Αποκλειστικός διανομέας του φυσικού αερίου για οικιακή και επαγγελματική χρήση στην Αττική είναι η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής.

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται από τους τεχνικούς της εταιρείας, στο μέρος που εξυπηρετεί καλύτερα τον πελάτη.

Δεν απαιτούνται παρεμβάσεις - αλλαγές στο σύστημα θέρμανσης στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος ή μιας μονοκατοικίας.

Οικονομία στη θέρμανση και όχι μόνο!

Διαβάστηκε από 2174 αναγνώστες -

Η εξάπλωση του φυσικού αερίου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν η οικονομία και η προστασία του περιβάλλοντος.

 
Το φυσικό αέριο είναι φυσικό προϊόν, ελαφρύτερο από τον αέρα και σε περίπτωση που απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα διαχέεται και απομακρύνεται άμεσα.

Αν και άοσμο, του προστίθεται κατά την μεταφορά του μια ειδική ουσία με χαρακτηριστική οσμή για να ανιχνεύεται πιθανή διαρροή του. 
Ακόμα, λόγω της σύστασής του, έχει μικρότερη εκπομπή σε ρύπους από όλες τις συμβατικές μορφές ενέργειας.

Χρησιμοποιείται στον οικιακό τομέα για κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση, μαγείρεμα, παροχή ζεστού νερού, κλιματισμό  ενώ για εμπορική και βιομηχανική χρήση καλύπτει όλο το εύρος των ενεργειακών αναγκών (θέρμανση, μαγείρεμα, παροχή ζεστού νερού, παροχή ατμού, συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας ).  

Οφέλη φυσικού αερίου

Ασύγκριτη oικονομία σε σχέση με πετρέλαιο θέρμανσης 
Η οικονομία είναι το πρώτο και βασικότερο όφελος της χρήσης φυσικού αερίου και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, προσφέροντας μέση εξοικονόμηση έως και 43,2%, όπως φαίνεται και από το παρακάτω παράδειγμα. 
Η εξοικονόμηση παραμένει ακόμα και για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης καθώς ακόμα κι έτσι η εξοικονόμηση αγγίζει το 21,3%, όπως φαίνεται και παρακάτω.

Παράδειγμα Εξοικονόμησης 
Πρακτικά, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ, όταν μιλάμε για πολυκατοικίες που αξιοποιούν το φυσικό αέριο για την κεντρική τους θέρμανση. Σύμφωνα με το παράδειγμα του παρακάτω πίνακα, το κόστος θέρμανσης μιας πολυκατοικίας 10 διαμερισμάτων, με εμβαδόν ~80τ.μ. το καθένα, είναι χαμηλότερο κατά 2.780 ευρώ (ή κατά 43,2%), αν επιλεγεί η λύση του φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, η εξοικονόμηση κόστους ανά διαμέρισμα φτάνει τα 278 ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που οι ένοικοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης, μπορούν να εξοικονομήσουν 1.030 ευρώ, αν επιλέξουν το φυσικό αέριο. Πρόκειται για εξοικονόμηση της τάξης του 21,3%.

¶λλα Οφέλη 
Πέρα από το οικονομικό όφελος, υπάρχουν και άλλα οφέλη που είναι εξίσου σημαντικά. Το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο όποτε το χρειάζεστε κάθε στιγμή μέσα από το εγκαταστημένο δίκτυο. Δε χρειάζεται να το παραγγείλετε ή να είστε σε ετοιμότητα για την παραλαβή του και πληρώνετε πάντα μόνο όσο καταναλώνετε.

Η λειτουργία των συσκευών φυσικού αερίου είναι απλή και προσφέρει ευκολίες και άνεση στην καθημερινή σας ζωή (π.χ. παροχή ζεστού νερού στη στιγμή, όποτε το χρειαστείτε). Δεν απαιτείται εγκατάσταση δεξαμενής ενώ απαλλάσσεστε από τις δυσάρεστες οσμές και τα υπολείμματα του πετρελαίου.

Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται με ακρίβεια σύμφωνα με τις ενδείξεις του μετρητή. 

Στροφή προς το φυσικό αέριο 
Οι καταναλωτές αναγνώρισαν ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την πιο οικονομική και περιβαλλοντικά φιλική μορφή ενέργειας αφού η καύση του δεν προκαλεί  το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, πρόβλημα που απεδείχθη ιδιαίτερα σοβαρό για το περιβάλλον, αλλά και την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Το φυσικό αέριο είναι φυσικό, καθαρό προϊόν (αποτελείται κυρίως από μεθάνιο, ο ελαφρύτερος υδρογονάνθρακας), χωρίς προσμίξεις και θειούχα συστατικά που συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες περιβαλλοντικής ρύπανσης. Η καύση του δεν παράγει διοξείδιο του θείου άρα δεν προκαλεί το φαινόμενο της όξινης βροχής, ενώ παράγει ουσιαστικά μόνο υδρατμούς και σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, επομένως όταν υποκαθιστά άλλα καύσιμα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. 

