Αντλίες θερμότητας: Η συμφέρουσα λύση (μέρος Β)
Διαβάστηκε από 2546 αναγνώστες -
Στην αγορά συναντούμε αρκετές προτάσεις που αφορούν στους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ώστε να περιορίσουμε τα έξοδά μας. Μεταξύ αυτών εντάσσονται και οι αντλίες θερμότητας που μπορούν να μας προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Tα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας
1) Εξοικονόμηση ενέργειας:
Με τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας, πετυχαίνουμε έως και 6 φορές μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τους τρόπους θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Πιο αναλυτικά, αν επικρατούν ιδανικές καιρικές συνθήκες, μια αντλία Αέρα-Νερού μπορεί να «επιτύχει» βαθμό απόδοσης κοντά στο 4 και μια αντλία Εδάφους-Νερού μπορεί να πλησιάσει στο 5,5. Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλή οικονομία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού.
2) Προστασία του περιβάλλοντος:
Με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/28/EC/RES Direc., αντλίες θερμότητας με υψηλό ονομαστικό και εποχικό βαθμό απόδοσης κατατάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στην προστασία τους περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν ως μηχανές άντλησης ενέργειας από τον αέρα του περιβάλλοντος για την παραγωγή θέρμανσης σε εσωτερικούς χώρους, καταναλώνοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας (περίπου το 1/3 της ονομαστικής τους ισχύς).
3) Ευκολία εγκατάστασης:
Η εγκατάσταση ενός συστήματος αντλίας θερμότητας δεν προϋποθέτει την ύπαρξη χώρων για λεβητοστάσια, καμινάδες και δεξαμενές όπως συμβαίνει με τους υπάρχοντες τρόπους θέρμανσης. Έτσι, μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σε ελάχιστο χώρο και μπορούν να θερμάνουν και να δροσίσουν με άνεση ολόκληρο σπίτι. Στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας εδάφους-νερού, τα πράγματα γίνονται κάπως πιο περίπλοκα, καθώς απαιτείται ειδική μελέτη και εργασίες στο εξωτερικό χώρο.
4) Κόστος συντήρησης:
Οι Αντλίες θερμότητας δεν χρησιμοποιούν καυστήρα και δεν εμφανίζουν καύση άρα δεν χρειάζονται κάθε χρόνο συντήρηση όπως συμβαίνει με τους λέβητες πετρελαίου και αερίου. Η λειτουργία τους μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός air condition και άρα μηδαμινά έξοδα συντήρησης.
5) Ασφάλεια και αξιοπιστία:
Οι Αντλίες Θερμότητας ανήκουν στα ασφαλέστερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Δεν εκπέμπουν ρύπους τοπικά, δεν εμφανίζουν φλόγα, ή άλλες καύσεις αφού δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή αέριο αλλά καθαρή ενέργεια από το περιβάλλον. Επίσης, τα περισσότερα προϊόντα που θα βρείτε στην αγορά προέρχονται από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, κάτι που εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία.
6) Ευκολία συνδυασμών:
Οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε νέα ή παλιά κτίρια και μπορούν να συνδεθούν με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσισμού καθώς και με σώματα Fan Coils για θέρμανση και ψύξη. Επίσης μπορούν να συνδυαστούν και με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο, ή και με άλλες ανανεώσιμες πηγές, όπως για παράδειγμα τα ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης.
Συμφέρουσα λύση σε κάθε περίπτωση
Ποιά είναι τα οφέλη από την αντικατάσταση ενός κλασικού συστήματος θέρμανσης για ένα σπίτι 120 τ.μ., σε 4 διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα και Καλαμάτα); Η συγκεκριμένη μονοκατοικία, χρονολογίας κατασκευής 1998, διαθέτει μέτρια θερμομόνωση, με κεντρικό σύστημα θέρμανσης με καλοριφέρ, ενώ το ζεστό νερό χρήσης παρέχεται από την κεντρική θέρμανση. Όπως θα μπορέσετε να δείτε και στους πίνακες, το ετήσιο κόστος χρήσης μιας αντλίας θερμότητας αέρα-νερού είναι μικρότερο σε κάθε περίπτωση, σε σύγκριση με ένα καυστήρα πετρελαίου, στις 4 διαφορετικές πόλεις που εξετάζουμε. Επίσης, έχουμε συμπεριλάβει και παραδείγματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ενδεχόμενες αυξητικές τάσεις που θα ακολουθήσει το πετρέλαιο θέρμανσης και η τιμή της κιλοβατώρας. Τα νούμερα που αναφέρονται παρακάτω είναι ενδεικτικά. Τέλος, θυμίζουμε ότι, την ισχύ και τις δυνατότητες που απαιτείται να έχει μία Αντλία Θερμότητας για να καλύψει πλήρως τις θερμικές μας ανάγκες, τις προσδιορίζουν αρκετοί παράγοντες όπως είναι:
-Το κλίμα της γεωγραφικής περιοχής που θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση.
-Η θερμομόνωσης της κατοικίας.
-Ο τύπος θέρμανσης της υφιστάμενης εγκατάστασης.