Εξωτερικό τμήμα αντλίας θερμότητας

Εξωτερικό τμήμα αντλίας θερμότητας

Αφιέρωμα: Όσα θέλετε να μάθετε για τις αντλίες θερμότητας

Αφιέρωμα: Όσα θέλετε να μάθετε για τις αντλίες θερμότητας

  • Εξωτερικό τμήμα αντλίας θερμότητας
  • Αφιέρωμα: Όσα θέλετε να μάθετε για τις αντλίες θερμότητας
  • Αφιέρωμα: Όσα θέλετε να μάθετε για τις αντλίες θερμότητας

Αφιέρωμα: Όσα θέλετε να μάθετε για τις αντλίες θερμότητας

22.776 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Οι αντλίες θερμότητας περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος, επομένως και τα έξοδά μας: Αφαιρούν θερμότητα από το περιβάλλον και τη χρησιμοποιούν στον εσωτερικό χώρο και εκτελούν το αντίστροφο το καλοκαίρι. Κλειδί ο βαθμός απόδοσης- COP. Τι άλλο να προσέξετε.

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ
ARISTON

Σε μια συνεχή αναζήτηση έχει επιδοθεί η πλειοψηφία των πολιτών, προκειμένου να απαλλαγεί από το πετρέλαιο θέρμανσης που πλέον... κοστίζει ακριβά. Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκουμε στην αγορά, συμπεριλαμβάνονται και οι αντλίες θερμότητας που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα ή να συνδυαστούν με το υπάρχον δίκτυο θέρμανσης, μειώνοντας κατά πολύ τα «χειμερινά» έξοδα. Με το συγκεκριμένο θέμα, αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης και τα οφέλη που παρουσιάζει η χρήση του.  

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »

 
Τι είναι η αντλία θερμότητας;
Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τόσο για ψύξη, όσο και για θέρμανση, έχοντας πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας συγκρινόμενες με τα γνωστά συστήματα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Τα συγκεκριμένα συστήματα υψηλής απόδοσης που έχουν την ικανότητα να ΅αφαιρούνΆ θερμότητα από το περιβάλλον και να την προσδίδουν στον εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ εκτελούν την αντίστροφη διαδικασία κατά το καλοκαίρι, ώστε να ψύχουν τον κλιματιζόμενο χώρο. 
 
Οι κατηγορίες που συναντούμε 
Το βασικό κριτήριο διαχωρισμού των αντλιών θερμότητας (ΑΘ) αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους. Δηλαδή, ανάλογα με το μέσο από όπου αντλείται και το μέσο από όπου αποβάλλεται η θερμότητα ή ψύξη. Έτσι, συναντάμε τις εξής κατηγορίες: 
 
• Αέρα-Αέρα (Α-Α)
• Αέρα-Νερού (Α-Ν)
• Νερού-Νερού (Ν-Ν)
• Νερού- Αέρα (Ν-Α)
• Εδάφους-Αέρα (Ε-Α)
• Εδάφους- Νερού (Ε-Ν)
 
Οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες αντλιών θερμότητας είναι οι Αέρα-Αέρα (μηχανισμοί όπως τα air-condition που γνωρίζουμε) και οι Αέρα-Νερού που μπορούν να συνδυαστούν με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης. Το μέσο που χρησιμοποιείται για την απόδοση της θερμότητας στο κτίριο, μπορεί να είναι ο αέρας (με ή χωρίς κύκλωμα αεραγωγών), ή το νερό σε κυκλώματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, fan coil, καλοριφέρ, boiler, κ.ά. Επίσης, ακόμη ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση των αντλιών θερμότητας είναι η θέση εγκατάστασης των διαφόρων μηχανισμών τους. Έτσι, συναντούμε τις ενιαίες ή μονομπλόκ (όπου όλοι οι μηχανισμοί βρίσκονται σε ένα κοινό κέλυφος-μονάδα, η οποία τοποθετείται στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας) και τις διαιρούμενες (split units), όπου ο ατμοποιητής ή ο συμπυκνωτής είναι ανεξάρτητος του υπολοίπου  συστήματος και τοποθετείται στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας. Στο συγκεκριμένο θέμα, θα αναφερθούμε στις αντλίες θερμότητας Αέρα-Νερού, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος μας δίνει τη δυνατότητα συνδυασμού με το σύστημα θέρμανσης που διαθέτουμε ήδη στην κατοικία μας. 
 
