Αναγκαία περιβαλλοντική παρέμβαση στους δρόμους. Πληθαίνουν οι γέφυρες και τα τούνελ που επιτρέπουν στα ζώα να διασχίζουν τους αυτοκινητόδρομους με ασφάλεια.
Οι διαβάσεις άγριας ζωής είναι κάτι περισσότερο από μια απλή οδική σήμανση όπως του ορίου ταχύτητας στην εθνική οδό.
Οι περιβαντολλόγοι χρησιμοποιούν όλα τα είδη των μεθόδων για να κρατήσουν τους τετράποδους φίλους μας ασφαλείς από τους θανάτους στους δρόμους μιας και οι βιότοποι τους καταστρέφονται.
Όλο και περισσότερο, οι γέφυρες των ζώων χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο προκειμένου να διατηρηθεί οικοσυστημάτων μας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, εκτιμάται ότι τα οδικά συστήματα επηρεάζουν την οικολογία του ενός πέμπτου της χερσαίας έκτασης της χώρας και ότι οι συγκρούσεις οχημάτων-ζώου κοστίζουν 8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Οι διαβάσεις των άγριων ζώων βοηθούν στην ασφαλή διέλευση των ζώων πάνω (ή κάτω αν είναι τούνελ) από τους “απασχολημένους” δρόμους και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την πορεία τους στον φυσικό τους κόσμο, η οποία διαφορετικά θα αποκλειστεί από την άσφαλτο.
Οι πρώτες γέφυρες διέλευσης άγριων ζώων κατασκευάστηκαν στη Γαλλία την δεκαετία του 1950. Από τότε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατασκευάσει περάσματα για να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο.
Η Ολλανδία είναι η μόνη με πάνω από 66 διαβάσεις και οικολογικούς αγωγούς που προστατεύουν πληθυσμούς ζώων όπως ασβούς, αγριογούρουνα, ελάφια κ.α. Κατέχουν επίσης την μεγαλύτερη αερογέφυρα της άγριας ζωής του κόσμου.
Για παράδειγμα, το Εθνικό Πάρκο Banff στην Αλμπέρτα διαθέτει δίκτυο υπόγειων διαβάσεων και γεφυρών που τα ζώα έχουν διασχίσει πολλές φορές από την κατασκευή τους που ήταν 25 χρόνια πριν.