Οι προσωπικές μας πράξεις συνεισφέρουν σε κάτι τελικά;

Όλοι μαζί για το περιβάλλον

Διαβάστηκε από 3235 αναγνώστες -

Υπάρχουν προσωπικά βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τις εκκρίσεις διοξειδίου του άνθρακα που ο ίδιος δημιουργεί;

 
Σερφάροντας στο Ίντερνετ ή διαβάζοντας άρθρα στο τύπο, σίγουρα το μάτι σας θα έχει πέσει πάνω σε λίστες με πράγματα τα οποία ο καθένας μας μπορεί να κάνει ώστε συνειδητά να μπορέσει να κάνει το περιβάλλον πιο ελεύθερο από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που παράγει ο άνθρωπος.

Το γεγονός ότι αυτά τα άρθρα μειώνονται διαχρονικά, αφού υπάρχει και δυσκολία πραγμάτωσης τους, αλλά και τα αμφίβολα αποτελέσματα αυτών, μπορεί να μας υποδηλώσουν ότι ίσως αυτός ο τρόπος δεν αρκεί.
"Με το να εστιάζουμε πάρα πολύ έντονα στη δεοντολογία της κάθε προσωπικής απόφασης του τρόπου ζωής, φοβάμαι χάνουμε όλο και πιο πολλούς επίδοξους περιβαλλοντολόγος οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν τη δράση σε επίπεδο πολιτικής για τη μετάβαση σε έναν πολιτισμό χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. Από μόνη της, η δράση αυτή, θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να αποθαρρυνθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων και η υπερκατανάλωση από οποιαδήποτε ατομική απόφαση ζωής", αναφέρει ο Sami Grover συντάκτης του treehugger.

Οι προσωπικές μας πράξεις συνεισφέρουν σε κάτι τελικά;
1) Μείωση της χρήσης των αερομεταφορών

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Chris Goodall, "μια μετ επιστροφής πτήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη - συμπεριλαμβανομένων και των πολύπλοκων επιπτώσεων στην εξώτερη ατμόσφαιρα - συμβάλλει σχεδόν στο ένα τέταρτο των ετήσιων εκπομπών του μέσου ατόμου.
Όμως αυτό είναι ένα από εκείνα τα πράγματα όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά πολλές εναλλακτικές λύσεις, επομένως είναι δύσκολο να γίνουν περικοπές. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι οι αερομεταφορές, στην πραγματικότητα έχουν αρκετά υψηλή απόδοση χιλιομέτρων και καύσιμου ανά επιβάτη".

2) Καταναλώστε λιγότερο κρέας!
Η πραγματικότητα βρίσκεται στο τι είδους κρέας καταναλώνει κάποιος.
Αν ένας άνθρωπος σταματήσει να καταναλώνει μοσχαρίσιο κρέας και να τρώει μόνο κοτόπουλο, θα εξοικονομήσει τόνους διοξειδίου. Στην  πραγματικότητα όμως,  ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν τεράστιο αποτύπωμα στο σύνολο των εκπομπών.

3) Η καλύτερη μόνωση του σπιτιού σας.
Η ανεπαρκής μόνωση κατοικιών απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε θερμότητα. Αν δεν έχετε καλά μονωμένο το πατάρι σας, αντικαταστήσετε τα κουφώματα σας ή καλύψτε τις μικρές χαραμάδες, κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Έτσι μειώνετε αρκετά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
Σαν αντίλογος βέβαια, υπάρχει το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις μελέτες δεν αφορούν αστικά περιβάλλοντα, παρά μόνο μονοκατοικίες σε προάστια.

4)Μειώστε τις μεταφορές με το αμάξι.
Μειώνοντας την απόσταση σε χιλιόμετρα ενός μέσου νέου αυτοκινήτου από 15.000 σε 10.000 χιλιόμετρα το χρόνο θα εξοικονομήσετε περισσότερο από ένα τόνο CO2, περίπου το 15% του αποτυπώματος του μέσου ατόμου.
Εάν ένα μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι ζωτικής σημασίας, σκεφτείτε σε λίγα χρόνια για την επιλογή ενός ηλεκτρικού οχήματος, ειδικά όταν έρχεται το τέλος της ζωής του αυτοκινήτου που έχετε τώρα.
 Στη πραγματικότητα όμως αν κάποιος πραγματικά θέλει να κάνει τη διαφορά, πρέπει όντως να αφήσει το αμάξι στο γκαράζ και να πιάσει το ποδήλατο!

 5) Αλλάξτε τις συμβατικές σας λάμπες με LED
Μία πανεύκολη λύση μείωσης CO2, χωρίς κανένα αντίλογο. Οι λάμπες LED είναι φθηνές, αποτελεσματικότερες και πλέον σε μεγάλη ποικιλία.

6) Καταναλώστε λιγότερο τόσο απλά, τόσο εύκολα...
Το να αγοράζεις λιγότερα και πιο ποιοτικά πράγματα θα μειώσουν, εν τέλει, τις εκπομπές αερίων.

Μα στο τέλος πρέπει να διερωτηθούμε. Ναι, να σβήνουμε τα φώτα, Ναι πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και συλλογικά αφού η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η οικολογία είναι κάτι που θα έρθει σε αντίθεση με την συνολική κουλτούρα του πολιτισμού μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