Εφαρμογές και  χρήσεις 
Το φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή πιο οικονομική και άνετη.

-Κεντρική θέρμανση στην πολυκατοικία: Αν η πολυκατοικία διαθέτει κεντρικό λέβητα-καυστήρα, με ή χωρίς σύστημα αυτονομίας θέρμανσης για κάθε διαμέρισμα, η μετατροπή σε θέρμανση φυσικού αερίου είναι απλή. Αρχικά, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε. συνδέει την πολυκατοικία με το υπόγειο δίκτυο του φυσικού αερίου που περνάει από το δρόμο και τοποθετεί το μετρητή. Έπειτα, ο καυστήρας πετρελαίου αντικαθίσταται από καυστήρα φυσικού αερίου, χωρίς απαραίτητα να απαιτείται και η αλλαγή του λέβητα. Τέλος, ο μετρητής της παροχής φυσικού αερίου συνδέεται με τον καυστήρα με σωληνώσεις.

-Θέρμανση σε μονοκατοικία ή μόνο στο διαμέρισμά σας: Αν έχετε μονοκατοικία ή αν θέλετε το φυσικό αέριο μόνο για το δικό σας διαμέρισμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ατομικό λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο. Η συσκευή, που τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις, και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει τις ανάγκες σας και σε ζεστό νερό χρήσης. Η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα. Αν έχετε μονοκατοικία δεν απαιτείται καμία αλλαγή στις σωληνώσεις νερού και στα σώματα του καλοριφέρ. Στην περίπτωση διαμερίσματος είναι πιθανόν να χρειαστεί επέμβαση μόνο στις σωληνώσεις νερού.

-Μαγείρεμα: Κουζίνα και φυσικό αέριο πάνε μαζί. Όλοι οι διάσημοι σεφ δημιουργούν μόνο με φυσικό αέριο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι εστίες δε χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύτητα στο μαγείρεμα εντυπωσιάζει. Η διαφορά στην οικονομία σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλη, ενώ η διαφορά στη νοστιμιά του φαγητού φτάνει στο 100%!

-Ζεστό νερό: Με το φυσικό αέριο έχετε πάντα άφθονο ζεστό νερό, χωρίς να περιμένετε. Το νερό ζεσταίνεται την ίδια στιγμή που ανοίγετε τη βρύση και μόνο όση ποσότητα χρειάζεστε, χωρίς να σπαταλάτε ενέργεια. Με το φυσικό αέριο έχετε απόλυτη άνεση και οικονομία σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα!

-Κλιματισμός: Με το φυσικό αέριο μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες ψύξης το καλοκαίρι και θέρμανσης το χειμώνα με την ίδια συσκευή. Μια κεντρική κλιματιστική μονάδα τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο και τροφοδοτεί με ψύξη ή θέρμανση τις εσωτερικές μονάδες στους χώρους σας. Είναι μια περιβαλλοντική λύση που προσφέρει οικονομία στη λειτουργία. Προσφέρεται κυρίως για νέες εγκαταστάσεις ή χώρους υπό ανακαίνιση, κυρίως επαγγελματικούς.

Επιπλέον, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται και για άλλες εμπορικές χρήσεις, όπως παραγωγή ατμού, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.

Διαδικασία σύνδεσης
Με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου μπορείτε να συνδεθείτε εύκολα και γρήγορα σε... 6 Bασικά Bήματα

1. Ενημέρωση για την ύπαρξη δικτύου: Ενημερωθείτε αν το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ήδη ενεργοποιημένο στο δικό σας δρόμο ή προγραμματίζεται να κατασκευαστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μπορείτε να επικοινωνείτε με το 1133 όλο το 24ωρο για οποιαδήποτε πληροφορία. 

2. Κατάθεση αίτησης σύνδεσης και παροχής φ.α.: Συμπληρώνετε και καταθέτετε την αίτηση για σύνδεση στα πλησιέστερα καταστήματα των εξουσιοδοτημένων συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής ΑΕ ή στα καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών της ΕΠΑ Αττικής ΑΕ (για σύνδεση πολυκατοικίας ή αυτόνομου διαμερίσματος σε πολυκατοικία απαιτείται η συναίνεση του 50% συν 1 των ψήφων συνιδιοκτησίας).

