Το φράγμα Girotte στους πρόποδες των Γαλλικών Αλπεων

Η πολυουρία στη Γαλλία

Διαβάστηκε από 1804 αναγνώστες -

Εφαρμογή Πολυουρίας σε Φράγμα της Γαλλίας!

 
Όταν ανακαλύφθηκαν ρωγμές στο φράγμα Girotte στη Γαλλία καθώς και διαρροές σε κάποια σημεία των βασικών μεμβρανών του, σήμανε συναγερμός και αμέσως άρχισε η μελέτη για την επισκευή τους. 

Η λίμνη Girotte στη Γαλλία χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 1903. Εκεί βρίσκεται το ομώνυμο φράγμα, σε υψόμετρο 1.747 μέτρων, στην περιοχή του Ροδανού κοντά στο Hauteluce, στους πρόποδες των Γαλλικών Αλπεων νοτιοδυτικά του Chamonix Montblanc.

Οι καιρικές συνθήκες στα βουνά των Αλπεων κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και την Ιταλία είναι ακραίες και καταπονούν κάθε δομική κατασκευή, πόσο μάλλον μια κατασκευή άοπλου εν προκειμένω σκυροδέματος. Προσπάθειες προστασίας του φράγματος είχαν γίνει στο παρελθόν με την εφαρμογή ποικιλίας επαλειφομένων μονωτικών υλικών, χωρίς όμως ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τον Μάρτιο του 2006 ανακαλύφθηκαν ρωγμές στο φράγμα καθώς και διαρροές σε κάποια σημεία των βασικών μεμβρανών. Σήμανε συναγερμός και αμέσως άρχισε η μελέτη για την επισκευή τους. Οι εργασίες έπρεπε να γίνουν γρήγορα και προσεκτικά, χωρίς να διαταράξουν το περιβάλλον. Απαιτούσαν ειδικές δεξιότητες, εξοπλισμό και μέτρα ασφαλείας ώστε να εφαρμοσθεί μία επένδυση υψηλής ελαστικότητας, μεγάλων μηχανικών αντοχών και ταχείας ωρίμανσης που θα μπορούσε να αντέξει στις σκληρές συνθήκες και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω λοιπόν και λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων της, προκρίθηκε η πολυουρία ως το μόνο υλικό που θα μπορούσε να καλύψει τις απαιτήσεις για ένα έργο τόσο ιδιαίτερο και τέτοιας κλίμακας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2010 και ολοκληρώθηκαν ταχύτατα τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Έγινε επισκευή των ρωγμών σε όλο το μήκος του φράγματος με ισχυρά εποξειδικά τσιμεντοειδή, ενώ στη συνέχεια εφαρμόσθηκε αστάρι και έγινε ψεκασμός πολυουρίας.

Τα μηχανήματα ψεκασμού βρίσκονταν στη στέψη του φράγματος ενώ οι εφαρμοστές έπρεπε να κρέμονται με ιμάντες προκειμένου να γίνει η εφαρμογή των υλικών. Οι ριπές του αέρα στο συγκεκριμένο υψόμετρο είναι κάτι παραπάνω από ισχυρές, πράγμα που ανέβαζε κατακόρυφα το επίπεδο επικινδυνότητας του έργου. Επίσης, οι ακραίες θερμοκρασίες ωθούσαν τα υλικά, τα μηχανήματα και τους ανθρώπους στα όρια τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως, η εφαρμογή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία! Το πρόβλημα επιλύθηκε ριζικά και ήδη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα η πολυουρία αντέχει και είναι στην αρχική της κατάσταση. Η Γαλλική αρχή που διαχειρίζεται, ελέγχει και συντηρεί το φράγμα έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη και προβλέπεται να εξακολουθήσει να μην έχει πρόβλημα για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολυουρία και τα μηχανήματα εφαρμογής της, επισκεφθείτε την σελίδα της εταιρείας Kalivis s.a. πατώντας εδώ.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