Αξίζει να σημειωθεί ότι η DONG έχει εκφράσει τις φιλοδοξίες της στον τομέα των μεταφορών, ποντάροντας στα ηλεκτρικά οχήματα

Αντίο στον άνθρακα…

Διαβάστηκε από 3528 αναγνώστες -

Η γιγαντιαία Δανέζικη εταιρεία DONG Energy ανακοίνωσε, την απόφαση να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στις μονάδες της έως το 2023.

 
Ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες ότι η Deutsche Bank πρόκειται να σταματήσει την χρηματοδότηση νέων ορυχείων άνθρακα και σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και να μειώσει την συμμετοχή της σε αυτές που υπάρχουν ήδη.

Προφανώς, αυτή η κίνηση έχει οφέλη όσον αφορά τις δεσμεύσεις της εταιρικής ευθύνης της τράπεζας, αλλά υπάρχει και μια άλλη σημαντική πτυχή για αυτήν την ιστορία: Απλώς δεν έχει πλέον νόημα από οικονομικής απόψεως.

Με κοινή λογική πορεύεται  η DONG Energy, όπου αντί άνθρακα τα εργοστάσια της θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από βιομάζα.
Από το 2016 έχουν μετατραπεί δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι Studstrup και Avedøre της Δανίας, σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιομάζας και το ίδιο θα γίνει την άνοιξη του 2017 στη μονάδα Skaerbaek.

Η κίνηση αυτή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να ήρθε ως έκπληξη, σύμφωνα με την DONG Energy, η εταιρεία έχει μειώσει τη χρήση άνθρακα κατά 73% από το 2006.

Ο CEO της εταιρείας Henrik Poulsen δήλωσε, ότι «έχουμε αποφασίσει να κάνουμε το τελικό βήμα και να προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης του άνθρακα σε όλους τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς μας».
«Το μέλλον ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «ως εκ τούτου προχωράμε στη μετατροπή και των τελευταίων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση άνθρακα στη βιώσιμη βιομάζα».

Η είδηση αυτή έπεται της ανακοίνωσης της DONG Energy τον περασμένο Νοέμβριο, ότι εγκαταλείπει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι θα επικεντρωθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