3. Προσφορές για την εσωτερική εγκατάσταση: Εφόσον εγκριθεί η αίτηση σύνδεσης και παροχής φ.α. που υποβάλλατε, στη συνέχεια ζητείστε οικονομική προσφορά για το κόστος της εσωτερικής σας εγκατάστασης και των συσκευών σας από εγκαταστάτη της αρεσκείας σας. Ο μηχανικός του εγκαταστάτη σας πρέπει να εξετάσει την κατάσταση και τις ιδιομορφίες της υφιστάμενης εγκατάστασης και του ακινήτου σας.  Για την κατασκευή της εσωτερικής σας εγκατάστασης μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα από τα 145 καταστήματα Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής. 

4. Υπογραφή σύμβασης και τοποθέτηση μετρητή: Πληρώνετε τα τέλη σύνδεσης και την εγγύηση, προσκομίζετε τα αποδεικτικά πληρωμής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και υπογράφετε τη σύμβαση με την ΕΠΑ Αττικής. Η ΕΠΑ Αττικής τοποθετεί το μετρητή σε συμφωνημένη θέση με τον πελάτη.

5. Κατασκευή εσωτερικής εγκατάστασης: Ζητείστε από το μηχανικό του εγκαταστάτη που επιλέξατε να καταθέσει τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για έγκριση στην ΕΠΑ Αττικής. Μετά την εγκατάσταση του μετρητή σας και την έγκριση της μελέτης σας από την ΕΠΑ Αττικής ζητείστε από τον εγκαταστάτη σας να κατασκευάσει την εσωτερική σας εγκατάσταση από το μετρητή έως τα σημεία χρήσης και να εγκαταστήσει τις απαραίτητες συσκευές για τη χρήση του φυσικού αερίου. Ο εγκαταστάτης υποβάλλει στην ΕΠΑ Αττικής τα σχετικά έγγραφα. 

6. Έλεγχος εσωτερικής εγκατάστασης και ενεργοποίηση: Μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής εγκατάστασης το τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Καταναλωτών της ΕΠΑ Αττικής πραγματοποιεί τον τελικό έλεγχο της εσωτερικής εγκατάστασης, ο οποίος περιλαμβάνει έλεγχο τήρησης της μελέτης και των προδιαγραφών των χρησιμοποιούμενων υλικών, καθώς και έλεγχο αντοχής και στεγανότητας των σωληνώσεων και εξαρτημάτων φυσικού αερίου, και ξεκινά την παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας.

Ενδεικτικό κόστος εσωτερικής εγκατάστασης – Προσφορές 
Η εσωτερική εγκατάσταση για μια μέση πολυκατοικία 10 -12 διαμερισμάτων κοστίζει περίπου 3.500-4.000 ευρώ (περιλαμβάνει σωληνώσεις, αλλαγή καυστήρα, μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης), καθώς και τα τέλη σύνδεσης που ανέρχονται στα 775 ευρώ. Αν χρειαστεί νέος λέβητας, το κόστος ανέρχεται στα 6.000 ευρώ. Η ΕΠΑ Αττικής ενεργοποιεί κατά τακτά χρονικά προσφορές που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα άτοκης χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δαπάνης απευθείας από την ΕΠΑ Αττικής (για κτίρια με εγκατεστημένη ισχύ λέβητα άνω των 120.000 Kcal/h). Παράλληλα, ενεργοποιούνται και άλλα πακέτα κινήτρων και προσφορών που δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι εκπτώσεις ανέρχονται έως και το 100% στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, ανάλογα την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα.

Δίκτυο
Σήμερα, η ΕΠΑ Αττικής δίνει την δυνατότητα άμεσης σύνδεσης σε έναν στους δύο κατοίκους του λεκανοπεδίου μέσα από ένα δίκτυο 3.300 χιλιόμετρων αγωγών παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής, καλύπτοντας 50 καλλικρατικούς Δήμους. 

Εξυπηρέτηση Καταναλωτών
Οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν στα ακόλουθα σημεία εξυπηρέτησης της ΕΠΑ Αττικής:
- Κεντρικά Γραφεία:  Λεωφ. Αθηνών 31-33 & 
Σπ. Πάτση, 10447, 1ος όροφος , Τηλ.: 1133
- Αθήνα: Ξενοφώντος 8 & Φιλελλήνων, 10557
(περιοχή Πλατείας Συντάγματος), Τηλ.: 1133
- σε ένα από τα 145 καταστήματα του δικτύου των εξουσιοδοτημένων εμπορικών συνεργατών για οποιαδήποτε πληροφορία. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

  • Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου από την elith!

