Παρά το γεγονός ότι η αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται το 2016 η αγορά καθαρής ενέργειας υπέστη ύφεση στις παγκόσμιες επενδύσεις.
Αυτό φαίνεται στους τελευταίους αριθμούς που δημοσίευσε η εταιρία Bloomberg New Energy Finance. Παρόλο που οι επενδύσεις στο σύνολο τους σε αυτό το τύπο ενέργειας έπεσαν, το 2016 οι τοποθετήσεις νέων συσκευών, αντιθέτως, αυξήθηκαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία έγκυρα στοιχεία από την έρευνα της εταιρείας Bloomberg New Energy Finance (BNEF) , οι νέες επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, μειώθηκαν κατά 18%, σε ύψος 267.5δισεκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα άνω των 50 MW.
Το πλήγμα του 2016 στην παγκόσμια επενδυτική ικανότητα αντικατοπτρίζεται εν μέρει στη περαιτέρω απότομη πτώση των τιμών του εξοπλισμού, ιδιαίτερα στον τομέα των φωτοβολταϊκών.
Ωστόσο ταυτόχρονα, δύο βασικές αγορές, η Κίνα και η Ιαπωνία είχαν παρόμοια ύφεση. Οι επενδύσεις στη καθαρή ενέργεια εντός Κίνας το 2016 ήταν 81.9 δις ευρώ, υποδηλώνοντας μια πτώση της τάξης του 26% σε σύγκριση με το 2015 που ανήλθαν στα 111 δις ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιαπωνία ήταν 21.3δις ευρώ, μείωση 43%.
Ο επικεφαλής της Ασίας για το BNEF, Justin Wu, δήλωσε ότι: «Μετά από αρκετά χρόνια σε ποσά ρεκόρ επενδυτών, η Κίνα και η Ιαπωνία περικόπτουν την κατασκευή νέων έργων μεγάλης κλίμακας και προσβλέπουν στην εσωτερική αναδιανομή των ήδη υπαρχόντων πόρων.
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιβράδυνση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη αιολική και ηλιακή περικοπή. Η κυβέρνηση πλέον επικεντρώνεται στις επενδύσεις δικτύων και τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να λειτουργήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Στην Ιαπωνία, η μελλοντική ανάπτυξη θα προέλθει όχι από έργα κοινής ωφελείας μεγάλης κλίμακας αλλά από ηλιακά οικοσυστήματα που θα εγκαθίστανται από τους καταναλωτές σε υψηλούς ορόφους αφού αυτοί πλέον προσελκύονται από την ολοένα και πιο ευνοϊκή οικονομία της αυτό-παραγωγής».
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια ήταν το πιο φωτεινό σημείο στην παγκόσμια εικόνα "καθαρών" ενεργειακών επενδύσεων το 2016.
Οι δεσμεύσεις κεφαλαιουχικών δαπανών σε αυτή την τεχνολογία ανέβηκαν 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Το ρεκόρ της υπεράκτιας αιολικής πέρυσι έδειξε ότι αυτή η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα σε όρους κόστους-αποτελεσματικότητας και έχει αποδείξει την αξιοπιστία και την απόδοσή της. Η Ευρώπη είδε 24 δις ευρώ υπεράκτιων επενδύσεων της αιολικής ενέργειας, και 3,8 δις ευρώ στην Κίνα, παράλληλα αναμένεται και το άνοιγμα σε νέες αγορές στη Βόρεια Αμερική και στην Ταϊβάν », δήλωσε ο Jon Moore, διευθύνων σύμβουλος της BNEF.