Ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι μπορεί να θερμάνει οικονομικά και οικολογικά το σπίτι μας

Tο τζάκι καλοριφέρ ή υδραυλικό ζεσταίνει τον χώρο με την κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ

Ενεργειακά τζάκια: Mια χρηστική και οικονομική επιλογή!

Διαβάστηκε από 19362 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/12/2019

Τα ενεργειακά τζάκια είναι εδώ για να προσφέρουν ζεστασιά και εξοικονόμηση αυτόν τον χειμώνα. Μπορούν να συνδεθούν ακόμα και με την κεντρική θέρμανση! Χαρείτε τώρα μοναδικές στιγμές και ζεσταθείτε δίπλα στο τζάκι σας με μοναδική οικονομία.

 
 • Υπάρχουν 2 είδη ενεργειακών τζακιών.  Η κλειστού τύπου ενεργειακή εστία και αυτή του καλοριφέρ (νερού). Δες πως θα γνωρίζεις τις διαφορές!
Θερμοδυναμική & Αερόθερμη Ενεργειακή Εστία:
Ενεργειακή εστία, είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοσή της τάξεως του 60% και πάνω και συνδυάζετε πάντα με ρυθμιζόμενη καύση. Η εστία αυτή έχει την ικανότητα να παράγει ζεστό αέρα.
Ορισμένες εστίες, που δεν έχουν ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή  βεντιλατέρ (στην περίπτωση αυτή ο ζεστός αέρας εξέρχεται με βεβιασμένη κυκλοφορία), είναι ισχυρότερες, με αποδόσεις που φτάνουν μέχρι και τα 35 KW.
Να σημειώσουμε πως τις εστίες δεν τις «κάνουν» ενεργειακές ο αεροθάλαμος ή το βεντιλατέρ,  αλλά μπορούν να χαρακτηριστούν ενεργειακές όταν παράγουν ζεστό αέρα, τον οποίο στη συνέχεια εκμεταλλευόμαστε κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού.
Οι εστίες , με τα ενσωματωμένα βεντιλατέρ κάτω από την εστία, έχουν το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να πάρουν αεραγωγό μεγαλύτερο από 3 μέτρα μήκος και κατά συνέπεια, το βεντιλατέρ αυτό, είναι άχρηστο όταν πρόκειται για εγκατάσταση διανομής αέρα σε όλο το σπίτι όπου απαιτούνται μεγαλύτερα μήκη.
Για εγκατάσταση διανομής αέρα με αεραγωγούς σε όλο το σπίτι, χρειάζεται ειδικό βεντιλατέρ, το οποίο τοποθετείται μετά το τζάκι, για να έχει την ισχύ να μεταφέρει τον αέρα αθόρυβα και αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις.