    Η Elith είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που παράγει σώματα υπέρυθρης θέρμανσης από φυσικό πέτρωμα. Έχοντας αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και πολλά βραβεία καινοτομίας, η Elith κατασκευάζει τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης μαρμάρου με πολύ μεγάλη επιτυχία. τηλ: 25210 55621 Περισσότερα
  • Αξιόπιστες λύσεις για κάθε ανάγκη Θέρμανσης!

    Η ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.: δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο από το 1975 ως αποκλειστική αντιπρόσωπος του γερμανικού οίκου Vaillant. Εμπορεύεται λέβητες αερίου και αντλίες θερμότητας, προσφέροντας άμεση και αξιόπιστη λύση σε κάθε εφαρμογή θέρμανσης. τηλ: 210 6665552 Περισσότερα
  • Τα καλοριφέρ της ROINTE έχουν κατανάλωση μόνο 38% του ρεύματος

    Τα καλοριφέρ της ROINTE καταναλώνουν μόνο 38% του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι με λάδι και διατηρούν τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν άριστη ποιότητα, ευρωπαϊκή πιστοποίηση και 10 χρόνια εγγύηση. Επίσημος εισαγωγέας ROINTE Ελλάδας, Κύπρου MAXKONNIC TECH LTD τηλ: 28210 87776 Περισσότερα
  • Ολοκληρωμένες λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα

    Η Cocoon Ecoclima δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επενδύουν στην Τεχνολογία ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, συνδυάζοντας τη μέγιστη απόδοση στις καλύτερες τιμές σε φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόνομα και διασυνδεδεμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας, Net Metering, αντλίες θερμότητας. τηλ: 211 7109382-3 Περισσότερα
  • Φυσικό Αέριο για αυτονομία και οικονομία

    Η ENERGY SAVING αναλαμβάνει όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση φυσικού αερίου ή να συνδεθεί με αέριο.Αναλαμβάνει από την αυτοψία στον χώρο ώστε να προταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, η καλύτερη δυνατή λύση κατασκευαστικά, ως την κατάθεση μελέτης, τα εξειδικευμένα συνεργεία και την έκδοση βεβαίωσης κατασκευής. τηλ: 210 2220515 Περισσότερα
  • Έξυπνη ενδοδαπέδια θέρμανση

    Στην Thermovent Hellas A.E. θα βρείτε άριστα συστήματα θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό και επαγγελματικό κτιριακό τομέα. Η Thermovent  προτείνει τα έξυπνα ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης της Purmo: Rolljet, Noppjet,  Klettjet, Klettjet R, ts14 S, ts14 R. τηλ: 210 9887400 Περισσότερα
  • Αντλίες Θερμότητας, Ηλιακά Συστήματα, Φυσικό Αέριο, Φωτοβολταϊκά!

    Economy Green Energy: Εμπειρία, τεχνογνωσία, άρτια καταρτισμένα στελέχη και εξειδικευμένα συνεργεία. Καλύπτει κάθε στιγμή ακόμα και την πιο απαιτητική εφαρμογή φυσικού αερίου και θέρμανσης. Οι υπηρεσίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ ISO 9001:20015. τηλ: 210 2112591 Περισσότερα
  • Αντλίες Θερμότητας Midea, μία λύση για κάθε σου ανάγκη θέρμανσης αυτόν το χειμώνα

    Η ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του Κλιματισμού για πάνω από 40 χρόνια, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Η εταιρεία είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος του κλιματισμού TCL, των λύσεων κλιματισμού και θέρμανσης Mitsubishi Heavy Industries, των αντλιών θερμότητας και κεντρικών συστημάτων της Midea. τηλ: 2105288871 Περισσότερα
  • Με τη Daikin έχεις επιλογή, έχεις θέρμανση

    Όποια και αν είναι η ανάγκη σου, η Daikin εξασφαλίζει απόλυτη ισορροπία στο χώρο σου με ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης. Κλιματιστικά τοίχου και Αντλίες Θερμότητας Daikin υψηλής ενεργειακής απόδοσης, για μέγιστη οικονομία και μοναδική άνεση! τηλ: 210 8761300 Περισσότερα
  • Συστήματα ψύξης, θέρμανσης & ζεστού νερού

    Αναβαθμίστε ενεργειακά την κατοικία σας επιλέγοντας τις ολοκληρωμένες λύσεις της Calda Energy για ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης με αντλίες θερμότητας τεχνολογίας inverter, fan coils, κεντρικό σύστημα διαχείρισης AERMEC & σύστημα ψύξης-θέρμανσης επιφανειών VARIOTHERM. τηλ: 210 2843176-7 Περισσότερα