Βάλτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στον τοίχο πίσω του. Το αλουμινόχαρτο θα στείλει τη ζέστη μέσα στο δωμάτιο και δεν θα αφήσει να την απορροφήσει ο τοίχος.

Αυτό είναι το «κόλπο» για να ζεσταίνεσαι οικονομικά!

33.862 επισκέψεις στο άρθρο

Απλές και ανέξοδες λύσεις για να εξοικονομήσετε χρήματα από το σύστημα θέρμανσης του σπίτι σας. Πότε και πως θα ρυθμίσεις τον θερμοστάτη σου; Δείτε τώρα τα έξυπνα κολπάκια!

ELITH
THERMOVENT HELLAS A.E.
  • Προτίμησε, αντί της συνεχόμενης λειτουργίας να χρησιμοποιείς θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα

Η σωστή χρήση του καλοριφέρ είναι πολύ σημαντική για δυο βασικούς λόγους. Αρχικά, για την απόδοσή του, ώστε να προσφέρει τη ζέστη που επιθυμούμε τον χειμώνα, αλλά και για να μην ανησυχούμε για το πορτοφόλι μας. 
Όλο και πιο συχνά ακούμε και διαβάζουμε συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων στα συστήματα θέρμανσης αλλά και τρόπους για να μειώσουμε το κόστος τους. 
Και επειδή η θέρμανση και το κόστος της αποτελεί τουλάχιστον για πέντε μήνες τον χρόνο σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού, όποιες λύσεις μπορούν να το μειώσουν είναι σημαντικές για κάθε νοικοκυριό. 
Και το ερώτημα που απασχολεί τον περισσότερους καταναλωτές είναι ένα: Είναι προτιμότερο να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας ή να την ανοιγοκλείνουμε; 
Αν το πρωί φύγετε για τη δουλειά σας και τα παιδιά για το σχολείο ή το βράδυ ξαπλώσετε, γιατί να χρεώνεστε για ενέργεια την οποία δε χρειάζεστε; Ακόμα και αν χαμηλώσετε τον θερμοστάτη χώρου κατά τη διάρκεια της απουσίας σας ο λέβητας συνεχίζει να λειτουργεί καταναλώνοντας ενέργεια την οποία μπορείτε να αποφύγετε.
Προτιμήστε λοιπόν, αντί της συνεχόμενης λειτουργίας να χρησιμοποιήσετε ένα θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα, τον οποίο θα προγραμματίσετε να ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσετε στο σπίτι ή πριν την ώρα που συνήθως ξυπνάτε.

  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη μεταξύ  19-20 °C και άφησε τον να κάνει τη δουλειά του!


Βάλτε τον θερμοστάτη μεταξύ 19-20 °C και αφήστε τον να κάνει τη δουλειά του, όποτε ανοίξετε τη θέρμανση. Είναι προτιμότερο από το να έχετε συνεχώς την θέρμανση ανοιχτή κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.
Αφήνοντας τη θέρμανση ανοιχτή για όλο το 24ωρο, θα δείτε ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο καύσιμο, καθώς θα υπάρξει πάντα κάποια απώλεια θερμότητας εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας τους εξωτερικού περιβάλλοντος με αυτή που προσπαθείτε να διατηρήσετε μέσα στο σπίτι σας.
Επιπλέον εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας είναι να έχετε την κατάλληλη μόνωση. Μπορεί να διαθέσετε κάποια χρήματα παραπάνω, αλλά θα κάνετε σίγουρη απόσβεση από εκείνα, που θα ξοδεύατε για θέρμανση.

  • Όσο αποδοτικό και κατ επέκταση οικονομικό, κι αν είναι ένα σύστημα θέρμανσης, αν η μόνωση του σπιτιού δεν είναι καλή, μεγάλο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας χάνεται! 


Ένα σπίτι καλά μονωμένο λειτουργεί σαν «παγίδα» τόσο για τη ζέστη όσο και για τη δροσιά. Μερικές απλές και ανέξοδες κινήσεις για τη μείωση των απωλειών θερμότητας είναι:

- Κλείνετε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη
- Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό τον αερισμό του χώρου (αν δεν είναι έντονο το φαινόμενο της υγρασίας)
- Κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο

Πέρα, όμως, από αυτές τις ενέργειες που ο καθένας μπορεί να κάνει, υπάρχουν και κάποιες άλλες που θα εξοικονομήσουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας από τη θέρμανση του σπιτιού.

- Θερμομονώστε την οροφή της κατοικίας
- Βάψτε με θερμομονωτικά χρώματα
- Αντικαταστήστε κουφώματα και τζάμια με ενεργειακά
- Προσθέστε εξωτερική θερμομόνωση στο κέλυφος του κτιρίου

  • Για δείτε ένα έξυπνο κολπάκι για να ζεσταίνετε πιο καλά το καλοριφέρ σας!

Με αυτό το κολπάκι θα έχετε ζέστη μέσα στο σπίτι σας και θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα. Τι πρέπει να κάνετε; Βάλτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στον τοίχο πίσω του. Το αλουμινόχαρτο θα στείλει τη ζέστη μέσα στο δωμάτιο και δεν θα αφήσει να την απορροφήσει ο τοίχος.

Ποια από τα κολπάκι εσύ ήδη υιοθετείς;
Πως σου φαίνονται;