Σταθερή διατήρηση της απόδοσης της αντλίας θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών Yutaki S80, ακόμα και με θερμοκρασία περιβάλλοντος -15 oC.

ABB AE

Αντλίες θερμότητας προηγμένης τεχνολογίας από τη HITACHI

Διαβάστηκε από 4527 αναγνώστες -

Ο έξυπνος διαδοχικός ψυκτικός κύκλος της HITACHI, χάρη στην προηγμένη του τεχνολογία, προσφέρει ζεστό νερό σε θερμοκρασία 80oC και λειτουργεί ακόμη και στους -20oC.

 
Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος θέρμανσης, με τη χρήση συμβατικών μεθόδων όπως ο λέβητας πετρελαίου, έχει οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών τεχνολογιών για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης και ψύξης. Μια νέα μέθοδος που κερδίζει συνεχώς έδαφος, λόγω των πολλαπλών ωφελειών που προσφέρει, είναι η χρήση αντλιών θερμότητας. 
Οι αντλίες θερμότητας αέρος-νερού είναι μια απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον λύση (Directive 2009/28/EC), που μπορεί να καλύψει όχι μόνο ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, αλλά και παροχής ζεστού νερού για χρήση. 
Οι αντλίες θερμότητας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε λειτουργία θέρμανσης, έχουν την ιδιότητα να αντλούν θερμότητα από το περιβάλλον και να την αποδίδουν στο εσωτερικό της κατοικίας. Αυτή η μεταφορά θερμότητας, οδηγεί στη μεταβολή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της κατοικίας (θέρμανση). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η λειτουργία της αντλίας είναι ακριβώς αντίθετη.
Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν ένα από τα οικονομικότερα συστήματα για εφαρμογές ψύξης/θέρμανσης, καθώς απαιτούν αισθητά λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία τους. Αυτό συμβαίνει διότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια μόνο για την κίνηση των ηλεκτρικών τους μερών. Η υπόλοιπη ενέργεια που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης λαμβάνεται από το περιβάλλον. Για να γίνουν πιο κατανοητά τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι για την παραγωγή 4 kW θερμικής ενέργειας χρειάζεται η κατανάλωση μόλις 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας (ένα τέτοιο σύστημα έχει βαθμό απόδοσης COP=4), δηλαδή εξοικονόμηση ενέργειας έως και 75%. 

