Ανησυχητική πτώση στο οξυγόνο των ωκεανών!

Διαβάστηκε από 4113 αναγνώστες -

Η ποσότητα του διαλυμένου οξυγόνου στα ύδατα των ωκεανών του πλανήτη - ένας σημαντικός δείκτης της συνολικής ωκεάνιας βιολογικής υγείας / βιωσιμότητας - μειώνεται σε αξιοσημείωτο ποσοστό για περισσότερο από 2 δεκαετίες τώρα, σύμφωνα με νέα ανάλυση από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας.

 
Η νέα ανάλυση, η οποία εξέτασε τα ιστορικά δεδομένα που ξεκίνησαν εδώ και πάνω από 5 δεκαετίες, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ωκεανικού οξυγόνου άρχισαν να πέφτουν κυρίως στη δεκαετία του 1980, καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών άρχισαν να αυξάνονται με σχετικά ταχύ ρυθμό.
 
«Το οξυγόνο στους ωκεανούς έχει δυναμικές ιδιότητες και η συγκέντρωσή του μπορεί να αλλάξει με τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος», σχολίασε ο Taka Ito, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Γης και Ατμοσφαιρικών Επιστημών της Γεωργίας Τεχάρδος, που ηγήθηκε της έρευνας. «Η σημαντική πτυχή του αποτελέσματός μας είναι ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας απώλειας οξυγόνου φαίνεται να υπερβαίνει το επίπεδο της τυχαίας μεταβλητότητας της φύσης».
 
Με την πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο νερό των ωκεανών, η κατοίκηση για μεγαλύτερες μορφές θαλάσσιας ζωής καθίσταται δυσκολότερη και οι υποξικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (νεκρές ζώνες) καθίστανται πιο πιθανές.
 
Ενώ είναι γνωστό από καιρό ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών θα είχαν ως αποτέλεσμα την παρουσία λιγότερου οξυγόνου στα ύδατα, τα επίπεδα οξυγόνου μειώνονταν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν.
 
"Η τάση της πτώσης του οξυγόνου είναι περίπου 2 έως 3 φορές ταχύτερη από ό, τι προέβλεπε η μείωση της διαλυτότητας που σχετίζεται με τη θέρμανση του ωκεανού", σχολίασε ο Ito. "Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις αλλαγές στην κυκλοφορία των ωκεανών και στην ανάμειξη που σχετίζονται με τη θέρμανση των πλημμυρικών υδάτων και την τήξη πολικού πάγου".

Διαβάστε περισσότερα εδώ
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισπανία: Παραγωγή κηροζίνης από ήλιο και νερό

Γιατί η Ινδονησία αναγκάζεται να αλλάξει πρωτεύουσα

Το κλειδί για το μέλλον

Αμαζόνιος: Η αποψίλωσή του διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

Σιβηρία: Απειλείται από «οικολογικό Τσερνόμπιλ»

Ρωσία: Πρωτοπορία ή «πλωτό Τσερνομπίλ»;

Οι Γερμανοί επενδύουν στον άνεμο και τον ήλιο της Ελλάδας

Εκπέμπουν SOS οι πόλεις για το κλίμα

Γερμανία: Εισβολή ακτιβιστών σε ανθρακωρυχείο

Από ηλιακή και αιολική ενέργεια το 50% της παγκόσμιας παραγωγής το 2050

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

Δύο δισεκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων κάθε χρόνο!

Η κόντρα για τα σκουπίδια των ωκεανών και η ανακοίνωση των... 19

Για «κλιματικό απαρτχάιντ» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

H άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το 17% της ζωής στους ωκεανούς

Καναδάς: Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021

Γροιλανδία: Έχασε 2 γιγατόνους πάγων σε μία ημέρα

Φόρο στην κηροζίνη εξετάζει η Κομισιόν

Ν. Αφρική: Πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος

Ιταλοί κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

περισσότερα »