Αντλίες Αέρα-Νερού
Στην πραγματικότητα η τεχνολογία της αντλίας θερμότητας είναι βασισμένη σε μια πολύ απλή και γνωστή αρχή. Η λειτουργία της είναι παρόμοια με ένα οποιαδήποτε οικιακό ψυγείο, χρησιμοποιώντας έναν κύκλο συμπίεσης ατμού. Τα κύρια μέρη μιας αντλίας θερμότητας είναι ο συμπιεστής, η βαλβίδα εκτόνωσης και δύο εναλλάκτες θερμότητας (ένα εξατμιστή και ένα συμπυκνωτή). Ένας ανεμιστήρας ωθεί τον εξωτερικό αέρα στην αντλία θερμότητας όπου συναντά τον εξατμιστή. Αυτός είναι συνδεδεμένος σε ένα κλειστό σύστημα που περιέχει ένα ψυκτικό μέσο που μπορεί να μετατραπεί σε αέριο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν ο εξωτερικός αέρας χτυπά το εξατμιστή το ψυκτικό μέσο μετατρέπεται σε αέριο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα συμπιεστή, το αέριο φτάνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία στην οποία μπορεί να μεταφερθεί στο συμπυκνωτή του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού. Ταυτόχρονα, το ψυκτικό μέσο με τη βοήθεια του συμπυκνωτή επανέρχεται στην υγρή μορφή, έτοιμο να μετατραπεί σε αέριο για άλλη μια φορά και να συλλέξει νέα θερμότητα. Ο συμπιεστής της αντλίας θερμότητας χρησιμοποιεί έναν έλεγχο inverter, όπου το σύστημα μπορεί να παρέχει την ακριβή θερμική ισχύ που απαιτείται σε κάθε δεδομένη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι η αντλία θερμότητας θα καταναλώνει μόνο την συγκεκριμένη ενέργεια που απαιτείται, καθιστώντας το ιδιαίτερα αποδοτικό και οικονομικό. Το καλοκαίρι, το κύκλωμα ψύξης είναι ικανό να λειτουργήσει αντίστροφα ώστε να παρέχει ψύξη για όσο του ζητηθεί. Oι αντλίες θερμότητας που ανήκουν στην κατηγορία Αέρα-Νερού χρησιμοποιούν σαν πηγή θερμότητας τον εξωτερικό αέρα. Η θερμότητα που παράγεται διοχετεύεται στο δίκτυο θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση κτλ.), ώστε να φτάσουμε στις επιθυμητές συνθήκες άνεσης (παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης). 
 
Τι είναι ο βαθμός απόδοσης (COP)
Ένα από τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα συναντήσετε στις αντλίες θερμότητας είναι ο αριθμός που αφορά στο βαθμό απόδοσης .Ο συντελεστής COP (Coefficient of Performance) είναι η αναλογία μεταξύ της ενέργειας που προσφέρει το σύστημα, προς την ενέργεια που καταναλώνει. Ένας βαθμός COP : 4=4/1 σημαίνει ότι το σύστημα χρησιμοποιεί μόνο 1 kW ηλεκτρικής ισχύος για να παράγει 4kW θερμικής ισχύος.
 
Τεχνολογία Inverter 
Η τεχνολογία Inverter κάνει την αντλία θερμότητας να μεταβάλλει την απόδοσή της σύμφωνα με τις ανάγκες μας, εξοικονομώντας μεγάλα ποσά ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί επιτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης C.O.P. κατά τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας. 
 
Τι κόστος απαιτείται 
Το κόστος εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας Αέρα-Νερού μεταβάλλεται ανάλογα με την έκταση της κατοικίας, το μοντέλο- εταιρεία που θα επιλέξουμε και φυσικά, συνδέεται και με το μέρος όπου διαμένουμε. Σε γενικές γραμμές, το κόστος  εγκατάστασης αντλίας θερμότητας Αέρα-Νερού κυμαίνεται από 5.000 έως 9.000 ευρώ για ένα σπίτι 100-120 τετραγωνικών μέτρων. Μία εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας μπορεί να αντικαταστήσει έως και 100% την λειτουργία της ήδη υπάρχουσας συμβατικής εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, ιδιαίτερα στις περιοχές που σημειώνονται συχνά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συστήνεται η εφαρμογή μικτού συστήματος θέρμανσης (αντλία και υπάρχων λέβητας), ώστε να είναι εφικτή η θέρμανση του χώρου κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. 
 
Τι να επιλέξω και σε ποια σημεία δίνω προσοχή
Ο τύπος και ισχύς της αντλίας θερμότητας που θα χρησιμοποιήσετε είναι προϊόν μελέτης της εταιρείας που θα απευθυνθείτε και φυσικά εξαρτάται και από τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. 
Ο τεχνικός σύμβουλος θα λάβει υπόψη του παραμέτρους όπως είναι η περιοχή που διαμένετε, το υπάρχον σύστημα θέρμανσης και η ενεργειακή θωράκιση της κατοικίας σας. Για παράδειγμα, αν διαμένουμε σε κάποια περιοχή όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλότερη των –10 βαθμών Κελσίου για περισσότερες από 10 ημέρες το χρόνο, τότε είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσουμε αντλία θερμότητας εδάφους-νερού και όχι αέρα-νερού. 
Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και το υπάρχον σύστημα θέρμανσης. Δηλαδή, η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί με χαμηλή θερμοκρασία νερού και τα συμβατικά σώματα του καλοριφέρ σε υψηλές θερμοκρασίες νερού της τάξης των 65-80 βαθμών Κελσίου. Φυσικά, όταν η αντλία θερμότητας λειτουργεί με χαμηλότερες θερμοκρασίες εξόδου νερού όπως για παράδειγμα στην ενδοδαπέδια θέρμανση, τόσο πιο αποδοτική είναι αφού απαιτεί λιγότερη ενέργεια για τη λειτουργία της. 
 
Μια αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών συνήθως απαιτείται σε εφαρμογές αντικατάστασης λεβήτων, όταν υπάρχουν εγκατεστημένα συμβατικά σώματα καλοριφέρ που για να αποδώσουν χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία νερού. 
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορούμε να επιλέξουμε αντλία θερμότητας μόνο για θέρμανση ώστε να εκμεταλλευτούμε τα σώματα του καλοριφέρ (μειώνοντας παράλληλα το απαιτούμενο κόστος). 
Ο τεχνικός-εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση οφείλει να σας παρουσιάσει μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη με τα οφέλη και τα χαρακτηριστικά του συστήματος, αλλά και τα εφαρμοστικά δεδομένα της εγκατάστασης. Σταθμίστε τις επιλογές σας με βάση τα συνολικά δεδομένα που σας δίνουν οι μελέτες και όχι με μόνο κριτήριο την πιθανή χαμηλή τιμή προσφοράς.

ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)
CLIMATISM