεία που αφορούν στις εφαρμογές τις ηλιοθερμίας. 

Τι είναι η ηλιοθερμία- Πως λειτουργεί ένα σύστημα 
Η ηλιοθερμία είναι η μέθοδος με την οποία αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια για να θερμαίνουμε κάποιον χώρο ή για να μας παρέχεται ζεστό νερό χρήσης. Γενικά στις οικιακές εφαρμογές θέρμανσης το μέσο μεταφοράς θερμότητας είναι το νερό, το οποίο θερμαίνεται με την καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα ή τη θέρμανση δαπέδου στα συστήματα ηλιοθερμίας. Το νερό για την θέρμανση μπορεί να θερμανθεί μέσω της ηλιακής ενέργειας κατά μεγάλο ποσοστό ανάλογα με την εγκατάσταση, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του καταναλισκόμενου συμβατικού καυσίμου. 

Ειδικά για τη χώρα μας, όπου το φως του ηλίου «βρίσκεται» σε αφθονία καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους, η εν λόγω εφαρμογή φαντάζει είναι ιδανική λύση. Τα ηλιακά συστήματα μπορούν να χωρισθούν σε δύο κατηγορίες. Τα ενεργητικά και τα παθητικά. Η πρώτη κατηγορία χρησιμοποιείται, κυρίως, για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Τα παθητικά ηλιακά συστήματα χρησιμοποιούνται κυρίως για θέρμανση χώρων και μπορούν να καλύψουν έως και το 60% των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου. Επίσης, τα ηλιοθερμικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις δύο εφαρμογές, δηλαδή και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αλλά και για θέρμανση του κτιρίου. 

Ένα ηλιοθερμικό σύστημα αποτελείται από:
•Τους ηλιακούς συλλέκτες
•Μια δεξαμενή (boiler) για την αποθήκευση του ζεστού νερού χρήσης
•Μια δεξαμενή (boiler) για τους σκοπούς θέρμανσης
•Το σύστημα αυτοματισμού της εγκατάστασης
Ένα σύστημα ηλιοθερμίας που ενδέχεται να εγκαταστήσουμε στην κατοικία μας, εκμεταλλεύεται τη θερμική ενέργεια του ήλιου, μέσω των ηλιακών συλλεκτών. Με αυτόν τον τρόπο θερμαίνεται το νερό χρήσης και το νερό που κυκλοφορεί στο σύστημα θέρμανσης. Οι ηλιακοί συλλέκτες απορροφούν το ηλιακό φως, συλλέγοντας ηλιακή ενέργεια ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες και μετατρέποντας τα 2/3 της ηλιακής ακτινοβολίας σε ωφέλιμη ενέργεια. 

Το ζεστό νερό που συλλέγεται μεταφέρεται στα θερμοδοχεία, ώστε να διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία. Το σύστημα φροντίζει κατά προτεραιότητα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης και στη συνέχεια, εάν υπάρχει περίσσεια ενέργεια, ζεσταίνει το νερό θέρμανσης χώρου. Στην περίπτωση που δεν επαρκεί το ζεστό νερό για τη θέρμανση του χώρου, τότε τίθεται σε λειτουργία το «συμβατικό» σύστημα θέρμανσης. Επίσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το ζεστό νερό που παράγεται χρησιμοποιείται μόνο για χρήση. Οι περισσότεροι κατασκευαστές διαθέτουν συλλέκτες με γυαλί υψηλής απορροφητικότητας που δεν αντανακλά την ακτινοβολία για να εξασφαλίζεται η μέγιστη μετάδοση θερμότητας. Η ιδιαιτερότητα των ηλιοθερμικών συστημάτων βρίσκεται στο ότι, λειτουργούν συνεισφέροντας στη θέρμανση που παράγεται με τη χρήση άλλων καυσίμων και όχι καταργώντας την. Μπορούν να συνδυαστούν με οποιαδήποτε συμβατική πηγή ενέργειας (καυστήρες πετρελαίου ή φυσικού αερίου) ή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (καυστήρες βιομάζας), ενώ ενσωματώνονται και σε υφιστάμενο σύστημα, αρκεί να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την εγκατάσταση των συλλεκτών και των δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού. 

Επί του πρακτέου...
Το συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά στην εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος (για παροχή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης) από την εταιρεία GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd., σε κατοικία 180 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Ρετζίκι Θεσσαλονίκης. Το σύστημα αποτελείται από ηλιακούς συλλέκτες συνολικής επιφάνειας 12,55 τετραγωνικών μέτρων που τοποθετήθηκαν στη στέγη της οικίας, δεξαμενή αποθήκευσης (boiler) για τη θέρμανση χωρητικότητας 800 λίτρων, δεξαμενή αποθήκευσης (boiler) για το ζεστό νερό χρήσης χωρητικότητας 250 λίτρων και τους αυτοματισμούς του συστήματος. Έτσι, η εγκατάσταση μπορεί και καλύπτει τις ανάγκες της οικίας για ζεστό νερό χρήσης αλλά και το 25% των θερμικών αναγκών της, εξοικονομώντας έτσι καύσιμό από τον καυστήρα πετρελαίου. Επίσης, η δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού είναι ενσωματωμένη μέσα στην δεξαμενή νερού για την θέρμανση εξοικονομώντας έτσι χώρο (tank in tank θερμοδοχείο).

Τα οφέλη σε ετήσια βάση
Η κατανάλωση πετρελαίου την τελευταία χρονιά στη συγκεκριμένη κατοικία ήταν 3.000 λίτρα πετρελαίου. 
Λαμβάνοντας σαν τιμή πετρελαίου ίση με 1,4 ευρώ/λίτρο, τα ετήσια έξοδα για θέρμανση είναι 3.000 χ 1,4 =4.200 ευρώ συν 250 ευρώ ετησίως για ζεστό νερό χρήσης από ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Δηλαδή χρειαζόμαστε 4.450 ευρώ. Με την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού συστήματος τα ποσά αυτά μειώνονται στα 3.000 χ 1,4 χ 0,75= 3.150 ευρώ για θέρμανση συν 0 ευρώ για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Έτσι έχουμε ετησίως μια εξοικονόμηση 1.300 ευρώ. Το συνολικό κόστος προμήθειας και εγκατάστασης του συστήματος (ηλιακοί συλλέκτες, μικτή δεξαμενή, βάσεις στήριξης συλλεκτών, λοιπά μέρη, εργασίες εγκατάστασης και ρύθμισης) ανήλθε στα 7.800 ευρώ. 
Η απόσβεση του συστήματος ηλιοθερμίας υπολογίζεται στα 6 χρόνια. Βέβαια ο χρόνος αυτός υπολογίστηκε με τιμή πετρελαίου ίση με 1,4 ευρώ/λτ., τιμή που αν ανέβει θα καταστήσει τον χρόνο απόσβεσης ακόμη μικρότερο.

info
Τα ηλιοθερμικά συστήματα δεν προορίζονται για να λειτουργούν μόνα τους ως τεχνολογία θέρμανσης κτιρίου. Υποβοηθούν την θέρμανση χώρων υποκαθιστώντας την κεντρική μονάδα θέρμανσης ( π.χ. καυστήρας πετρελαίου) σε ένα ποσοστό. 
Το σύστημα αυτοματισμού, που διαθέτει κάθε σύστημα ηλοθερμίας, υπΆ όψιν τις θερμικές ανάγκες του κτιρίου και τις συνθήκες ηλιοφάνειας εξασφαλίζοντας την σωστή χρήση της ηλιακής ενέργειας φροντίζοντας για την κάλυψη των θερμικών αναγκών του κτιρίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