Τα μικροπλαστικά φτάνουν και στο αλάτι!

Διαβάστηκε από 7884 αναγνώστες -

Ερευνητές ανέλυσαν 15 μάρκες αλατιού και βρήκαν μικροσωματίδια πλαστικού τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου.

 
Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν 15 μάρκες κοινού επιτραπέζιου αλατιού από σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη την Κίνα, και ανάμεσα στους κόκκους του καρυκεύματος ανακάλυψαν μικροσωματίδια πλαστικού τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου, που περιέχεται στο κοινό μπουκάλι νερού, καθώς και πολυαιθυλένιο, σελοφάν, και μια μεγάλη ποικιλία από άλλες πλαστικές ύλες.

Το υψηλότερο επίπεδο της πλαστικής μόλυνσης βρέθηκε σε αλάτι που προήλθε από τον ωκεανό. Οι ερευνητές μέτρησαν σε αυτό περισσότερα από 2.500 σωματίδια πλαστικού ανά κιλό θαλασσινού αλατιού. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Χουαχόνγκ Σι του Πανεπιστημίου Νόρμαλ της Ανατολικής Κίνας ανακάλυψε επίσης μικροσκοπικά σωματίδια από πλαστικό σε αλάτι που προήλθε από λίμνες αλμυρού νερού, υφάλμυρα πηγάδια και αλατωρυχεία, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 30 και 1600 σωματιδίων ανά κιλό.

Η παρουσία μικροσωματιδίων πλαστικού είναι επιβλαβής γιατί τα σωματίδια απορροφούν μέσα στο νερό ρύπους που προκαλούν καρκίνο και ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίοι στη συνέχεια καταλήγουν στον οργανισμό μας.

Αυτή η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα το αλάτι που πωλείται στις κινεζικές αγορές, αλλά είναι εξίσου πιθανό ότι το αλάτι που πωλείται σε άλλες περιοχές είναι και αυτό μολυσμένο με μικροπλαστικά, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, εάν ένα άτομο στην Κίνα κατανάλωνε τη μέγιστη δόση θαλασσινού αλατιού που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τότε θα κατέληγαν στον οργανισμό του περίπου 1.000 πλαστικά μικροσωματίδια ετησίως. Αυτή η ποσότητα εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τα εκτιμώμενα 11.000 σωματίδια μικροπλαστικών που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τους καταναλωτές οστρακοειδών, τα οποία έχουν μολυνθεί από μικροσκοπικά κομμάτια θαλάσσιας ρύπανσης.

Tags: VIRAL
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η πρώτη υποβρύχια βίλα έρχεται στις Μαλδίβες!

H περιβαλλοντική αλλαγή απειλεί...τη σοκολάτα!

Γλυπτά από πάγο ύψους 30 μέτρων!

Τελικά, πότε έκανε την εμφάνισή του ο Homo sapiens;

Η Ford γεμίζει το Λονδίνο «έξυπνα» παγκάκια!

Το καλύτερο λίπασμα είναι τα σκουπίδια σου!

Ανακαλύφθηκε μύκητας που διασπά το πλαστικό

Θαλάσσιο τέρας σε παραλία του Τέξας μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ!

Δολοφονήθηκε η διάσημη φώκια Αργυρώ στη Σάμο (VIDEO)

Φουτουριστικό γιοτ που πλοηγείται μέσω iPad στην Κέρκυρα

Αποδέξου την πρόκληση της Greenpeace!!

Το αρχαιότερο απολίθωμα μανιταριού είναι 115 εκ. ετών!

Xάρτης με δεδομένα ρύπανσης από τη Google!

Τα μικροπλαστικά φτάνουν και στο αλάτι!

Υπόγειοι κάδοι στο κέντρο της Λάρισας

«Πράσινο» σπίτι… ακολουθεί τον ήλιο!

Σπατάλησε μόνο όσο νερό χρειάζεσαι (VID)

Ξύλινοι γίγαντες στα δάση της Κοπεγχάγης!

Βιταμίνες για ρύπανση!

περισσότερα »