Εναλλακτικές λύσεις για να μην κρυώσεις φέτος!

Εναλλακτικές λύσεις για να μην κρυώσεις φέτος!

16.049 επισκέψεις στο άρθρο

Η πιο διαδεδομένη λύση οικονομίας το φετινό χειμώνα είναι το ενεργειακό τζάκι. Καίει 3-4 φορές λιγότερα ξύλα απ ότι το κανονικό, διαθέτει λειτουργία ρυθμιζόμενης καύσης και εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγει κατανέμοντάς τη ομοιόμορφα στο γύρω χώρο.

    Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
  • Τα ενεργειακά τζάκια έχουν υψηλές θερμικές αποδόσεις! Εκμεταλλεύονται , δηλαδή, στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγουν και την κατανέμουν σωστά στο γύρω χώρο. 

Το βασικό πλεονέκτημα τους σε σύγκριση με τα απλά τζάκια είναι ότι εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγουν είτε διοχετεύοντας την σωστά στον αέρα του γύρω χώρου (αερόθερμο ενεργειακό τζάκι) είτε διοχετεύοντας την στο νερό υπάρχοντος δικτύου θέρμανσης, όπως τα καλοριφέρ ή σε ενδοδαπέδια θέρμανση (Υδραυλικό ενεργειακό τζάκι). 
Και στις δύο περιπτώσεις με χρήση δικτύου σωληνώσεων η θέρμανση διοχετεύεται σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Μπορούν να αξιοποιήσουν το 70-90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζάκια που εκμεταλλεύονται μόνο το 10-20%. 
 
  • Με ένα ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνεται οικονομία στην καύση ξύλου, ενώ η λειτουργία ρυθμιζόμενης καύσης σου επιτρέπει να αυξάνεις την ένταση της φωτιάς κατά βούληση!

Η καύση στην κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχουμε μια οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου (3-4 φορές λιγότερα ξύλα), που σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο και ακόμα εξοικονόμηση κατανάλωσης πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης όπου υπάρχει καλοριφέρ, γιατί ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε μπορεί να σας δώσει μέσα στο χώρο σας, από 8.000 -30.000 kcal ανά ώρα.
Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σ οποιαδήποτε ανοικτή εστία.
 
  • Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ενεργειακών τζακιών, τα αερόθερμα και τα καλοριφέρ!  
Τα ενεργειακά τζάκια ξύλου εκμεταλλεύονται τη θερμική ενέργεια που δημιουργείται από την χημική αντίδραση της καύσης των ξύλων στο θάλαμο της καύσης και διά της μεταφοράς την μεταδίδουν σε συγκεκριμένους ειδικούς θαλάμους της κατασκευής. Στους θαλάμους αυτούς κυκλοφορούν ρευστά (αέρας ή νερό) τα οποία θερμαίνονται από αυτή τη μεταφορά της θερμότητας. Γι αυτό τα ενεργειακά τζάκια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

- τα αερόθερμα, τα οποία ζεσταίνουν αέρα
- τα καλοριφέρ, τα οποία ζεσταίνουν νερό.

 Στα αερόθερμα τζάκια ο αέρας μεταφέρεται με ελεύθερη φυσική ροή ή με βεβιασμένη μέσω ηλεκτρικού ανεμιστήρα. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε με ειδικά κανάλια να τον μεταφέρουμε μέχρι και 15μ μακριά και να ζεστάνουμε όλο το σπίτι.
Μια ειδική κατηγορία αερόθερμων τζακιών είναι τα ένθετα (κασέτες), μέσω των οποίων -λόγω της ειδικής κατασκευής τους- μπορούμε να μετατρέψουμε αυθημερόν και χωρίς μερεμέτια ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό και να ζεστάνουμε οικονομικά και οικολογικά το σπίτι μας.

 Το τζάκι καλοριφέρ επιτυγχάνει ό,τι και το αερόθερμο, δηλαδή τον αερισμό του χώρου. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ζεσταίνει το χώρο με την κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ, λειτουργεί δηλαδή όπως ένας λέβητας. Με το ζεστό νερό που παράγει μπορούμε να ζεστάνουμε ομοιόμορφα όλο το σπίτι μας μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, ενώ ζεσταίνει επίσης και το boiler για να έχουμε ζεστό νερό χρήσης. Μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με καυστήρα πετρελαίου ή αερίου.
 
  • Αν και το ενεργειακό τζάκι κοστίζει, η απόσβεση του γίνεται ταχύτατα λόγω της εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας! 

Η κατασκευή του ενεργειακού τζακιού είναι σαφώς ακριβότερη, αλλά πολύ σύντομα γίνεται απόσβεση των χρημάτων λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας. Η θέρμανση για παράδειγμα με τη χρήση αερόθερμων ή ηλεκτρικών καλοριφέρ κοστίζει πολύ περισσότερο. Το κόστος εγκατάστασης ενός ενεργειακού τζακιού κυμαίνεται από 2500 ευρώ μέχρι και τα 6000ευρώ για μεγαλύτερες εστίες. Μια άλλη επιλογή είναι και η μετατροπή κάποιου παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό, η οποία μπορεί να κοστίσει μέχρι 2000 ευρώ.