 Ενεργειακή Εστία καλοριφέρ (νερού):
Στην εστία αυτού του είδους, αντί να θερμαίνεται αέρας, θερμαίνεται νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια, είτε για χρήση (θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου. Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα. Και εδώ, όπως και στον λέβητα πετρελαίου, η επιλογή της εστίας γίνεται με βάση τις θερμιδικές ανάγκες του σπιτιού. Η μόνη διαφορά, έγκειται στην εγκατάσταση, η οποία πρέπει να γίνεται με ανοικτό δοχείο διαστολής.
 • Ενεργειακά τζάκια ακόμη και για κεντρική θέρμανση!
Σε περίπτωση που επιθυμούμε θέρμανση όλων των χώρων του σπιτιού μέσω της καύσης ξύλων στο ενεργειακό τζάκι, μπορούμε να στραφούμε στην επιλογή των υδραυλικών ενεργειακών τζακιών.  Πρόκειται για τζάκια τα οποία διοχετεύουν την ενέργεια που παράγεται από την καύση των ξύλων στο δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται θέρμανση όχι μόνο στο χώρο στον οποίο είναι εγκατεστημένο αλλά σε όλους τους χώρους του σπιτιού όπου υπάρχουν θερμαντικά σώματα.
Ειδικότερα, από το ενσωματωμένο boiler του υδραυλικού τζακιού μεταφέρεται, με κατάλληλη υδραυλική εγκατάσταση, ζεστό νερό σε όλα τα σώματα του καλοριφέρ.
Η καύση στην εστία γίνεται με πολύ μεγάλο ποσοστό απόδοσης χωρίς απώλειες και εκτός από την ζέστη που εκπέμπεται στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένη, το υπόλοιπο αλλά μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας διοχετεύεται στα σώματα του καλοριφέρ των άλλων δωματίων.
 • Πόσο θα σου κοστίσει;
Στην τελική διαμόρφωση της τιμής των ενεργειακών τζακιών, παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η επιλογή των υλικών, η διακόσμηση, το προϊόν καύσης κτλ.
Οι τιμές των ενεργειακών τζακιών αερόθερμης λειτουργίας ξεκινούν από τα 200ευρώ.
Τέλος, επειδή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής ενός συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, κάτι τέτοιο σαφώς και είναι εφικτό. Το κόστος, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντο μιας και μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2.000 ευρώ.
 • Τα πλεονεκτήματα του αερόθερμου τζακιού! 
Υπάρχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την απόφαση του υποψήφιου αγοραστή.
+ Ο εξωτερικός αέρας αναπληρώνει όχι μόνο τον αέρα που χρειάζεται η εστία για την καύση (επομένως εγγυάται και τον σωστό ελκυσμό του τζακιού) αλλά και αυτόν που καταναλώνουμε εμείς στον χώρο. Έτσι με φυσικό τρόπο έχουμε ένα συνεχή αερισμό του χώρου, μόνο που αντί να αερίζουμε το σπίτι με ψυχρό αέρα ανοίγοντας κάποιο παράθυρο και κατεβάζοντας την εσωτερική θερμοκρασία, το αερίζουμε με ζεστό, επιτυγχάνοντας ιδανικές συνθήκες παραμονής στο σπίτι.
+ Παρέχει συνεχώς ζεστό αέρα πραγματοποιώντας πραγματική και ομοιόμορφη θέρμανση σε όλο τον χώρο, σε αντίθεση με το παραδοσιακό ανοιχτό τζάκι που δεν καταφέρνει να ζεστάνει πέρα από τον χώρο γύρω του σε ακτίνα 3-4 μέτρων λόγω της χαμηλής θερμικής του απόδοσης που φθάνει max 12%.
+ Ανάλογα με την ποσότητα και τη θερμοκρασία του αέρα που αποδίδει στο χώρο ζεσταίνει από 90-450m3. Η παρουσία πόρτας αυξάνει την θερμική του απόδοση στο 70-89% (από το 40-45% στις αερόθερμες εστίες ανοικτού τύπου) γιατί ο ζεστός αέρας βγαίνει σε υψηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, μειώνει την κατανάλωση ξύλων κατά 50% λόγω της ελεγχόμενης καύσης που πραγματοποιείται μέσω ειδικού μηχανισμού.
+ Δυνατότητα τοποθέτησης ειδικού ventilater το οποίο μας επιτρέπει να μεταφέρουμε τον θερμό αέρα και σε άλλα δωμάτια σε απόσταση έως 15 μέτρα από την εστία. Η ύπαρξη του ventilater δεν αυξάνει σε καμία περίπτωση την θερμική απόδοση του τζακιού, απλά βοηθάει στο να ζεσταθεί ο χώρος πιο γρήγορα.

Πως σου φαίνεται η ιδέα το ενεργειακό τζάκι να ζεσταίνει όλο το σπίτι σου;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 • Στάθης

  Εγώ έχω ενεργειακό τζάκι με λέβητα νερού, που τροφοδοτεί σώματα καλοριφέρ, σε ένα σπίτι 130 τ.μ., με ύψος ταβανιού στα 3,80μ. Τα προβλήματα αυτού του τζακιού είναι ότι για να ζεστάνει το νερό, χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες ξύλων, που μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 κιλά την ημέρα, κάτι πολύ κουραστικό να τα κουβαλάς. Επίσης χρειάζεται έναν άνθρωπο να βάζει ξύλα στο τζάκι κάθε 10-15 λεπτά, για να μην πέσει η θερμοκρασία. Επίσης για να ζεστάνει το νερό και κατά συνέπεια το σπίτι, χρειάζεται μεγάλη φλόγα, που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί πάντα. Τα μικρού μεγέθους ξύλα, ανάβουν πιό εύκολα και συντηρούν μεγάλη φλόγα, ενώ τα μεγαλύτερα, δεν κάνουν μεγάλο φλόγα οπότε και δεν είναι αποδοτικά. Για να διευκολύνω την καύση, πρόσθεσα ένα βεντιλατέρ, το οποίο ρυθμίζεται ως προς την ένταση του, με το οποίο εισάγω επιπλέον αέρα στο χώρο καύσης, οπότε επιτυγχάνω και μεγαλύτερη φλόγα. Γενικά όμως είναι μεγάλη η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα αν οι άνθρωποι που ζουν στο σπίτι είναι ηλικιωμένοι.

    5
 • Στάθης

  Κώστα όπως το θέτεις το θέμα, να βοηθάει ο λέβητας πετρελαίου, ώστε η θερμοκρασία να φθάνει την επιθυμητή, αφού από μόνο του το τζάκι δεν μπορεί να τη φθάσει, αυτό είναι σωστό. Στην περίπτωση αυτή πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Μόνο αν ανάβεις μόνο τον λέβητα πετρελαίου και όχι το τζάκι, τότε ο λέβητας πετρελαίου θα ζεσταίνει και το νερό του λέβητα του τζακιού και έτσι θα σπαταλάς μια μικρή ποσότητα πετρελαίου. Και εγώ έχω το ίδιο θέμα με σένα και τα έχω ρωτήσει όλα αυτά και γιαυτό τα ξέρω, με τη διαφορά ότι στο δικό μου σύστημα σκοπεύω να βάλω λέβητα υγραερίου, αντί πετρελαίου. Ο λόγος είναι επειδή το υγραέριο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο, όπως επίσης για να το ανάβω σε περιπτώσεις, που κάνει πολύ κρύο και το τζάκι δεν επαρκεί, για να ζεστάνει το σπίτι, ή όταν βαριέμαι να κουβαλάω ξύλα, για να ανάψω το τζάκι, ή όταν είμαι άρρωστος, ή μου έχουν τελειώσει τα ξύλα, ή θέλω να ζεστάνω το σπίτι πιό γρήγορα κ.λ.π.