Καινοτομία Hitachi
Ο ψυκτικός κύκλος όμως, που αποτελεί σημείο κλειδί για μία αντλία θερμότητας ικανή να θερμάνει αλλά και να ψύξει συχνά παρουσίαζε ελλιπή απόδοση, όταν απαιτείτο να εργάζεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εξάτμισης. Το μείζον αυτό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται στην πλειοψηφία της αγοράς, μέσω της τεχνογνωσίας της αρχής του απλού διαδοχικού ψυκτικού κύκλου (cascade). Το casade εξαλείφει το ζήτημα αυτό με τη χρήση δύο ψυκτικών κύκλων και ενός ενδιάμεσου εναλλάκτη, γεγονός όμως που οδηγεί στην κατανάλωση μεγάλων ποσών ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι αισθητά την οικονομική απόδοση της λύσης της αντλίας θερμότητας.
H Hitachi όμως, όντας πάντα κοντά στις νέες προηγμένες τεχνολογίες έχει ήδη περάσει στο επόμενο στάδιο της τεχνολογικής εξέλιξης, το smart casade, συμπληρώνοντάς το μάλιστα, με τη δική της καινοτομία. 
Πρόκειται για διαιρούμενες αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών με έξυπνο διαδοχικό κύκλο (smart cascade) που αποτελούν την έξυπνη και ιδανική λύση ακόμα και για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, αφού μπορούν να παρέχουν νερό 80oC και να λειτουργούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως και τους -20oC. 
Η καινοτομία της Hitachi έγκειται στη δυνατότητα λειτουργίας ενός ή δύο ψυκτικών κύκλων (Smart Cascade) ανάλογα με τις συνθήκες (εσωτερικές και εξωτερικές) και την εξοικονόμηση ενέργειας. 
Μέσω και των DC inverter συμπιεστών και ανεμιστήρων δε, οι αντλίες θερμότητας με έξυπνο διαδοχικό ψυκτικό κύκλο της Hitachi επιτυγχάνουν:
- απαιτούμενη θερμοκρασία εξόδου νερού ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες
- σταθερή διατήρηση της απόδοσης, ακόμη και με θερμοκρασία περιβάλλοντος -15oC
- μέγιστη δυνατή απόδοση με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας (COP = - αντικατάσταση του λέβητα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις χωρίς καμία αλλαγή και χωρίς την απαίτηση βοηθητικής πηγής ενέργειας.
- δυνατότητα συμμετοχής στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ‘’Εξοικονόμηση κατ οίκον’’ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Με… σφραγίδα ποιότητας
Ο ιαπωνικός οίκος Hitachi Europe, απέσπασε το 2011 το βραβείο «Κατασκευαστής Θέρμανσης 2011» για την καινοτόμο αντλία θερμότητας αέρα – νερού Yutaki-M, κατά τη διάρκεια των InstallerLive Awards 2011 που πραγματοποιήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στην ίδια διοργάνωση απέσπασε και τον τίτλο «Yutaki-M, εξαιρετικό – καινοτόμο προϊόν», με σημαντικά κριτήρια αξιολόγησης την αποδοτικότητα των προϊόντων αλλά και το επίπεδο της παρεχόμενης υποστήριξης του καταναλωτή μετά την πώληση. 
Οι αντλίες θερμότητας αέρος-νερού Yutaki της Hitachi παρέχουν μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης. Πρόκειται για μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υψηλής ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακής κλάσης A+), όπου με την αξιοποίηση της θερμοδυναμικής, παρέχουν περισσότερη αποδιδόμενη θερμότητα από την καταναλισκόμενη. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάται για να τροφοδοτήσει την αντλία θερμότητας μπορεί να αποδίδονται έως και 5 kW ενέργειας σε ένα καλά μονωμένο σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι μείωση των δαπανών θέρμανσης έως και 60% με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50%, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό λέβητα. 
Κάθε αντλία θερμότητας αέρος-νερούYutaki μπορεί να συνδεθεί με ενδοδαπέδια θέρμανση, δίκτυο τοπικών κλιματιστικών μονάδων, δίκτυο σωμάτων καλοριφέρ χαμηλών θερμοκρασιών και με δεξαμενή ζεστού νερού χρήσης. Συνεργάζεται με ηλιακά συστήματα, υφιστάμενους λέβητες καθώς και με εναλλάκτες για τη θέρμανση νερού πισίνας.
Πρόκειται για την ιδανική λύση σε περιπτώσεις ανακαινίσεων παλαιών κατοικιών ή και νέων εγκαταστάσεων.

TΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Η Hitachi κάνει τη… διαφορά
Όπως είπαμε και νωρίτερα, οι ανάγκες της αγοράς μέχρι τώρα, σε εφαρμογές όπου ο ψυκτικός κύκλος απαιτείται να εργάζεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εξάτμισης, έχουν καθιερώσει την τεχνογνωσία του cascade. Τη σημαίνει αυτό στην πράξη; Σε αυτού του τύπου τις εφαρμογές, ένα απλό ψυκτικό μέσο δεν είναι σε θέση να εξατμισθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες με θετικές πιέσεις (μεγαλύτερες από 1 atm), ούτε να συμπυκνωθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, αφού επηρεάζεται η απόδοσή του. 
Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν μια εγκατάσταση που αποτελείται από δύο ψυκτικούς κύκλους (υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών), θερμικά συνδεδεμένους μέσω ενός ενδιάμεσου εναλλάκτη θερμότητας. Αυτό το σύστημα είναι γνωστό σαν απλός διαδοχικός ψυκτικός κύκλος. Ο κύκλος χαμηλών θερμοκρασιών χρησιμοποιεί σαν ψυκτικό μέσο φρέον R-410A, το οποίο επιτρέπει την εξάτμιση σε χαμηλή θερμοκρασία και θετική πίεση. 
Η συμπύκνωση του R-410A γίνεται στον ενδιάμεσο εναλλάκτη θερμότητας σε σχετικά χαμηλή πίεση, μεταφέροντας όμως θερμότητα στον εξατμιστή του κυκλώματος του κύκλου υψηλής θέρμανσης, που χρησιμοποιεί σαν διαφορετικό ψυκτικό μέσο φρέον R-134a. Η συμπύκνωση του ψυκτικού μέσου χαμηλής θερμοκρασίας R-410A προκαλεί την εξάτμιση του μέσου υψηλής θερμοκρασίας R-134a. 
Το βασικό μειονέκτημα του απλού διαδοχικού κύκλου (cascade) είναι -όπως είπαμε- ότι καταναλώνει μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας (και άρα είναι μη οικονομική λύση). Αυτό συμβαίνει επειδή ο απλός διαδοχικός κύκλος χρειάζεται να εργάζεται συνεχώς, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και τα 2 κυκλώματα. 

