Σόμπες πέλλετ που συνδέονται με τα κεντρικά σώματα!

34.457 επισκέψεις στο άρθρο

Εσύ γνώριζες ότι οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα μιας κατοικίας, λειτουργώντας ως μοναδικές εστίες θέρμανσης;

MAXKONNIC TECH LTD - ROINTE
  • Οι αερόθεμες σόμπες πέλλετ προορίζονται για τη θέρμανση ενιαίων χώρων και η απόδοση τους φτάνει 92%!
Οι αερόθεμες σόμπες πέλλετ προορίζονται για τη θέρμανση ενιαίων χώρων και σε γενικές γραμμές μπορούμε να υπολογίσουμε ότι απαιτείται ονομαστική ισχύς 1 KW για κάθε 8  τετραγωνικά μέτρα. Αυτή βεβαίως είναι μια πρώτη προσέγγιση η οποία αναλόγως την περίπτωση (πχ. μεγάλος όγκος δωματίου λόγω μεγάλου ύψους) παρουσιάζει αποκλίσεις.
Οι αποδόσεις των αερόθερμων σομπών πέλλετ κυμαίνονται από 85% έως 92%.
Έτσι, θεωρώντας μια αερόθερμη σόμπα πέλλετ με βαθμό απόδοσης 85% και θερμογόνο δύναμη για το πέλλετ 5 kwh/kg, προκύπτει ότι 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτεί 0,24 κιλά πέλλετ. Οπότε με τιμή για τα πέλλετ 0,30 ευρώ/kg, προκύπτει συνολικό κόστος: 0,072 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι το παραπάνω νούμερο αφορά το κόστος για κάθε κιλοβατώρα θερμικής ενέργειας. Αυτό που διαφέρει από σύστημα σε σύστημα είναι η ονομαστική ισχύς, η οποία θα καθορίσει την κατανάλωση καυσίμου (σε κιλά στην περίπτωση των πέλλετ) που απαιτείται ανά ώρα.
 
Έτσι, ενώ το κόστος ανά μονάδα θερμότητας μπορεί είναι το ίδιο με άλλα μέσα θέρμανσης, μια σόμπα μέγιστης ισχύος 10 KW θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από μία άλλη ισχύος 7 KW, καθώς η πρώτη καλείται να καλύψει περισσότερα τετραγωνικά και να αποδώσει περισσότερη ισχύ για τον ίδιο χρόνο λειτουργίας.
 
Κατά μέσο όρο πάντως, μία αερόθερμη σόμπα πέλλετ ονομαστικής ισχύος 10 KW απαιτεί κατανάλωση 0.65 – 1.90 Kg/h.
  • Οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα θέρμανσης μιας κατοικίας!
Οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα θέρμανσης μιας κατοικίας και να λειτουργήσουν είτε σε συνδυασμό με το βασικό μας καύσιμο με συμπληρωματικό τρόπο είτε να λειτουργήσουν σαν μοναδικές εστίες θέρμανσης.

Η ονομαστική ισχύς που απαιτείται στην περίπτωση των σομπών καλοριφέρ πέλλετ, δεδομένου ότι προορίζονται για τη θέρμανση του νερού που μέσω της κυκλοφορίας του στα θερμαντικά σώματα θα θερμάνει το σύνολο των χώρων του σπιτιού, είναι βεβαίως μεγαλύτερη.

Όπως και στην περίπτωση των αερόθεμων σομπών πέλλετ, η ισχύς των σομπών καλοριφέρ κυμαίνεται από 85% – 90% και το κόστος ανά kWh ενέργειας είναι το ίδιο.
Αυτό που αλλάζει, αφού περνάμε σε υψηλότερα επίπεδα ονομαστικής ισχύος, είναι η ποσότητα του καυσίμου που καταναλώνεται την ώρα.

Έτσι, μία σόμπα πέλλετ καλοριφέρ ονομαστικής ισχύος 15 Kw, η οποία μπορεί να καλύψει μία μέση κατοικία 100 – 110 τ.μ., μπορεί να απαιτεί κατανάλωση καυσίμου μεταξύ 1,2 – 4 kg / ώρα.
  • Δώσε βάση γιατί τα χαρακτηριστικά του σπιτιού σου θα δώσουν την τελική απάντηση στο ποια λύση είναι μακροπρόθεσμα συμφέρουσα.
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν αποκλειστικά το κόστος της κατανάλωσης καυσίμου και όχι το συνολικό κόστος της θέρμανσής μας.

Έτσι, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι, εν τέλει, τα επί μέρους χαρακτηριστικά κάθε καταναλωτή θα δώσουν την τελική απάντηση στο ποια λύση είναι μακροπρόθεσμα συμφέρουσα.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος καταναλωτής έχει μικρές ανάγκες σε θέρμανση τότε θεωρείται ασύμφορο να προβεί στην εγκατάσταση ενός συστήματος με μεγάλο αρχικό κόστος διότι πολύ δύσκολα θα κάνει απόσβεση. Αντιθέτως, στην περίπτωση που θέλουμε να καλύψουμε πολλά τετραγωνικά και σχετικά μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση, η αλλαγή καυσίμου, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να θεωρηθεί ακόμη και επιτακτική καθώς η εξοικονόμηση είναι υψηλή και η απόσβεση γίνεται γρήγορα.

Επίσης, πρέπει κανείς να εξετάσει το συνδυασμό μορφών θέρμανσης. Να έχει δηλαδή, πιθανόν, κάποια «θέρμανση βάσης» (ειδικά εάν υπάρχει ήδη εγκατάσταση και δεν μπορεί ή δεν συμφέρει να προχωρήσει σε αλλαγή)και να συμπληρώνει σε επιμέρους χώρους ή για κάποιες ώρες της ημέρας με μια εναλλακτική μορφή θέρμανσης.

Τέλος, το είδος του ξύλου που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα. Στα νησιά και σε περιοχές που υπάρχουν ελαιώνες χρησιμοποιείται ευρύτατα η ελιά, που «κρατάει» αρκετά καθώς δεν έχει μεγάλη φλόγα και καίγεται πιο αργά από άλλα ξύλα.

Εσύ τι επιλέγεις;