Ηλιακή θέρμανση για μια ολόκληρη πόλη

Διαβάστηκε από 1555 αναγνώστες -

Μεγάλα ηλιακά θερμικά δίκτυα χτίζονται στη Δανία σε μεγάλη κλίμακα. Ακόμη, 1.000 m² συλλεκτών θα προμηθεύσει μια γερμανική ηλιακή θερμική εταιρεία δικτύου στην κομητεία του Büsingen.

 

Ως πρόσθετη πηγή θερμότητας το δίκτυο θέρμανσης στο Büsingen χρησιμοποιεί δύο λέβητες βιομάζας 450 και 900 kW αντίστοιχα. Το καλοκαίρι, το σύστημα ηλιακής ενέργειας πρόκειται να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της παροχής θερμότητας, ενώ στις μεταβατικές περιόδους θα βοηθήσει την βιομάζα. Έτσι θα εξοικονομηθούν καύσιμα, καθώς και θα αυξηθεί η διάρκεια ζωής των λεβήτων, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να λειτουργούν συνεχώς.

Ένας λόγος για τον οποίο το σχέδιο αυτό κατάφερε να εφαρμοστεί, είναι η συγκεκριμένη θέση του site στο Büsingen. Αν και ανήκει σε γερμανικό έδαφος, είναι μέρος της ελβετικής οικονομικής ζώνης. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται όλοι οι γερμανικοί νόμοι εκεί, όπως το Renewable Energy Act (EEG). «Συχνά αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με άλλα που επιδοτήθηκαν από το EEG, ακόμα κι αν είναι πιο αποτελεσματικά. Στο Büsingen δεν έχουμε αυτό το μειονέκτημα», λέει ο Detlev Seidler, Project Manager της Ritter XL Solar, της οποίας οι συλλέκτες θα χρησιμοποιηθούν στο έργο.

Το πρότζεκτ θέρμανσης θα πραγματοποιηθεί από την Solarcomplex AG, η οποία έχει ήδη κάποια εμπειρία στον τομέα των πόλεων βιοενέργειας. Ο Bene Müller, διευθυντής της Solarcomplex AG, δήλωσε: «Είναι εντελώς ανόητο να καίμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή βιομάζα για την παροχή θέρμανσης, χαμηλής θερμοκρασίας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει αρκετή, ελεύθερη ενέργεια από το περιβάλλον, με τη μορφή άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας, και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όπου αυτό είναι δυνατό. Η αποδοτικότητα της ηλιακής θερμικής ενέργειας, χωροταξικά, είναι καλύτερη από εκείνη της βιομάζας και είναι εύκολα προβλέψιμο ότι το κόστος ανά κιλοβατώρα θα είναι σύντομα φθηνότερο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