Το smart cascade και η λειτουργία του
Η αυξανόμενη χρήση και διάχυση της τεχνολογίας των αντλιών θερμότητας έχει οδηγήσει τους κατασκευαστές στην υιοθέτηση μεθόδων αύξησης του βαθμού απόδοσης COP του συστήματος. Για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων COP > 4, χρησιμοποιείται η αρχή του έξυπνου διαδοχικού κύκλου (smart cascade). Μια διάταξη αντλίας θερμότητας αέρος-νερού που λειτουργεί με έξυπνο διαδοχικό κύκλο αποτελείται από 2 ανεξάρτητα ψυκτικά κυκλώματα που χρησιμοποιούν 2 διαφορετικά ψυκτικά ρευστά. Ο πρώτος κύκλος λειτουργεί με ψυκτικό υγρό R-410A στην εξωτερική μονάδα της αντλίας, ενώ ο δεύτερος χρησιμοποιεί ψυκτικό υγρό R-134a στην εσωτερική μονάδα. 
Οι συνδέσεις των σωληνώσεων μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής μονάδας γίνονται στην πλευρά του κύκλου R-410A. Ο έξυπνος διαδοχικός κύκλος είναι ό,τι πιο καινοτομικό μπορεί να συναντήσει κανείς σήμερα στις συγκεκριμένες μηχανές. Χρησιμοποιείται αντί του απλού διαδοχικού ψυκτικού κύκλου (cascade) που υιοθετούν αρκετοί κατασκευαστές σήμερα. 
Το σύστημα smart cascade που χρησιμοποιούν οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών της Hitachi (Yutaki S80) διαθέτει πρόσθετο τρίτο εναλλάκτη που ελέγχεται από ηλεκτρονική θερμοεκτονωτική βαλβίδα παρέχοντας τη δυνατότητα να λειτουργεί είτε με ένα ψυκτικό κύκλο (σαν Yutaki S) είτε με δύο ψυκτικούς κύκλους (σαν Yutaki S80). Όταν η εγκατάσταση θα απαιτήσει χαμηλή θερμοκρασία εξόδου του νερού, θα λειτουργήσει μόνο ο ένας κύκλος (R410-H2O), ενώ όταν απαιτηθεί υψηλή θερμοκρασία, θα ενεργοποιηθούν και οι δύο κύκλοι (R410A, R134a και R134a-H2O). Ο έλεγχος των δύο αυτών κυκλωμάτων γίνεται μέσω των τηλεχειριζόμενων βαλβίδων SV1 και SV2. 
Όταν η μονάδα χρειάζεται να λειτουργήσει με ένα μόνο κύκλο, η βαλβίδα SV1=ON και η SV2=OFF. Όταν οι ανάγκες της εγκατάστασης απαιτούν τη λειτουργία και των δύο κυκλωμάτων, τότε η κατάσταση των βαλβίδων είναι SV1= OFF και SV2= ON. 
Το σύστημα ελέγχου της μονάδας επεξεργάζεται τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν καθώς και τις απαιτήσεις του χώρου και αποφασίζει αν θα λειτουργήσει με έναν ή δύο κύκλους έχοντας σαν βασικό κριτήριο τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, αυτός ο καινοτομικός διαδοχικός κύκλος (smart cascade) οδηγεί και σε αρκετά καλύτερο βαθμό απόδοσης COP, καθώς αξιοποιεί τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και απόδοσης κάθε στιγμή.

ABB AE
 Άρθρο του Γιάννη Κονίδη  
Μηχανολόγος Μηχανικός
Τομέας Συστημάτων Κλιματισμού 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