    1
 • Στάθης

  Κώστα επειδή έχω ρωτήσει σχετικά, αυτό γίνεται, με δυο προυποθέσεις. Πρώτα πρώτα το σύστημα κυκλοφορίας του νερού πρέπει να είναι ανοικτό, δηλαδή να έχει ένα δοχείο νερού κάπου ψηλά, για να έχει το σύστημα μια μικρή πίεση, αλλά και αν ανεβεί η πίεση να μη σκάσει, αλλά να εκτονωθεί η πίεση μέσα στο δοχείο αυτό και ύστερα να έχεις ένα σύστημα που όταν δουλεύει το τζάκι με τα ξύλα, να διακόπτεις την κυκλοφορία του νερού, μέσα από το λέβητα πετρελαίου και όταν λειτουργεί ο λέβητας πετρελαίου, να κόβεις την κυκλοφορία του νερού, μέσα από το λέβητα του ενεργειακού τζακιού. Αυτό χρειάζεται όχι επειδή είναι υποχρεωτικό, αλλά για να μην ζεσταίνεις το νερό, που βρίσκεται μέσα στο λέβητα του ενός συστήματος άδικα, όταν λειτουργεί το άλλο σύστημα. Αν αφήσεις τα δύο συστήματα ενωμένα θα σπαταλάς ενέργεια, για να ζεστάνεις αυτή την επιπλέον ποσότητα νερού, ενώ δεν χρειάζεται.

    1
 • Στάθης

  Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι το σπίτι είναι πετρόκτιστο, με κεραμοσκεπή, χωρίς καλή μόνωση και βρίσκεται σε χωριό της Κρήτης σε υψόμετρο 260 μέτρων.

    1
 • Στάθης

  Να προσθέσω επίσης ότι χρειάζεται μεγάλη αποθήκη για τα ξύλα και όσο το δυνατό κοντά στο σπίτι, για να μην τα κουβαλάς από μακρυά. Επειδή όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες, ως προς την εξωτερική θερμοκρασία, η κατανάλωση ξύλων διαφέρει από μέρα σε μέρα, αλλά σε γενικές γραμμές χρειάζομαι περίπου 7 τόνους ξύλα για τη χειμερινή περίοδο και να σημειώσω εδώ ότι συνήθως δεν ζεσταίνω ολόκληρο το σπίτι, αλλά λίγο πάνω από το μισό, κλείνοντας μερικά δωμάτια και τα σώματα καλοριφέρ, αυτών των δωματίων. Επίσης δεν το ανάβω ολημέρα, αλλά συνήθως μετά το μεσημέρι, μέχρι τα μεσάνυχτα.

    1
 • Κώστας

  Στάθη Ευχαριστώ για την απάντηση σου ήσουνα πολύ καταπιεστικός αλλά εμένα μου είπε ο τεχνικός που τοποθέτησε το ενεργειακό μου είπε ότι δεν πειράζει να έχουμε και λέβητα και τζάκι μαζί ίσα ίσα βάζουμε το θερμοστάτη π.χ στους 21 βαθμούς και δεν μπορεί να τους πιάσει το τζάκι τότε αναλαμβάνει ο λέβητας να συμπληρώσει!Εδώ θέλω μια δεύτερη γνώμη!

   

Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη σπατάλη...

Oικολογικός & οικονομικός τρόπος θέρμανσης

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα ενεργειακά τζάκια!

Λύσεις θέρμανσης που θα ξενοιάσεις!

Σόμπες πέλλετ που συνδέονται με τα κεντρικά σώματα!

Ενεργειακά τζάκια: Mια χρηστική και οικονομική επιλογή!

Πριν αγοράσεις σόμπα πέλλετ πρέπει να γνωρίζεις...

Έξυπνες επιλογές για οικονομία στη θέρμανση!

Ενεργειακό τζάκι για να καταναλώνεις τα μισά ξύλα!

Ενεργειακά Τζάκια: Και μουράτα και οικονομικά!

Πριν αγοράσεις σόμπα πέλλετ πρέπει να γνωρίζεις...

Ενεργειακά τζάκια: Η χρηστική και οικονομική επιλογή!

Ενεργειακά Τζάκια: Και μουράτα και οικονομικά!

Προσιτή λύση για τη θέρμανση του σπιτιού σου!

Εναλλακτικές λύσεις για να μην κρυώσεις φέτος!

Θερμές λύσεις για απόδοση και οικονομία!

Θέλει να ξέρει η τσέπη σας

Η προσιτή λύση στη θέρμανση του σπιτιού

Η θαλπωρή του χτες συναντά την άνεση του σήμερα

Εναλλακτική λύση

περισσότερα »